3 dobra razloga zašto biramo organsku hranu 

 

Sve je više upozorenja o značaju pravilne ishrane za decu i odrasle, te neretko čujemo stav „Ono sam što jedem“. Međutim, retko možemo da naiđemo na uputstvo – šta je to što zapravo treba da konzumiramo? Kao jedan od odgovora, nameće se, organska hrana.

Činjenica je da su organski proizvodi postali deo globalnog trenda u načinu života. Ali, postavlja se pitanje da li je to još jedan trik prehrambene industrije ili je zaista pravi izbor koji treba napraviti kako bi svakodnevno činili nešto dobro za sebe i svet oko nas?

Kako bismo vam razrešili ovu dilemu predstavljamo vam razloge zašto bi trebalo da se odlučite za organsku hranu:


 

1. Povratak starim vrednostima i ukusima 

Osnovna razlika između organske i konvencijalne hrane je u tome što se u organskoj proizvodnji teži ka minimalnoj upotrebi veštačkih materija i onih koje nisu poreklom sa same farme. Prerađeni organski proizvodi se dobijaju od sirovina iz organske proizvodnje bez pesticida, veštačkih boja i aroma. Interesantno je da se u organskoj proizvodnji često pribegava starim otpornim biljnim i životinjskim vrstama, koje mogu da opstanu bez velike upotrebe pesticida, herbicida i ostalih hemikalija. Upravo zato među organskim proizvodima često možemo da pronađemo hranu koja je bila na trpezi naših predaka širom sveta, poput spelte (krupnika), ovsa, prosa, kinoe, amaranta i mnogih drugih. Smatra se da su drevne žitarice hranljivije od savremenih, posebno ako se konzumira celo zrno.

 

2. Pogodna za svaki obrok 

Zbog brzog tempa života svakodnevno pribegavamo brzoj hrani i grickalicama koje nam utole glad. Međutim, to ne znači da ne postoji adekvatna organska alternativa. Zato je dm kreirao asortiman koji vas prati od jutra do večeri. Za moćan početak dana u dm drogerijama na dohvat ruke je mnoštvo ukusnih organskih proizvoda idealnih za doručak: kafa, slani i slatki namazi, ovsene kaše, razne vrste muslija, hleba, džemova i puteraod koštunjavog voća. Ako želite moderni „super doručak“ kreirajte smoothie napitak od organskih sokova, biljnih mleka, žitarica i moćnih semenki. Tu su i organska gotova jela u zgodnim pakovanjima za put ili posao: veganska tabule salata od bulgur pšenice, mediteranski rižoto s šampinjonima ili slasne čorbe. Matični sokovi, smuti napici, orašasti plodovi, čokoladice, med ili mača čaj mogu da budu odličan i brz izvor energije za užurbani dan. Za one koji uživaju u pripremanju jela tu su razne vrste testenina, brašna, ulja, soseva, kao i mnogo egzotičnih žitarica.
 

3. Očuvanje životne sredine i human tretman prema životinjama 

Put od njive do trpeze postaje sve duži, a naša potreba da znamo šta zapravo jedemo postaje sve veća. Danas kada ne možemo baš svaki obrok da pripremimo sami, a sastojke nabavimo od bake na pijaci, više nego ikada potrebna nam je garancija kvaliteta i porekla onoga što jedemo. Organska hrana je upravo to!

Hrana odavno ne predstavlja samo način zadovoljenja pukih fizioloških potreba već i način da iskažemo svoj stav i podržimo ono do čega nam je stalo. Proizvoditi organske namirnice znači razumeti prirodu i njena bogatstva i upotrebiti je na pravi način. Takođe, osnov biološkog uzgoja životinja počiva na prihvatljivim uslovima i načinu držanja životinja koje slobodno pasu na otvorenim ekološkim pašnjacima, borave u stajama s puno dnevnog svetla i svežeg vazduha, na suvim i mekanim površinama za ležanje. Životinje dobijaju isključivo biološku ishranu bez dodataka koji potiču rast i masovni uzgoj. Na poljima nema hemijsko-sintetičkih sastojaka koje bi služile kao đubrivo, već se isključivo koristi prirodno đubrivo.


 

Kako da prepoznam da li je proizvod zaista organski? 

 

Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje proizvođač je dužan na vidljivo mesto, da istakne nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom: ORGANSKI PROIZVOD uz oznaku organsko. Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole u republici Srbiji i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama. 


 


 

Zato nema dileme. Birajte pametno, birajte organsko.