Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Sirova zebra torta

Od Maja Petrović

30. 01. 2024.

sirova zebra torta

Spremno za jelo za 4 h

Vreme za pripremu: 20 min.

Torta

Veganska

Sastojci

Kora:

  • 50 g indijskog oraha dmBio

  • 50 g lešnika dmBio

  • 90 g urmi dmBio

  • 25 g kokosovog brašna dmBio

1. Fil

  • 140 g indijskog oraha

  • 55 g agave sirupa dmBio

  • 10 g soka limuna

  • 70 g no-milk napitka dmBio

2. Fil

  • 110 g indijskog oraha

  • 50 g agave sirupa

  • 70 g kokosovog ulja

  • 10 g soka limuna dmBio

  • 80 g no-milk napitka

  • 10 g kakao praha dmBio

3. Fil

  • 100 g indijskog oraha

  • 60 g agave sirupa

  • 70 g kokosovog ulja

  • 80 g no-milk napitka dmBio

  • 20 g kakao praha

Priprema

sirove torte

  1. Korak

    Pre pripreme, potopite na 4 sata u vodu indijske orahe za sva 3 fila (orasi za koru se ne potapaju!). Potopite i urme za koru. Pre nego što počnete s pripremom filova, otopite kokosovo ulje.

  2. Korak

    ZA KORU: Ubacite sve sastojke u secka i usitnite. Obložite kalup prečnika 16 cm providnom folijom ili acetatnom folijom, pa utisnite koru. Može da ostane i na sobnoj temperaturi.

  3. Korak

    ZA FIL: Sastojke za svaki od filova ubacite u secko i dobro usitnite. Biće nešto tečnije u ovoj fazi jer je kokosovo ulje otopljeno, kasnije će lepo da se stegne. Svaki fil stavite u odvojenu činijicu. Držite se redosleda pravljenja filova, kako ne biste morali da perete secka.

  4. Korak

    REĐANJE: Na koru naizmenično stavljajte po punu kašiku fila tako što počnete s najsvetlijim, zatim nastavite sa svetlijim čokoladnim, a potom sa tamnijim cokoladnim – dok se ne utroši sav fil. Važno je da svaku narednu kašiku fila polako sipate uvek na sredinu prethodnog. Ne drmajte kalup, ne mešajte, samo polako spuštajte fil za filom. Kad završite, uz što manje pomeranje kalupa, stavite tortu u frižider da se dobro ohladi – idealno je preko noći.

  5. Korak

    Ukrasite po želji. Ja sam koristila dmBio čoko-mrvice i napravila sam dvostuko veću količinu sastojaka za koru, pa sam od toga napravila kuglice. U pola mase sam dodala kakao, da bih imala kuglice u dve boje.