Podeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Menjanje pelene zapravo i nije tako teško.


 

Za mnoge stvari mislimo da možemo sami jer smo o tome već slušali ili jednom uradili, kao što je na primer povijanje bebe. Ne može biti toliko teško. Položiti bebu na sto za povijanje, staviti pelenu i gotovo!

Ali onda postanemo roditelji i odjednom više nije tako jednostavno kao što smo zamislili i potreban nam je bar još jedan par ruku, zato što je bebi dosadno i nema strpljenja da joj se promeni pelena, pa zbog toga počne da plače... ili zato što se ništa od onoga što nam je potrebno ne nalazi pri ruci.

Manjoj bebi potrebno je i do 6 puta dnevno promeniti pelenu, a da taj zadatak učinimo što lakšim, nudimo vam par saveta:

Roditelji najčešće povijaju bebe na stolu za povijanje, što je veoma praktično, posebno jer se svi proizvodi za negu nalaze na dohvat ruke. Naravno, bebu možete povijati i na krevetu, ali najvažnije je da ispod imate nepromočivu podlogu za povijanje.

Da bi beba bila sigurna, najbolje je da stojite blizu ivice stola ili kreveta, jednom rukom je uvek pridržavate i nikada je ne ostavljate samu.

Pre nego što položite bebu na sto, prvo pogledajte da li u blizini imate sve što vam je potrebno. Čist veš, vlažne maramice, bebi ulje, kremu protiv ojeda, igračke za zabavu i naravno - čistu pelenu. Naravno obavezna je i kanta za prljave pelene… da ne bi bilo iznenađenja. Ako je sve tu, možete da počnete.

Važno je da bebu brzo svučete i skinete prljavu pelenu, ne bi trebalo da svlačenje i oblačenje dugo traje, jer su tada bebe najnestrpljivije.

Uhvatite bebu za noge, rukom pridržite kukove i okrenite je na stranu, ne bojte se, nećete je povrediti. Nakon toga treba očistiti guzu i genitalni deo, najbolje sa uljem za negu beba, vatom ili vlažnim maramicama. Kod devojčica je važno prelaziti maramicama od napred ka nazad da se ne bi širile bakterije. Prvo očistiti ukoliko je nešto ostalo na koži, a onda još jednom očistiti celu guzu i genitalni deo. Najvažnije je očistiti sve pregibe, najbolje sa vlažnim peškirčićem ili vlažnim maramicama, a onda dobro osušiti, inače može doći do ojeda.

Pre nego što počnete sa oblačenjem, nanesite na svaki deo kože ispod pelena kremu protiv ojeda, da se ne bi pojavilo crvenilo. Onda ponovo uhvatite bebu za noge, malo je izdignite, pa je položite na pelenu i pažljivo zalepite pelenu. Nemojte mnogo stezati pelenu kada je zalepite, ostavite da bude šira za debljinu prsta, tada je pelena nameštena kako treba.
  


Savet za mame: dobro je znati da u vreme dojenja, ishrana majke utiče na pojavu ojeda kod dece. Izbegavajte citrusno voće i sokove, ko i ljutu i začinjenu hranu.

Kako znate kada je potrebno promeniti pelenu? 

Mnogi roditelji su na početku nesigurni i ne znaju kada tačno treba promeniti pelenu. Među mnogobrojnim znakovima treba obratiti pažnju na sledeće: direktno pre ili posle obroka, pre izlaska napolje i naravno kada je pelena puna. Takođe i pre spavanja i ujutru kada se probudi. U toku noći nije neophodno menjati pelenu, naročito jer se tada bebe razbude i kasnije teško uspavaju.

Gde god i kad god da vašoj bebi menjate pelenu, ne smete zaboraviti jednu stvar: bebe obožavaju kada ih mama i tata maze i zabavljaju, zbog toga odvojite uvek dovoljno vremena za povijanje.