Brašno i griz
Brašno – nezaobilazan sastojak u kuvanju
Brašno je jedna od najvažnijih osnovnih namirnica. To nije ništa novo: sva peciva, od hrskavog hleba do kora za pitu, prave se od brašna. Čak i testenine kao što su rezanci bile bi nezamislive bez finog biljnog praha. Ovaj važan prirodni proizvod je i nezaobilazan sastojak u kuvanju, na primer kao vezivno sredstvo za supe i sosove. Shodno tome, količina žetve koja mora da se ostvari prilikom uzgoja žitarica i ostalog je velika. Svako ko sumnja da bi kvalitet i ekološki aspekti mogli da budu u drugom planu, treba da izabere organsko brašno i obezbedi proizvode iz održive poljoprivrede. Saznajte šta čini organsko brašno, kako možete da ga prepoznate i koje vrste organskog brašna su dostupne onlajn.
Materijal ili oblik – šta tačno znači „brašno“?
Brašno je mleveno zrno - zar ne? Ne uvek: brašno koje se obično koristi za pečenje hleba pravi se od žitarica kao što su pšenica, spelta (varijanta pšenice) ili raž. Uobičajena su i brašna napravljena od drugih vrsta žitarica kao što su kukuruz, ovas, ječam ili pirinač.
Međutim, i druge biljne sirovine takođe mogu da se prerade za proizvodnju brašna: kinoa ili heljda (tzv. pseudozrna) ili mahunarke kao što su grašak, leblebija ili pasulj. Ključna stvar koja je zajednička za sve ove vrste brašna je njihov sadržaj skroba i vlakana.
Striktno gledano, brašno nije naziv za određenu hranu, već́ za oblik prerade. Zrna žitarica, mahunarke ili slične sirovine se prerađuju u fini prah u mlinu pomoću valjaka za mlevenje, pri čemu neželjene komponente kao što su ljuske ili klice mogu da se uklone kroz različite međufaze. Ali, prilikom proizvodnje žitarica za musli, zrna se obično drobe u ljuspice.
Šta znači „bio“ (organsko) u kontekstu brašna?
Svejedno od čega su napravljena različita brašna, uvek su u pitanju proizvodi na biljnoj bazi koji se uzgajaju na poljoprivrednom zemljištu. Ako biljna kultura i dalja prerada ispunjavaju ekološke zahteve, onda proizvod možete da naručite kao organsko brašno.
Poljoprivrednici koji odluče da uzgajaju žitarice prema organskim smernicama moraju da se pridržavaju pravila koja regulišu način uzgoja i upotrebu pomoćnih supstanci. Zbog lakšeg razumevanja, u nastavku ćemo da pričamo o poljoprivredi; naravno, pravila važe i za druge oblike uzgoja kao što su plantaže.
Organsko seme: održivost počinje od semena - sadi se samo neobrađeno seme iz organske poljoprivredne proizvodnje.
Kompatibilnost sa zemljištem: ne rastu svi usevi na bilo kom zemljištu. Da bi se postigao dobar prinos, biraju se usevi koji optimalno uspevaju na datom tipu zemljišta.
Đubrenje: hemijska đubriva su zabranjena. Umesto toga, rast i baza hranljivih materija se poboljšavaju otpuštanjem tla, zelenim đubrivom i organskim đubrivima (npr. stajsko đubrivo iz organskog uzgoja stoke). Za prelazni period koristi se humus.
Pesticidi: isto se odnosi i na zaštitu useva. Svaki kontakt sa hemijskim sredstvima je zabranjen, a korov mora da se ukloni mehanički.
Dalja prerada: organsko brašno se proizvodi bez aditiva ili po potrebi sa kontrolisanim organskim dodacima.
Prinosi sa organskih njiva su obično niži od onih iz konvencionalnog uzgoja pre svega zbog nedostatka mineralnih đubriva, hemijskih agenasa i akceleratora sazrevanja. Pored toga, terenski rad je mnogo složeniji. Čak i ako povoljno kupite organsko brašno, proizvod je skuplji od konvencionalnog brašna. Možete da budete sigurni da su proizvodi u vašoj korpi prirodni.
O čemu se zapravo radi u različitim „tipovima“ brašna?
Kada je u pitanju organsko brašno napravljeno od lokalnih žitarica, videćete naziv „tip“ u kombinaciji sa brojem. Ova informacija dolazi iz pekarskog žargona i odnosi se na sadržaj minerala. Što je niža numerička vrednost, to je manji sadržaj minerala. Ovim se ne govori o kvalitetu brašna, već́ o njegovoj podobnosti za određene pekarske proizvode. Informacije koje slede odnose se na pšenično brašno; spelta i raženo brašno imaju svoje numeričke vrednosti.
Organsko brašno tip 405 je univerzalno primenljivo brašno za sve namene sa dobrim svojstvima pečenja
Organsko brašno tip 550 kupuju pekari za testo sa posebno finim porama
Organsko brašno tip 812 kupuju ljudi koji žele da ispeku lagani mešani hleb
Organsko brašno tip 1050 se kupuje za mešani hleb i ostala peciva koja nastaju u domaćinstvu
Savet za domaćinstvo: ako volite sami da pravite testeninu, zapamtite oznaku tip 1600 - to je brašno od durum pšenice.
Koje vrste brašna organskog kvaliteta možete da kupite?
U zavisnosti od toga kakvi su vam planovi vezani za kuvanje ili pečenje, zavisiće i izbor brašna koji ćete da koristite.
Organsko brašno za domaćinstvo napravljeno od pšenice, spelte ili ovsa može da se koristi na različite načine.
Organsko kukuruzno brašno nije pogodno za pečenje, ali je odlično za tortilje i palentu.
Organsko brašno od leblebije je bogato proteinima, međutim nije pogodno za pečenje. Može da se koristi kao sastojak prilikom kuvanja za orijentalna jela kao što je humus.
Organsko brašno od prosa ili organsko pirinčano brašno može da se koristi za supe, kašice ili kao vezivo; samo kada se pomeša sa drugim vrstama brašna može da se koristi za pečenje.
Organsko brašno napravljeno od orašastih plodova, kestena i badema može da se koristi u mnogim receptima za pečenje i kuvanje, a primer su palačinke.
Organsko sojino brašno ima dugotrajan rok trajanja samo u obezmašćenom obliku. Mora da se pomeša sa pšeničnim brašnom prilikom pečenja.
Organsko ovseno brašno je blago gorkog ukusa pa je zbog toga manje pogodno za peciva nego za supe i kašice.
Dobro je znati: brašno koje nije pogodno za pečenje ili je pogodno samo za pečenje je bezglutensko – ne sadrži protein glutena ili ga sadrži samo u maloj količini.
Kako da prepoznate organsko brašno?
Brašno proizvedeno u skladu sa ekološkim smernicama možete da prepoznate po pečatima prikazanim na ambalaži. Važni sertifikati u Nemačkoj su:
Nemački Bio pečat: označava održivu proizvodnju iz organske poljoprivrede.
EU Bio logo: potvrđuje da je proizvod u skladu sa smernicama EU za organsku proizvodnju.
Naturland: nagrađuje partnerske kompanije u organskoj poljoprivredi.
Bioland: ovo je još jedno udruženje organske poljoprivrede koje izdaje sertifikat za organske proizvode.
Demeter: smatra se najstarijim udruženjem organske poljoprivrede u Nemačkoj i onim sa najstrožim smernicama.
Kus-kus & co. – alternativni prilozi
Da li su vam dosadile testenine i krompir i tražite alternativu za priloge, suflee i još mnogo toga? Nudimo vam mnogo različitih žitarica kao npr.
Kuskus
Valjani ječam
Amarant
Zlatno proso
Kukuruzni griz
Ove „alternative žitaricama“ poslednjih godina sve više se koriste u kuhinji – isprobajte ih i upoznajte različite nijanse ukusa! One mogu da se koriste na mnogo načina, ne samo kao prilog jelima, već i u sufleima i supama. Na primer, pomoću kus-kusa i bulgura mogu da se pripreme ukusne salate, a pomoću amaranta i zlatnog prosa i slatke poslastice. Mnogi od ovih proizvoda su organski i priprema je detaljno objašnjena na pakovanju.
Griz
Ako tražite griz za svoje deserte ili za pripremu ukusnih supa, suflea i kaša, onda je kvalitetan sitno mleveni i prosejani griz od spelte savršen izbor. Odlična alternativa za griz od spelte za vaše recepte je palenta kukuruzni griz. Palenta je prava poslastica i obiluje mineralima. Griz je idealan kao prilog raznim jelima ili kao desert u kolačima ili tortama.
Zaključak
Kupovina organskog brašna onlajn je jednostavna: u dm asortimanu možete da pronađete veliki izbor organskog brašna od celog zrna za peciva i ostale proizvode od brašna za različite recepte.
Organsko brašno se odnosi na preradu u prahu zrna, pseudožitarica, mahunarki ili drugih biljnih proizvoda koji mogu da se melju.
Sve ove biljke se uzgajaju u skladu sa smernicama za organsku poljoprivredu.
Različiti pečati sertifikata potvrđuju poreklo proizvoda iz organske poljoprivrede.
Kad je u pitanju organsko brašno, „tip“ se odnosi na sadržaj minerala i podobnost proizvoda za određene pekarske proizvode.
Neki proizvodi od brašna bez glutena, nisu pogodni za pečenje.
Bilo da je brašno integralno od spelte ili organsko brašno tip 550: za kuvanje i ukusna peciva kupujte organsko brašno u dm-u!!