Biljni napici
Zamena za mleko: napici od badema, soje, pirinča i ostalo
Koje zamene za mleko postoje?
Biljni napici ne mogu se nazivati mlekom. Prema evropskom zakonu o hrani ovaj naziv je rezervisan samo za mlečne proizvode dobijene od sisara. Zato se govori o zamenama za mleko ili biljnim napicima.
Biljni napici: bez laktoze i glutena
Kao što je već spomenuto, biljne napitke možete da koristite ako ste vegan ili tražite ukusnu zamenu za mleko. Osim toga, svi biljni napici, kao biljni proizvodi, ne sadrže holesterol jer se ova materija prirodno nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla. Osim toga, većina zamena za mleko ima manji procenat masti od kravljeg mleka, a zahvaljujući većem sadržaju nezasićenih masnih kiselina takođe je bolja u pogledu kvaliteta masti. Na kraju, ali ne i najmanje važno, biljni napici od soje, badema i pirinča ne sadrže gluten pa su zato namenjeni i osobama obolelim od celijakije. Otkrijte naš asortiman biljnih napitaka brendova kao što su dmBio, Alpro.
Biljni napici od žitarica
Oni koji se oslanjaju na vegansku ishranu, oni koji jednostavno žele da probaju nešto novo ili oni koji ne podnose laktozu ne moraju da se odreknu mleka. Osim popularnog punomasnog mleka s najmanje 3,5 % masti, mleka s niskim procentom masti sa 1,5–1,8 % masti i njihovih varijanti bez laktoze, postoje i zamene na biljnoj bazi od soje, pirinča ili ovsa, koje su odlične za kuvanje i pečenje, ali su i čisti užitak u šejkovima, kafi ili uz musli.
Postupak dobijanja ovih biljnih napitaka sličan je za sve žitarice: zrna se kuvaju s vodom ili ostavljaju da se natope u vodi, zatim fermentiraju, pasiraju, filtriraju, a za bolju konzistenciju mešaju se s biljnim uljem.
Biljni napici od žitarica imaju blago slatkast ukus, bez laktoze, holesterola i sadrže malo masti. Osim toga, u zameni za mleko na biljnoj bazi postoji određena količina nezasićenih masnih kiselina.
Biljni napitak od ovsa
- napravljen od oljuštenog ovsa
- slatkog ukusa s blagom notom ovsa
- bez laktoze i bez mlečnih proteina
- pogodan za penu
Biljni napitak od spelte
- napravljen od celog zrna spelte
- blagog, pomalo orašastog ukusa
- bez laktoze i mlečnih proteina
- niske masnoće
Biljni napitak od pirinča
- napravljen od mlevenog pirinča celog zrna
- slatkasto-vodenastog ukusa
- bez laktoze i glutena
- ne peni
Savet za sve ljubitelje kafe: Ako želite penušavi biljni napitak kao zamenu za mleko za kafu ili kapučino, preporučujemo dmBio Barista biljni napitak od ovsa.
Biljni napitak od soje
Napici od soje proizvode se od soje i vode. Zamena za mleko napravljena od soje može da se koristi kao mleko, na primer za kuvanje ili pečenje. No sojini napici imaju pomalo zemljan ukus poput zrna soje i žitarica, pa zato postoje alternative mleku s dodatim ukusom. Sojini napici ne sadrže laktozu, a se dobro uklapaju i u plan ishrane bez glutena.
Uopšteno, napitak od soje može da se koristiti kao mleko. Pogodan je za kuvanje, grejanje i penu. Posebno je ukusan u pudingu od vanile i desertima, grizu ili u šejku u kombinaciji s voćem.
Biljni napici od orašastih plodova
- bez laktoze i glutena
- veganski
- bez mlečnih belančevina, ali bogati biljnim belančevinama
Ove zamene za mleko cenjene su zbog orašastog ukusa. Tokom proizvodnje napitka dodaje se so. Precizne informacije o sastavu sastojaka možete da pronađete na odgovarajućoj ambalaži pojedinog biljnog napitka. Biljni napitak od indijskog oraha ili biljni napitak od badema posebno su dobar dodatak organskoj kafi – jer ovom toplom napitku daju orašastu notu.
Biljni napici od kokosa
Ako su vam draži egzotični ukusi, biljni napitak od kokosa kao zamena za mleko pravi je izbor. Biljni napitak s finom kokosovom notom odličan je za uživanje ujutro ili jednostavno između obroka. Naš savet: Ovaj napitak je posebno dobro piti rashlađen.
Biljni napici od kokosa sadrže belu pulpu kokosa. Ona se suši i presuje, zatim se ponovo odmasti, meša s vodom i šećerom od trske i direktno flašira. Napici od kokosa imaju kremastu konzistenciju, pomalo su egzotičnog ukusa pa zato mogu da se piju sami – ili kao sastojak šejkova, deserta ili muslija.