PUNA BRADA: KRALJICA MEĐU BRADAMA
 

Brada u stilu ZZ Topa ili tzv. „holivudska“ brada - za punu bradu postoji mnogo naziva. U svakom slučaju, puna brada nije više rezervisana samo za hipstere: danas muškarci imaju bradu i to što je moguće dužu, punu i prirodno negovanu. Kako to najbolje uspeva i o čemu bi trebalo voditi računa kada je nega brade u pitanju, videćete u nastavku teksta.


 


ŠTA PUNU BRADU ČINI PUNOM BRADOM?
 

Puna brada kombinuje dlačice svakog pojedinog dela lica u skladno umetničko delo. Sastoji se od zulufa, brade koja raste na obrazima, bradice ispod donje usne, brkova ili brkova i brade (brade oko celih usta).


 


PUSTITI BRADU DA RASTE

 

Za razliku od trodnevne brade, puna brada zahteva nešto više vremena jer jedna dlačica brade raste samo 3 milimetara nedeljno. Da bi porasla duža brada, potrebno je - logično - da prođe više vremena.

Dakle, dovoljno je pustiti da raste brada i gotovo? Pa, ne baš. I puna brada zahteva svakodnevnu negu.

Dlačice brade  značajno su robusnije i teže ih je ukrotiti nego kosu. Tekstura dlačice brade je sličnija teksturi stidne dlake. Da, stvarno! Namejali ste se, znamo! „Iz tog razloga puna brada trebalo bi da se pere posebnim šamponom za negu brade“, reći će vam svaki hipster (ali vam nikada neće reći da je hipster!). „Brada će na taj način biti mekša i uvek će imati oblik“. Neki „vlasnici“ brada peru svoju bradu običnim šamponom. S obzirom da se dlaka glave i dlaka brade veoma razlikuju, to baš i nije preporučljivo.


 


 


TRIMOVATI BRADU

 

Nakon pranja na red dolazi trimovanje. Koliko bi često trebalo da skraćuješ svoju bradu makazicama ili trimerom, zavisi  naravno od željene dužine, oblika lica i brzine kojom raste brada. „Uglavnom brada nakon dve nedelje izgleda pomalo neuredno, te preporučujemo da je skratite malo“, kaže naš hipster, koji želi da ostane anoniman. Vodite računa o jasnim linijama na obrazima, vratu i zulufima. Kod preciznog brijanja kalup za oblikovanje obrva može biti od pomoći. Često muškarci ostavljaju previše brade na vratu zbog čega izgledaju neuredno. Štucovanje i trimovanje uvek, dakle, dolaze u obzir. Pojedinačne dlačice koje štrče takođe ne izgledaju dobro.

Konture bi redovno trebalo da se oblikuju kako bi brada imala urednu liniju. Prave linije, ivice i uglovi uglavnom izgledaju neprirodno. Pokušaj da  daš svojoj bradi zakrivljen, prirodan oblik. Čime ćeš seći konture, ostaje na tebi. To najbrže ide sa trimerom bez nastavka,ali najtemeljnije je sa brijačem ili nožićem za brijanje.
 


 

NEGOVATI BRADU 


Svakodnevnu negu bi trebalo da čini temeljno češljanje brade, na primer češljem sa širokim zupcima ili četkom. „Češljanje podstiče cirkulaciju obraza i brade, stimuliše kožu i uklanja mrtve ćelije kože“, kaže naš anonimni hipsterski sagovornik. „Ukoliko se brada ne češnja, ona će ići u svim smerovima“. I na kraju, ulje za negu daje sjaj inače dosadnim i često neposlušnim dlačicama brade i čini ih nežnim. Pored toga, ulje neguje i umiruje kožu lica. Kao alternativa postoje tonici za bradu, balzami i gelovi za negu brade koji, kao i ulje, dlačice brade čine poslušnijim i održavaju vlažnost kože lica.


 


 


 

STILIZOVANJE BRADE 


Koja vrsta pune brade ti najviše odgovara, zavisi od tvog ukusa i tvog oblika lica. U načelu se može reći da puna, dugačka brada izdužuje okruglo lice. Kako ćeš stilizovati bradu, zavisi i od njenog oblika. „Ko želi, može voskom oblikuje dlačice u predelu brade“.


 

ŠTA JE BRADA U HOLIVUDSKOM STILU?


Kao što smo naveli na početku, puna brada ima puno varijacija i naziva. S obzirom na to da brojni glumci i zvezde nose brade kao kežualni modni detalj, nastala je upravo jedna podvrsta: brada u holivudskom stilu. Šta holivudsku bradu razlikuje od obične pune brade? Holivudski stil podrazumeva skraćivanje ili potpuno brijanje zulufa i brade ispod zulufa. 

 

Ako se najjači otrovi kriju u najmanjim, onda se najbolja muška kozmetika krije u najjednostavnijim bočicama - minimalističkim, crno-belim SEINZ. ambalažama. I tu se završava sva jednostavnost, jer se u SEINZ. proizvodima nalaze sastojci kao što su sandalovina, menta ili korijander koji muškarcima pružaju sve što im je potrebno za optimalnu negu. Pored toga, sve recepture su isključivo na biljnoj bazi, dok 97% materijala upotrebljenog za izradu crnih bočica čine reciklirani materijali.


 

Balea MEN styling krema za bradu i kosu 2u1 100ml

Oblikuje i učvršćuje. Sadrži ulje makadamije i ši puter.

Balea MEN gel za negu brade 2u1 50 ml

Sa hijaluronskom kiselinom. Hidratantna nega bez ulja. Neguje bradu i lice. Za svakodnevnu upotrebu. Inovativna aktivna formula omekšava bradu.

Balea MEN pena za pranje brade 150 ml

Za blago pranje. Za pranje brade i umivanje. Čini dlake na bradi mekanim. Pravi kremastu penu za temeljno pranje svakoga dana.

Balea MEN ulje za negu brade 50 ml

.

SEINZ. tonik za bradu 50 ml

Intenzivna hidratacija sa bradu i kožu, sa hijaluronskom kiselinom. Bez ulja, posebno pogodno za kraću bradu. Čini bradu mekom i negovanom.