So i biber
Klasični začini so i biber
Nijedna kuhinja ne može da se zamisli bez soli i bibera. Ova jedinstvena kombinacija postala je sastavni deo naše svakodnevne ishrane. U dm-u možete da pronađete:
- kristalnu so
- himalajsku so
- morsku so
- biljne soli
- jodiranu so
- biber
Zašto je so zdrava?
„Čovek može da živi bez zlata, ali ne i bez soli“, rekao je još rimski istoričar Kasiodor (Cassiodor). Za nas ljude, so je od životne važnosti. Natrijum hlorid koji se nalazi u soli važan je za rad nerava i mišića, za srce i za ravnotežu vode u ćelijama i organima. Kao mineral, takođe može da ima pomoćni efekat na strukturu kostiju i varenje. Skoro svi recepti sadrže prstohvat soli jer, kada se pravilno dozira, so može da poboljša ili inhibira ukus hrane. Ipak, so treba da se konzumira umereno, jer previše soli može da bude štetno za organizam.
Priča o soli i biberu
So i biber igrali su važnu ulogu u ljudskoj istoriji. Oni su podstakli međunarodnu trgovinu na velike udaljenosti. Mnogi gradovi su se obogatili iskopavanjem i prodajom soli. Pošto je dobijanje soli bilo veoma složeno, ona se oduvek smatrala skupom robom.
Biljka biber poreklom je iz Indije. U rimsko doba, kada su se začini još uvek koristili kao lek, a ne kao hrana, biber je takođe bio veoma popularan i rasprostranjen širom sveta. Međutim, u srednjem veku došao je na loš glas jer se tada koristio za maskiranje lošeg mirisa i ukusa hrane koja ne može da se konzervira. Svoj trenutni status duguje kralju Luju XIV. On je imao sklonost ka ljutim začinima, pa se francuska kuhinja sve više razvijala oko kombinacije soli i bibera. Ovu kulinarsku kombinaciju preuzele su i druge zemlje i tako njena popularnost traje do danas.
Da li biste želeli da svojoj hrani dodate pravi začin? Onda otkrijte izbor organskih soli i bibera u dm online shop-u i odlučite se za jednostavnu dostavu na kućnu adresu.