Četkica za zube je osnovno i najvažnije sredstvo za održavanje higijene usta i zuba. Kako biste pravilno očistili zube, trebalo bi da ih perete najmanje dva minuta, primenom jedne od preporučenih tehnika pranja zuba. U tom vremenskom periodu potrebno je detaljno očistiti svaki kvadrnat( gornji densi i levi, zatim donji desni i levi), ujutru i uveče.

Najvažniji deo dobre higijene zuba i usne šupljine krije se u redovnom pridržavanju rutine, koja uključuje pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje konca za zube.


 


 


 

Saveti za odabir četkica za zube: 

  • Četkica za zube, pored kvaliteta, treba da ima odgovarajuće osobine, veličinu ili oblik, i da bude prilagođena uzrastu i potrebama.
  • Vlakna četkice treba da budu izrađena od veštačkih materijala, jer je na prirodnim vlaknima veća mogućnost rasta raznih štetnih mikroorganizama
  • Glava četkice ( deo koji sadrži vlakna ) treba da bude mala, kako bi se njome lakše dosegla sva područja usne šupljine.
  • Tvrdoća četkice zavisi od debljine njenih vlakana. Najčešće se koriste četkice srednje tvrdoće, tj. one sa oznakom "M" (medium). Meke četkice (S-soft) preporučuju se osobama sa upalom desni, a ultrameke se koriste nakon hirurške intervencije.
  • Električne zubne četkice mogu biti dobar izbor za osobe sa posebnim potrebama i decu, zbog njihove umanjene spretnost