Bezglutenska ishrana
Pripremili smo za vas tekst o bezglutenskoj ishrani, savete za svaki dan i čak 3 bezglutenska recepta! Ako se do sada niste upoznali s prednostima bezglutenske ishrane, nakon čitanja ovog teksta dosta toga će vam biti jasnije.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 8 min.
•
02. 10. 2025.

Intolerancija na gluten ili celijaklija ne znači da morate da se odreknete ukusne hrane. Bezglutenska ishrana je raznovrsna i postoje brojne žitarice bez glutena kao što su pšenica, raž, ječam i ovas. Pokazaćemo vam alternative, pokazaćemo vam da bezglutenska ishrana nije bauk i daćemo vam nekoliko bezglutenskih recepata.
Namirnice koje sadrže gluten
Mnoge vrste žitarica, kao što su pšenica, ovas, ječam, raž, spelta, zelena spelta, jednozrna pšenica i kamut, sadrže gluten. Baš kao i sva hrana napravljena od njih: brašno, skrob, musli, griz i testa. Egzotični proizvodi od durum pšenice, kao što su kus-kus i bulgur, takođe nisu pogodni za ljude sa intolerancijom na gluten i oni koji bi želeli da se posvete bezglutenskoj ishrani.
Kada je reč o prerađenim proizvodima, spisak je, naravno, nešto duži (izbor): hleb, njoke, pohovano meso, kao na primer bečka šnicla, pohovana riba, pica, knedle, kolač, torte, keks, štangle od muslija, vafli od sladoleda, slani štapići, grickalice i pivo. Dakle, ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite da bezglutenska ishrana bude deo vašeg života.
Međutim, ukoliko ste intolerantni na gluten, ne morate u potpunosti da se odreknete proizvoda od žitarica. Postoji dovoljno vrsta koje ne sadrže gluten kako ne biste osetili nikakav nedostatak ako ste na ishrani bez glutena. Pri kupovini obratite pažnju na oznaku „Bez glutena“, jer neki proizvodi povremeno mogu da sadrže zrna ili komade sa glutenom. Naglašavamo, bezglutenska ishrana ne znači da morate da se odričete ukusnih obroka
U principu, pirinač, kukuruz, proso, kinoa, heljda, amarant, tef, tapioka, manioka (kasava) i brašno od rogača ne sadrže gluten. Za razliku od konvencionalnih žitarica, navedene žitarice su bez glutena odnosno ne sadrže lepljivi protein, zbog čega su pogodni za bezglutensku ishranu i bezglutenske dijete
Kod nekih namirnica savetujemo da budete oprezni. Zbog svojih pozitivnih svojstava, gluten se tokom obrade dodaje mnogim proizvodima. On je dobar nosač ukusa, vezuje vodu, stvara gelastu masu i emulgira.
Evo malog izbora proizvoda kod kojih bi trebalo da detaljno proverite sastojke: kobasice, pomfrit, palačinke od krompira, prašak za pire krompir, supe, kocke za supu, sosevi, soja sos, kečap, senf, kokosovo mleko, bademovo mleko, sojino mleko sa pojačivačem ukusa, mešani začini, sirće, prašak za pecivo, aromatizovani čajevi, pirinčani kolači, čips, čokolada, pudinzi, lešnik krem od oraha, sladoled, voćni jogurt, žvakaća guma i još mnogo toga.
Za mnoge proizvode sa glutenom u međuvremenu postoje i zamene odnosno proizvodi bez glutena koji vam mogu promoći u vašoj želji da imate bezglutensku ishranu. Proizvodi za koje se garantuje da ne sadrže gluten mogu da se prepoznaju po simbolu Nemačkog društva za celijakiju (DZG). On prikazuje precrtani klas žita.
Alternative za bezglutensku ishranu
Kukuruz
Kukuruz ne samo da je žitarica bez glutena, već je i odličan izvor energije. Sadrži dragocene minerale poput fosfora, magnezijuma i silicijum dioksida, a takođe nas snabdeva vitaminima C i E. Dostupan je i zato je savršen za sve one koji hoće da pređu na bezglutensku ishranu.
Palenta
Mnogi ljudi znaju za palentu još iz bakine kuhinje. To je kaša od kukuruznog griza blago slatkastog ukusa. Tradicionalna priprema je jednostavna, ali zahteva malo vremena i truda: Prvo polako umešajte kukuruzni griz u kipuću vodu. Od tada masa stalno mora da se meša da ne bi zagorela. Treba je kuvati najmanje sat vremena dok ne dobije glatku konzistenciju. Brže je sa unapred kuvanim grizom palente. Ali ovde se savetuje oprez: on može da sadrži tragove glutena. Zato, iako ste već dugo na bezglutenskoj ishran, obavezno pažljivo proverite sastojke na ambalaži.
Proso
Proso je bogat mineralima i elementima u tragovima kao što su gvožđe, silicijum i magnezijum. Ova žitarica iz grupe slatkih trava ima blago orašasti ukus i u kuhinji može da se koristi na više načina: kada se kuva kao rižoto u supi, proso može da posluži kao osnova za kreativne suflee ili pljeskavice od povrća. Ako ga skuvate sa mlekom ili voćem, uživaćete u slatkoj kaši i uverićete se da bezglutenska ishrana ne znači da će hrana biti bezukusna.. Praktično je da proso ne mora da omekša pre obrade. Vreme kuvanja je takođe prilično kratko i iznosi oko deset minuta. Ko kaže da bezglutenska ishrana zahteva previše vremena?
Heljda
Heljda nije žitarica, čak i ako njeno ime to sugeriše. Ona pripada porodici troskota i sadrži puno hranljivih sastojaka i vitalnih supstanci. Bogata je kalcijumom i gvožđem, kao i magnezijumom, kalijumom i vitaminima. Drugim rečima, pravi dragulj u svetu bezglutenske iskrane.
Ovako će heljda biti ukusna
Pomešano sa drugim vrstama brašna, heljdino brašno je idealno za pečenje, uključujući hleb bez glutena. Sadnice se često koriste za ukrašavanje salata i supa. Heljda takođe ima veoma dobar ukus kao pljeskavica ili pečena u musliju. Heljdino brašno može da se koristi za ukusne slane, ali i slatke bezglutenske recepte poput hleba od banane ili vafla.
Pirinač
Pirinač im visokoenergetsko zrno i izuzetno je popularan kao dodatak mnogim jelima. Pogotovo pirinač od integralnog zrna sadrži dragocene vitamine koji su važni za zdravu ishranu. Pokušajte sa rižotom, pilavom sa mesom, španskom paeljom ili pirinčanim sufleom i zaokružite slatkim desertom od pirinča sa mlekom.
Soja
Soja spada u takozvane mahunarke i sadrži vitamine, vlakna, minerale i puno biljnih proteina. Od soje može da se napravi i brašno.
Sojino brašno koristi se u pečenju samo u kombinaciji sa drugim vrstama brašna. Takođe je idealno za vezivanje supa, sosova, suflea i variva.
Kinoa
Kinoa izvorno potiče iz Južne Amerike, a naziva se i „zlato Inka“. Kinoa nije žitarica, već pripada porodici lobodnjača. Sa devet esencijalnih aminokiselina, ona je odličan izvor proteina. Veoma je ukusna kao prilog, kao supa, u sufleima ili u musliju. Brašno od kinoe takođe je dobro za pečenje hleba.
Priprema kinoe
Priprema je slična pripremi pirinča: Operite, prokuvajte u dvostruko većoj količini vode i dinstajte desetak minuta. Zatim odložite lonac i pustite da odstoji još deset minuta.
Amarant
Amarant takođe spada u pseudožitarice i pruža našem telu obilje proteina, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Inke i Asteci su ga koristili pre više od 3000 godina, što ovu biljku čini jednom od najstarijih gajenih biljaka na svetu. Amarant ima prilično nizak sadržaj ugljenih hidrata, ali je utoliko bogatiji vlaknima. Uglavnom se koristi kao dodatak raznim jelima ili kao punjenje u paprikama ili drugom povrću. Brašno od amaranta takođe veoma dobro može da se upotrebi za pečenje hleba. Dakle, ako ste ljubitelj hleba i ne znate da li je u bezglutenskoj ishrani dozvoljeno jesti ga, amarant je vaš odgovor.
Priprema amaranta
Priprema je jednako laka kao i za kinou: Isperite pod mlazom vode, prokuvajte u dvostruko većoj količini vode i kuvajte oko 25 minuta na laganoj vatri.
Kanihua
Teško je poverovati, ali je tako: ukus kanihue podseća na ukus čokolade. Ona takođe ima i donekle orašasti ukus. Zrna su bogata vlaknima, gvožđem, proteinima, cinkom, magnezijumom i folnom kiselinom. Sadržana mast uglavnom se sastoji od linolne kiseline.
Svi bezglutenski proizvodi
Bezglutenski recepti
Ako želite da se posvetite bezglutenskoj ishrani, možda je najbolje početi s receptima. Predstavljamo vam nekoliko recepata koji će vam pomoći da imate što raznovrsniju bezglutensku ishranu.
- Bezglutenski recepti za keksice
- Bezglutenska čokoladna torta
- Bezglutenska poslastica za svečanu trpezu: tart od jabuka