Higijenski plan za kuhinju
Ako se pridržavate ovih pravila, klice u kuhinji neće imati šanse.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 2 min.
•
13. 02. 2025.

Higijena je posebno važna tokom pripremanja hrane. Klice opasne po zdravlje ne moraju da budu u vašoj kuhinji. Ako se budete pridržavali ovih nekoliko jednostavnih pravila, moći ćete bez brige da kuvate i jedete kod kuće.
Pravilo broj 1: Operite ruke
U stvari logično, rekli bismo: pre nego što počnete da kuvate, treba da operete ruke. Zato što većina klica dospeva u hranu preko ruku.
Pravilo broj 2: Menjajte krpe i sunđere
Svakih nekoliko dana zamenite sve krpe za čišćenje i sunđere i operite ih u mašini za pranje veša na najmanje 60 stepeni.
Pravilo broj 3: Očistite površine, spojeve i pukotine
Specijalna sredstva za čišćenje kuhinja imaju antibakterijsko i dezinfekciono dejstvo. Najbolje je da njih koristite za čišćenje svih površina u kuhinji. Ne zaboravite spojeve i pukotine. Klice se najčešće sakrivaju upravo u njima.
Pravilo broj 4: Očistite frižider
Klice mogu da se razviju i u frižideru. Da biste to sprečili, najbolje je da ga čistite svake četiri nedelje. Za ovo možete da koristite sirće ili specijalna sredstva za čišćenje frižidera. Vodite takođe računa o tome da temperatura hlađenja ne bude previsoka. Idealna je temperatura od 4-7 stepeni.
Pravilo broj 5: Budite oprezni sa sirovim mesom
Prilikom pripreme sirovog mesa, vodite računa o tome da noževi, posuđe i slično prvo budu pažljivo očišćeni pre nego što dođu u kontakt sa drugom hranom.
Pravilo broj 6: Temeljno isperite posuđe
Ako sudove perete ručno, isperite ga čistom vodom. Jedino tako će da se isperu i bakterije koje se skupljaju u vodi za pranje.
Pravilo broj 7: Redovno menjajte daske za sečenje
Bakterije takođe mogu da se razviju i na daskama za sečenje. A posebno u urezima od noža. Posebno se rado smeštaju u malim pukotinama. Svejedno da li je u pitanju drvo ili plastika - redovno menjajte daske novim.