Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Univerzalno primenljiva heljda – sitno zrno velikog dejstva

Sve je popularnija: heljda unosi raznovrsnost u svakodnevnu ishranu i ima mnogo toga da ponudi.

dm drogerie markt

Trajanje čitanja 5 min.

24. 02. 2025.

Heljda

Zvuči kao žitarica, ali nije: heljda pripada porodici troskota i predstavlja takozvanu pseudo žitaricu. Dokazano je da je gajena u Kini pre 8000 godina. Takođe je poznata pod nazivom saracensko zrno.

Mala, trouglasta, tamnosmeđa zrna nemaju nikakve veze sa konvencionalnom pšenicom. U tome i leži njena velika prednost – posebno za osobe koje pate od intolerancije na pšenicu ili celijakije: heljda ne sadrži gluten niti pšenične lektine. To je čini kvalitetnom alternativom pšenici pogodnom za najrazličitije primene.

Međutim, ona je mnogo više. Ako je pustite da klija, postaje zdrava i svestrana superhrana. Proklijala heljda sadrži puno enzima, vitalnih materija, minerala i lako svarljivih proteina.

Pre nekoliko godina, heljda je bila relativno nepoznata u našim kuhinjama, ali sada zaista hvata zalet. Sve više ljudi je prepoznaje kao univerzalno primenljivu biljku  za zdraviju ishranu – a pored toga je dobrog ukusa i lako se priprema na bezbroj načina.

Heljda – odlična za zdraviji život

Heljda sadrži esencijalne sastojke kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum i gvožđe. To je čini posebno zanimljivom za vegetarijance i vegane. Uz sadržaj vitamina E od 2,1 miligrama na 100 grama, ona ćelijama pruža efikasnu zaštitu. Vitamin E štiti od slobodnih radikala, a samim tim i od  starenja  ćelija i bolesti izazvanih upalnim procesima. Heljda je takođe bogata silicijumskom kiselinom – tajnom sjajne kose, jakih noktiju i glatke kože.

Heljda je vrhunska namirnica po sadržaju proteina. Sa svojih deset odsto spada u namirnice najbogatije proteinima i zato se posebno preporučuje sportistima. U prilog tome govori i činjenica da je njena iskorišćenost u telu veća nego kod drugih vrsta žitarica. Sadrži tri puta više proteinskog gradivnog materijala lizina nego druge žitarice, koji je neophodan za formiranje kostiju.

Pored toga, ona sadrži mnogo vlakana - što je važno za dobro funkcionisanje varenja i zdrav metabolizam.

Za nutricioniste, evo još nekoliko brojki: 100 grama heljde sadrži 71 g ugljenih hidrata, 2 g masti, 4 g vlakana, 10 g proteina i 340 kalorija.

Izgubite težinu uz pomoć superhrane heljde

Heljda se preporučuje svima koji žele da se oslobode viška kilograma. Njena prednost pri gubitku kilograma sastoji se u tome što ona reguliše nivo insulina, podržava varenje i dugo vas drži sitim. Može lako da se integriše u ishranu. Čak i ako nije u pitanju klasična dijeta, njen efekat je da nas ne samo dobro zasiti, već i da nakon toga drži pod kontrolom želju za slatkišima. U kombinaciji sa puno vežbanja, ovo je savršen način da ostanete vitki na duže staze!

Priprema heljde - kuvati, peći, klijati, samleti 

Pre nego što se skuva, heljda prvo mora temeljno da se ispere. To je zato što njena ljuska sadrži crveni pigment koji se naziva i fagopirin. Ovo čini kožu osetljivijom na sunčevu svetlost i ako se konzumira u prekomernoj količini, može da dovede do upale. Međutim, pažljivim ispiranjem većina pigmenta se ispira i možete da nastavite sa njenom pripremom. Posle ispiranja stavlja se u posudu sa ključalom vodom u odnosu 1 prema 2, zatim sačekamo da je voda prekrije i ostavimo da nabubri oko 15 minuta.

Heljdine pahuljice su odličnog ukusa u musliju, posute preko salata ili gde god želite da ih koristite. Mlevena heljda je savršena uz pečene poslastice, palačinke ili kolače. Pri tome je važno da uvek pomešamo heljdino brašno sa drugim vrstama brašna, jer heljda ne sadrži gluten i samim tim nema lepljivog proteina.

Bilo za doručak, ručak ili večeru ili kao užinu između: proklijala heljda odlično ide uz musli, začinjava pljeskavice, omlet ili kašu, ima dobar ukus u namazima i uvek daje dodatnu porciju vitalnih supstanci.

Proklijala heljda – evo kako da je napravite sami!

Ništa nije lakše od klijanja heljde! Svako ko kod kuće ima proklijala zrna heljde ne treba da brine o snabdevanju vitaminima i vitalnim supstancama. Kao proklijala, takođe ima mnoga bazična svojstva i zbog toga je posebno dobra za organizam.

A to se radi ovako: zrna heljde se potapaju u mlakoj vodi u odnosu 1 prema 2 oko sat vremena. Zatim se zrna isperu i ostave da se malo osuše. Nakon toga, ispiraju se hladnom vodom dva puta dnevno tokom dva dana dok klice ne počnu da klijaju. Važno: Uvek isperite lepljivi sloj skroba koji se formira na zrnu!

Posle otprilike dva dana, na svakom zrnu formiraće se mala smeđa tačka iz koje će uskoro da iznikne mala klica. Voila ... ona je spremna!

Primena proklijale heljde izuzetno je raznovrsna. Možete da je umešate u hleb, pljeskavice ili druga kuvana jela, ali je ukusna i sirova, posuta preko salata, u musliju ili u desertima.

Heljda je došla kod nas da tu i ostane! Upoznajte i zavolite ovu svestranu i zdravu pseudo žitaricu. U dm-u možete da nađete bogat izbor proizvoda od heljde - integralne žitarice, pahuljice, brašno, musli.

Kraj liste

Odgovarajuće kategorije proizvoda