Čokoladni napici
Topli i hladni čokoladni napici za potpuni užitak
Zrna kakaoa poznata su i kao „crno zlato“. Nije ni čudo, jer se od njega prave mnoge neodoljive poslastice – između ostalog i čokoladni napici. Ovo piće predivnog slatkog ukusa – u zavisnosti od udela šećera – može da ima i blago gorku notu. Zbog čega su čokoladni napici toliko posebni? Koji čokoladni napitak vam se najviše dopada? Kako se priprema? Dajemo vam odgovore na ova i mnoga druga pitanja.
Šta su zapravo čokoladni napici?
Termin čokoladni napitak je zaštićen. Može da se koristi samo za napitke u prahu koji sadrže više od 25 posto kakaoa. Po tome se čokoladni napitak razlikuje od kakaoa u prahu gde udeo „crnog zlata“ može da bude i manji od četvrtine. Udeo šećera je tada srazmerno veći.
Kakao se dobija iz semena drveta kakaovac. Ono prvenstveno raste u Južnoj Americi i tamo se vekovima smatralo dragocenim dobrom. Seme kakaoa se dugo koristilo kao sredstvo plaćanja. Usitnjavanjem, a zatim mlevenjem ovog semena, dobija se kakao masa. Kada se ona osuši, dobija se kakao prah. U čistom obliku on je više gorak nego sladak. Dodavanjem šećera dobija se tipična gorko-slatka aroma.
Koje vrste čokoladnih napitaka postoje i po čemu se razlikuju?
Čokoladni napitak ili kakao – mnoge od dostupnih varijanti pružaju više od savršenog čokoladnog ukusa:
- Iznenađujuću eksploziju ukusa dobijate dodavanjem morske soli i karamele.
- Vanila daje čokoladnom napitku toplu notu.
- Guarana u toplom ili hladnom napitku će vas razbuditi. Ova biljna sirovina sadrži kofein.
- Vatreno iznenađenje očekuje vas sa čilijem. Ovaj začin se odlično slaže sa gorko-slatkim ukusima.
- Beli čokoladni napici osvajaju svojom slatkom, zaokruženom aromom.
- Dodavanjem slada čokoladni napitak će dobiti puniji i pikantniji ukus.
Da li ste znali? Bela čokolada ne sadrži kakao prah. Umesto toga u njoj se nalazi najmanje 20 posto kakao putera.
Šta se krije u čokoladnom napitku?
Kakao u prahu, šećer, s vremena na vreme i poneka dodatna aroma – i gotov je čokoladni napitak za savršeni užitak. Ovo su standardni sastojci svih vrsta čokoladnih napitaka. Mnogi sadrže i druge sastojke kao što je čokolada – kakao u čvrstom obliku plus šećer – malo kuhinjske soli i sredstva protiv zgrudnjavanja. Ona su uglavnom prirodnog porekla i obezbeđuju da ne dođe do zgrudnjavanja praha.
Organske vrste i čokoladni napici fair trade (pravedna trgovina) kvaliteta često, umesto klasičnog belog šećera, sadrže održive alternative kao što je kokosov šećer. On sadrži više minerala nego industrijski šećer i ima laganu notu karamele. To ga čini optimalnim zaslađivačem za čokoladne napitke.
Savet: Kokosov šećer se rastvara sporije od uobičajenog. Zato isplanirajte malo više vremena za mešanje svog napitka.
Sirovi šećer od šećerne trske često je dostupan u organskom obliku. On se dobija iz šećerne trske a ne – kao što se kod nas često misli – iz šećerne repe. U procesu proizvodnje trska se cedi, sok se filtrira i kuva dok se ne dobije sladak, gust sirup. Nakon što se ohladi može da se usitni a zatim se obrađuje dalje. I ovu vrstu šećera karakteriše fina aroma karamele.
Koje prednosti pružaju organski i fair trade čokoladni napici?
Kada kupujete čokoladni napitak, pogledajte odakle potiču zrna kakaoa. Osim iz Srednje i Južne Amerike, glavna sirovina potiče i iz Afrike i Azije. Tamo je crno zlato za mnoge porodice najvažniji izvor prihoda. Fer uslovi uzgoja obezbeđuju sredstva za egzistenciju poljoprivrednika. Da li su oni ispoštovani, prepoznaćete po fair trade pečatu.
Pri proizvodnji organskih čokoladnih napitaka proizvođači ne koriste pesticide i hemijska đubriva u uzgoju. Na taj način čuva se zemljište i obezbeđuje održivi rast. Umesto genetski modifikovanog semena koristi se prirodno – blagodet za biološku raznovrsnost.
Kako se pripremaju hladni i topli čokoladni napici:
Napolju je hladno i pada sneg – prijala bi vam topla čokolada. Super je što se tako jednostavno priprema. Zahvaljujući praktičnim napicima u prahu za tren oka ćete da napraviite toplu i hladnu čokoladu:
- Sipajte u šolju jednu do tri kafene kašike čokoladnog napitka u prahu.
- Dodajte malo toplog mleka, zamene za mleko ili vode.
- Mešajte smesu dok ne postane potpuno glatka.
- Sada dopunite toplom ili hladnom tečnošću.
Savet: Napravite više od svog čokoladnog napitka – nakon što ga pripremite u šolju dodajte maršmelou, poznat i kao penasta bombona. Poseban ukus i dodatnu slatkoću daju sirupi, na primer, u aromama kokosa ili badema.
Od hladnog čokoladnog napitka za tren oka možete da napravite hladno piće za vrele letnje dane. Dodajte kuglu sladoleda od vanile i ukrasite napitak šlagom.
Činjenice
Bez obzira da li zimi uživate u toploj čokoladi koja vas greje dok sedite ušuškani u udobnu odeću i ćebence ili se leti osvežavate hladnim kakaom sa kockicama leda, čokoladni napitak uvek prija. Ovo treba da zapamtite:
- Pravi čokoladni napitak uvek sadrži više od 25 posto kakao.
- Različite varijante – na primer one sa guaranom ili belom čokoladom – pružaju savršen čokoladni ukus za svakoga.
- Kao topli napitak greje dušu, kada se pije u hladnom obliku, daje svežu energiju.
- Organske sorte i čokoladni napici fair trade kvaliteta sadrže više minerala jer je kuhinjski šećer često zamenjen održivijim alternativama kao što je kokosov šećer.
- Kupovinom čokoladnog napitka sa oznakom fair trade i organskih sorti podržavate pravedne uslove uzgoja.
Otkrijte čokoladne napitke iz dm-a i isprobajte različite vrste – poručite ih sada online i uživajte kod kuće ili usput!