Najbolje sredstvo za pranje i čišćenje zuba je - pasta! 

Korišćenjem paste za zube, pojačava se delovanje mehaničkog čišćenja. Pastu za zube čini mekana pasta ili gel, a njen glavni sastojci su materije za čišćenje, sredstva za penjenje, vezivna i hidratantna sredstva, materije za ukus i aromu, sredstva za konzervisanje, kao što su boje i dodatne materije. Paste za zube sadrže i posebna proflaktička sredstva( fluoride)

SORBITOL je hidratantno sredstvo koj sadrže mnoge paste za zube i koje sprečava njihovo isušivanje. U kombinaciji sa drugim materijama, koje daju ukus i aromu, sorbitol osigurava svež ukus.

FLUOR ( u manjoj količini) spada u najpopularniji sastojak pasti za zube. Redovnim korišćenjem paste za zube koja sadrži fluor, jača se zubna gleđ i smatra se da je to jedan od najvažnijih razloga povlačenja karijesa kod dece i mladih.

TRIKLOSAN je antibakterijska aktivna supstanca, koja redukuje upalu desni i pomaže u sprečavanju njenog ponovnog nastanka. Smatra se da je triklosan toksikološki bezopasan u primeni za negu zuba i usne šupljine.

PIROFOSFAT je fosforna veza obogaćena energijom, koja postojano podstiče mineralizaciju plaka, a time i sprečava ili barem usporava nastanak zubnog kamenca