Podeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Bulgur


 

Bulgur je aristokratska biljka, koja se najčešće koristila za tvrdokorni griz.
 

Dobija se iz nekoliko različitih vrsta pšenice, procesom navodnjavanja pšenice koja se zatim suši ili peče (sunce ili rerna) i onda se mrvi, lomi čime se dobiju male smeđe granule nepravilnog oblika; napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica.
 

Ako živite brzim životnim tempom bulgur je žitarica za vas. Jedinstven način obrade pšenice kojom se dobija bulgur čini ga jednostavnim za pripremu poput pirinča, a zdravstvene prednosti su brojne. Sadrži gluten i puno hranljivih sastojaka, to je orijentalna žitarica, koja brzo stvara osećaj sitosti.

Obrok sa bulgurom štedi Vaše vreme jer se tokom proizvodnje bulgur prvo omekša, pa skuva, osuši i izmelje, a kako je pšenica već naparena, tokom pripreme obroka samo se na kratko potopi u vodu i gotovo.
 

dm savet: Zasitite se brzo i slasno
 

Bogat vlaknima i do 9,6g bulgur brzo zasiti želudac i zbog toga je često biran kao dodatak salati. Pošto žitarice, kao i mnogi pšenični proizvodi, sadrže gluten, bulgur nije namenjen i za osobe koje pate od celijakije. 


 

dm recept
 

Sastojci:
 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 čen belog luka
  • ½ šolje suvog grožđa
  • ½ kašičice Karia u prahu
  • ¼ kašičice soli
  • 1 šolja bulgura
  • 2 dl vode
  • 2 srednje patlidžana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ šolje indijskog oraha
  • Malo iseckane nane

Priprema:
 

U maloj šerpi staviti 1 kašiku maslinovog ulja da se ugreje. Dodaj pasirani beli luk, suvo grožđe, kari u prahu i so. Kuvati 2 minuta, uz mešanje. Dodati Bulgur i vodu, ostaviti pokriveno dok ne proključa. Kuvati 15 minuta.
 

U međuvremenu, iseći patlidžane na pola po dužini. Izvaditi semenje. Pleh obložiti sa aluminijumskom folijom poređati patlidžane. Posuti patlidžane sa preostale 2 kašike maslinovog ulja i pospite 1/2 kašičice soli, pokrijte patlidžane i sa gornje strane folijom. Staviti u mlaku rernu tako desetak minuta dok ne omekša. Izvaditi patlidžane iz rerne, sklonite foliju sa gornje strane. U otvore patlidžana po sredini sipati spremnu mešavinu bulgura i indijskog oraha. I  sve to ukrasiti sa iseckanom nanom.