Podeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Dojenje kao neprocenjivi i najzahtevniji poklon bebi!


 

Prilikom prve trudnoće obično smo pravi štreberi. Idemo u školicu, uredno hvatamo beleške, čitamo knjige o trudnoći i bebama, posećujemo radionice.Većina toga je usmereno na porođaj i oporavak od njega, delom i na negu bebe. A onaj važan aspekat – dojenje, nekako je gurnuto u ćošak.

Dojenje je najlepši ali i najzahtevniji dar koji možete pružiti bebi. Dojenje crpi snagu, a dnevne količine mleka potrebne detetu iznose oko 560 kilokalorija. Da ne biste bili iscrpljeni i ne biste izgubili na težini tokom perioda dojenja, ovu dodatnu potrošnju bi trebalo nadoknaditi redovnim i hranljivim obrocima. Iako želite što je pre moguće da uđete u svoje omiljene farmerke strpite se još malo jer gubitak težine za vreme dojenja dovodi do topljenja masnog tkiva u telu, što dovodi do oslobađanja štetnih materija. Te materije dalje, preko majčinog mleka mogu dospeti u organizam bebe, pa zato sačekajte još malo sa povratkom stare figure.


 


Za svaku majku koja doji neophodno je da vodi računa o ishrani. Hranite se savesno i po mogućnosti se odreknite štetnih materija kojih ima u nikotinu, alkoholu ili kafi. Namirnice kao što su mahunarke, takođe mogu naškoditi bebinoj probavi, a roditeljima prirediti mnoge neprospavane noći. Zato su i za majku i za dete - žitarice, povrće, voće i mleko posebno vredni. Dojenje zahteva povećan unos tečnosti. Potrudite se da na dohvat ruke uvek imate čašu vode. I nemojte piti tek onda kada osetite žeđ, jer je žeđ signal da organizmu već nedostaje tečnosti. Brinite o svojim grudima, negujte ih. Birajte masti za bradavice sa maslinovim uljem, koje štite i neguju. Mogu se koristiti svakodnevno I ne moraju se odstraniti pre narednog dojenja. A za vaš lagodniji i sigurniji osećaj tokom lagane šetnje sa vašom bebom savetujemo upotrebu tufera za grudi.

Ne zaboravite da dojenje nije samo hranjenje već i druženje sa vašom bebom. Vaše grudi su uteha I utočište vašoj bebi, a ne samo mesto gde se hrani. Period koji će provesti na njima tek je kratka epizoda, a sećanje na ljubav, nežnost i sigurnost će trajati ceo život. Uživajte u svakom zajedničkom trenutku.