Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Na redu je kašika: Koje žitarice smeju da se stavljaju u kašice za bebe?

Slatke muke izbora: Ove vrste žitarica su najpogodnije za vašeg mališana.

dm drogerie markt

Trajanje čitanja 5 min.

21. 10. 2025.

Kraj liste

Na redu je kašika

Kraj liste

Žitarice – pre svega u celom zrnu – obezbeđuju važne balastne materije za dobro varenje, bogate su mineralima i belančevinama i zahvaljujući vitaminu B dobre su za nerve i mozak. Savršene su za bebin razvoj u periodu hranjenja kašicama.

Žitarice za svačiji ukus

Šargarepa, paškanat, bundeva, krompir i u sledećem koraku, malo mesa: to je početna hrana za doba uvođenja dohrane. U zavisnosti od faze ishrane kod bebe od 6. do 8. meseca života mogu da se uvedu i neke druge namirnice.

Stručnjaci preporučuju da se od tog trenutka mališanima u kašicu za bebe doda i malo žitarica. Isprva u veoma malim količinama da bi mogla da se prepozna potencijalna intolerancija na gluten.

Sledeće žitarice su pogodne za kašicu za bebe. Kojom ćete vrstom da počnete stvar je ukusa.

Proso

Proso ne sadrži gluten i bogato je mineralima i elementima u tragovima. Sadrži mnogo magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i silicijumovu kiselinu - koji su svi esencijalni za kosti i vezivna tkiva.

Savet za recept: Kašica od jabuke i prosa

  • 100 grama domaće ili kupovne kaše od jabuka (bez šećera) ili teglica za bebe od jabuka
  • 20 grama pahuljica od prosa
  • 100 mililitara vode
  • malo ulja za dohranu

Pahuljice od prosa prokuvati u vodi i nakon toga ih ostaviti još dva minuta da nabubre. U zavisnosti od toga koliko fina kašica treba da bude, pahuljice dodatno pasirati. Nakon toga dodati kašu od jabuka i ulje za dohranu - i konzumirati na odgovarajućoj temperaturi.

Pirinač

Pirinač sadrži mnogo skroba, ali tek malu količinu masti i belančevina, a osim toga ne sadrži gluten. Pirinač punog zrna je varijanta koja je bogatija hranljivim materijama. Obezbeđuje mnogo vitamina B kao i kvalitetne ugljene hidrate, pa samim tim i mnogo energije. 

Savet za recept: Kašica od bundeve i pirinča

  • 100 grama Hokaido bundeve ili jedna teglica za bebe od bundeve
  • 50 grama krompira
  • 50 mililitara vode
  • 10 grama pirinčanih pahuljica
  • 30 mililitara soka od jabuke bez dodatka šećera
  • malo ulja za dohranu

Iseckati krompir i bundevu na kockice i skuvati u vodi dok ne omekšaju. Nakon toga dodati pirinčane pahuljice i još jednom kratko prokuvati. Dodati sok od jabuke i ulje za dohranu i dobro ispasirati.

Ovas

Ovas se smatra posebno lako svarljivim i zbog toga često predstavlja prvi izbor za kašicu za bebe. Osim toga, ova žitarica sadrži mnogo gvožđa što podstiče stvaranje krvnih zrnaca.

Savet za recept: Kašica od mleka i ovsa

  • 200 mililitara punomasnog mleka ili adaptiranog mleka (u zavisnosti od starosne dobi bebe)
  • 20 grama ovsenih pahuljica
  • 100 grama voćnog pirea ili teglica za bebe sa voćem
  • malo ulja za dohranu

Prokuvati ovsene pahuljice sa mlekom (ukoliko se koristi adaptirano mleko, pahuljice prokuvati samo u vodi i nakon toga dodati mleko u prahu) i ostaviti ih da nabubre. Dodati domaći ili kupovni voćni pire i ostaviti da se ohladi do odgovarajuće temperature.

Spelta

Pahuljice od spelte imaju pomalo orašasti ukus i bebe ih zbog toga veoma dobro prihvataju. Još jedan plus: Spelta sadrži više minerala i vitamina od pšenice.

Savet za recept: Kašica od spelte i avokada

  • 20 grama pahuljica od spelte
  • 100 mililitara vode
  • jedan zreli avokado 
  • malo ulja za dohranu
  • malo soka od jabuke bez dodatka šećera

Pahuljice od spelte kuvati u vodi i ostaviti ih da još malo nabubre. Avokado zgnječiti viljuškom i dodati ga pahuljicama zajedno sa uljem za dohranu. Dodavati sok od jabuka dok se ne postigne željena konzistencija.

Pšenica

Pšenica može da se doda kašici za bebe u obliku pšeničnog griza, pšeničnih mekinja ili testenine od durum pšenice. Po svom ukusu pšenica je manje-više neutralna. Sadrži manje hranljivih materija nego spelta, proso ili ovas.

Savet za recept: Kašica od testenine i mesa

  • 100 grama šargarepe
  • 30 grama nemasnog junećeg mlevenog mesa
  • 50 grama skuvane testenine
  • malo ulja za dohranu
  • voda

Mleveno meso propržiti na malo ulja, naliti malo vode i dodati oljuštenu i u sitne kockice iseckanu šargarepu. Kuvati na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. Dodati skuvanu testeninu i ostaviti da se još malo kuva na tihoj vatri. Nakon toga pasirati i ostaviti kašicu da se ohladi. Dodavati vodu dok se ne postigne odgovarajuća konzistencija.

Odgovarajuće kategorije proizvoda