Žitarice
Žitarice – univerzalna osnovna hrana
Žitarice u obliku brašna za hleb, peciva ili testenine postale su obavezni deo ljudske ishrane. U svim delovima sveta, one su neizostavne kao osnovna hrana. Međutim, i uz topla jela ječam, spelta, pšenica i slično predstavljaju odličnu alternativu tradicionalnim prilozima kao što su testenina i krompir. U dm-u možete da pronađete razne vrste žitarica 100% organskog kvaliteta.
Koje vrste žitarica postoje?
Postoji mnogo vrsta, tako da lako gubimo pregled. Pored toga, mnogi popularni sastojci za kuvanje i pečenje se, striktno govoreći, ne računaju kao žitarice, iako imaju slična svojstva. One bi trebalo prvenstveno uključuju:
- pšenicu
- raž
- ječam,
- ovas
- proso
- kukuruz
- pirinač
- tritikale
Tritikale je ukrštanje pšenice (triticum) i raži (secale). Sa botaničke tačke gledišta, heljda, amarant i kinoa ne spadaju u trave kao ostale žitarice, već u porodicu troskota (polygonaceae), ali se koriste kao žitarice.
Koja vrsta žitarice vam odgovara?
Danas u svetu postoji oko 12.000 vrsta žitarica. Različite vrste imaju zanimljive razlike:
- Pšenica nije samo idealna za pečenje hleba i kolača, već unosi raznovrsnost u ishranu u vidu bulgura, kus-kusa i griza. Istovremeno obezbeđuje vitamin B1 i magnezijum.
- Ovas je pun minerala, vrednih masti i proteina. Ovas ne samo da je izuzetno ukusan doručak, već može ponovo da pokrene i usporeno varenje i da istovremeno deluje umirujuće na iritiranu sluzokožu želuca i creva. Osim toga, zvanično se smatra "hranom za mozak".
- Raž ima nenadmašnu kombinaciju: veoma je bogata hranljivim materijama i istovremeno sadrži malo masti, što je čini idealnom za svakoga ko želi da jede hranu bogatu vlaknima.
- Proso, heljda, kukuruz, amarant i kinoa jesu savršen izbor za one koji žele ishranu bez glutena, jer su intolerantni na gluten ili celijakije.
Heljda
Heljda ne sadrži gluten i posebno je bogata proteinima, mineralima, vitaminima i vlaknima. U kuhinji oduševljava svojim gorkim, orašastim ukusom i stoga je pogodna za slatka i slana jela, kao i za musli ili kašu za doručak. Poklonike ajurvede, posebno će radovati recept od pirinča i heljde.