STICANJE NAVIKA – PUT DO „VESELIH ZUBIĆA“

Sa ciljem da se važna tema dentalnog zdravlja kod dece aktuelizuje, na inicijativu kompanije dm drogerie markt, a uz podršku stručnjaka i vodećih kompanija koje proizvode sredstva za oralnu higijenu, 2017. godine pokrenuta je kampanja „Veseli zubići“. Ovaj projekat za cilj ima edukaciju roditelja i mališana uzrasta od tri do šest godina o značaju pravilne dentalne higijene, a do sada je u njemu kroz interaktivne predstave učestvovalo blizu 2000 mališana iz 25 predškolskih ustanova, i podeljeno je više od 2000 paketa za dentalnu higijenu dece!
Održavanje dentalnog zdravlja počinje već u prvim mesecima života dece, stoga se pozitivne navike mogu steći vrlo rano ako se na vreme počne sa održavanjem oralne higijene. Preventivni pristup podrazumeva kontinuiranu i kvalitetnu negu, blagovremene stomatološke preglede kao i pravilnu ishranu.
 

Diplomirani oralni higijeničar i dobitnica nagrade Srpskog lekarskog društva, Lidija Kruškonja, je veliki deo svoje karijere posvetila upravo temi dentalne preventive i dečije nege zuba. Ona naglašava da sa održavanjem higijene treba početi odmah, čak i pre nicanja zubića kod beba. Način na koji se zubi peru, motivacija za sticanje navika, kao i doslednost u održavanju higijene predstavljaju prvi korak koji roditelji mogu da preduzmu kako bi preventivno uticali na negu zuba kod svoje dece, i na to da deca na vreme usvoje zdrave dentalne navike.


 

ČIŠĆENJE I PRE NEGO ŠTO ZUBIĆI PORASTU! 

 

Kruškonja ističe da je za početak dovoljno čišćenje usne duplje ujutru i uveče komadićem navlažene gaze, natopljene u mlaku prokuvanu vodu ili fiziološki rastvor, koju je potrebno obmotati oko prsta i laganim pokretima preći po bebinoj usnoj duplji i zubićima ako ih ima. Postoji i druga opcija, a to je poseban silikonski naprstak sa sitnim brazdama, koji roditelj može da navuče na prst i nežno pređe preko desni i zubića. Ova opcija je bebi i prihvatljivija, jer one žvaću tu četkicu pošto ih svrbe desni, a tako stvaraju i naviku pranja i nege zubića još u najranijem uzrastu.


IGRAJTE SE! NEKA BUDE ZABAVNO. 


Druga važna stavka u održavanju higijene je motivacija dece da peru zube. Kruškonja kaže da je moguće pretvoriti održavanje usne duplje u igru. Mame i tate mogu napraviti zabavu kroz izmišljanje priča koje su detetu interesantne, korišćenje male četkice sa motivima omiljenih crtanih junaka, kao i paste sa voćnim ukusom i mirisom. Međutim, ukoliko roditelj proceni da igra nije nešto što će dete zainteresovati, može da promeni pristup tako što će objasniti detetu manje prijatne stvari koje se mogu dogoditi ukoliko odbija da pere zube – na primer, da će se zubi pokvariti, ispasti i da tako neće imati čime da jede hranu.

 

Pet saveta za očuvanje dečijih zubića

Himna veselih zubića