Sirova zebra torta
Od Maja Petrović
30. 01. 2024.
Spremno za jelo za 4 h
Vreme za pripremu: 20 min.
Torta
•
Veganska
Sastojci
Kora:
50 g indijskog oraha dmBio
50 g lešnika dmBio
90 g urmi dmBio
25 g kokosovog brašna dmBio
1. Fil
140 g indijskog oraha
55 g agave sirupa dmBio
10 g soka limuna
70 g no-milk napitka dmBio
2. Fil
110 g indijskog oraha
50 g agave sirupa
70 g kokosovog ulja
10 g soka limuna dmBio
80 g no-milk napitka
10 g kakao praha dmBio
3. Fil
100 g indijskog oraha
60 g agave sirupa
70 g kokosovog ulja
80 g no-milk napitka dmBio
20 g kakao praha
Priprema
sirove torte
Korak
Pre pripreme, potopite na 4 sata u vodu indijske orahe za sva 3 fila (orasi za koru se ne potapaju!). Potopite i urme za koru. Pre nego što počnete s pripremom filova, otopite kokosovo ulje.
Korak
ZA KORU: Ubacite sve sastojke u secka i usitnite. Obložite kalup prečnika 16 cm providnom folijom ili acetatnom folijom, pa utisnite koru. Može da ostane i na sobnoj temperaturi.
Korak
ZA FIL: Sastojke za svaki od filova ubacite u secko i dobro usitnite. Biće nešto tečnije u ovoj fazi jer je kokosovo ulje otopljeno, kasnije će lepo da se stegne. Svaki fil stavite u odvojenu činijicu. Držite se redosleda pravljenja filova, kako ne biste morali da perete secka.
Korak
REĐANJE: Na koru naizmenično stavljajte po punu kašiku fila tako što počnete s najsvetlijim, zatim nastavite sa svetlijim čokoladnim, a potom sa tamnijim cokoladnim – dok se ne utroši sav fil. Važno je da svaku narednu kašiku fila polako sipate uvek na sredinu prethodnog. Ne drmajte kalup, ne mešajte, samo polako spuštajte fil za filom. Kad završite, uz što manje pomeranje kalupa, stavite tortu u frižider da se dobro ohladi – idealno je preko noći.
Korak
Ukrasite po želji. Ja sam koristila dmBio čoko-mrvice i napravila sam dvostuko veću količinu sastojaka za koru, pa sam od toga napravila kuglice. U pola mase sam dodala kakao, da bih imala kuglice u dve boje.