Bezglutenski voćni kolač u 4 slasne varijante

dm drogerie markt
13. 10. 2025.

Spremno za jelo za 75 min.
Vreme za pripremu: 20 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 55 min.
217 kcal / obrok
Bez glutena
•
Vegansko
•
Desert
•
Švedska
Sastojci
za 1 porciju (1 kolač)
za fil (varijanta 1)
15 g veganske zamene za jaja
100 ml vode
100 g sirovog šećera od šećerne trske
So
1 kašičica dmBio soka od limuna
40 g dmBio putera od indijskog oraha
100 g dmBio pirinčanog brašna
100 g dmBio bezglutenskog ovsenog brašna
2 kašičice dmBio praška za pecivo
80 ml dmBio napitka od badema
za fil (varijanta 2)
4 kašike dmBio voćnog namaza od jagode
350 g jagoda
25 g dmBio liofilizovanih kriški jagoda
50 g margarina za pečenje
75 g dmBio bezglutenskog ovsenog brašna
60 g sirovog šećera od šećerne trske
1 kesica dmBio burbon vanilin šećera
1 prstohvat soli
za fil (varijanta 3)
5 jabuka
150 g sirovog šećera od šećerne trske
50 g margarina za pečenje
za fil (varijanta 4)
100 g dmBio voćne kaše od jabuke i kajsije
500 ml dmBio veganske kreme za šlag
100 g dmBio krema od indijskog oraha (alternativa krem siru)
4 supene kašike sirovog šećera od šećerne trske
1 konzerva kajsija, isečenih na kriške
Priprema
testa
Korak
Zagrejte rernu na 180 °C (gornji/donji grejač).
Korak
Za testo, pomešajte vegansku zamenu za jaja sa vodom.
Korak
Pomešajte sa šećerom i solju, pa umešajte sok od limuna i puter od indijskog oraha.
Korak
Pomešajte brašna, so i prašak za pecivo.
Korak
Naizmenično umešajte mešavinu brašna i napitak od badema u smesu sa zamenom za jaja.
Korak
Okrugli kalup za torte prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje i ulijte testo.
za varijantu 1
Korak
Borovnice operite, osušite i rasporedite po testu.
Korak
Za testo, pomešajte vegansku zamenu za jaja sa vodom.
Korak
Osušene borovnice sameljite i pomešajte sa preostalim sastojcima za mrvice.
Korak
Mrvice rasporedite preko borovnica i pecite u rerni na donjoj rešetki oko 50-55 minuta.
Korak
Uradite test čačkalicom (da proverite da li je kolač pečen).
za varijantu 2
Korak
Premažite podlogu od testa voćnim namazom.
Korak
Operite, osušite, prepolovite jagode i rasporedite ih po testu.
Korak
Sameljite sušene kriške jagoda i pomešajte ih sa preostalim sastojcima za mrvice (posip).
Korak
Rasporedite mrvice preko polovina jagoda i pecite u rerni na donjoj rešetki oko 50-55 minuta.
Korak
Uradite test čačkalicom (da proverite da li je pečeno).
za varijantu 3
Korak
Premažite kalup za tart prečnika 26 cm margarinom.
Korak
Jabuke operite, oljuštite, prepolovite, očistite od koštica i isecite na kriške.
Korak
U tiganju karamelizujte šećer i umešajte margarin. Zatim smesu sipajte u kalup za tart i preko toga lepezasto poređajte kriške jabuka.
Korak
Stavite testo preko jabuka i pecite sve u rerni oko 45-50 minuta.
Korak
Nakon što se ispeče, kolač dok je još topao izvrnite na tanjir za serviranje.
za varijantu 4
Korak
Pecite koru (podlogu) u rerni na srednjoj rešetki oko 50-55 minuta.
Korak
Ostavite koru da se malo ohladi i premažite je voćnom kašom (pireom).
Korak
Ocedite kajsije.
Korak
Čvrsto umutite šlag kremu.
Korak
Pažljivo umešajte indijski krem, šećer i kriške kajsija.
Korak
Rasporedite smesu preko voćne kaše.