Spelta - drevna žitarica i njena renesansa
Bogata hranljivim materijama, svestrana i laka za upotrebu, odličnog ukusa - spelta ima mnogo prednosti. Kao alternativa pšenici, ova drevna domaća žitarica sve je popularnija i koristi se u sve više proizvoda.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 4 min.
•
09. 04. 2025.

Ova vrsta žitarica pripada porodici trava i rodu pšenice. Zbog svoje duge istorije – arheološki nalazi iz Azije sežu u 6. milenijum pre nove ere – ova drevna sorta spada u red žitarica očuvanih u svom prvobitnom obliku. Vremenom je pretrpela niz mutacija i tako su danas poznate različite sorte: neke od njih se smatraju „čistim“ sortama spelte, druge karakteriše ukrštanje sa pšenicom.
Spelta je cenjena zbog blago orašastog ukusa, višestrukih mogućnosti upotrebe i lakoće pripreme, kao i zbog visokog sadržaja minerala i vitamina. Potpomognuta organskim trendom i potrebom za zdravijom ishranom, spelta trenutno doživljava pravu renesansu i sve više se gaji. Ali šta je tačno čini tako posebnom i zašto je zaista bolja od pšenice?
Spelta: zdravija alternativa pšenici?
Poslednjih godina često se raspravlja o tome da li je spelta bolja od pšenice. Nema jasnog odgovora na ovo pitanje – pored ostalog i zbog toga što ih je teško razlikovati. Kao što je već pomenuto, spelta pripada rodu pšenice i posebno se odnosi na meku pšenicu koja je danas rasprostranjena. Uzgred, ovo je čini neprikladnom za osobe sa celijakijom ili za bezglutenski način ishrane. Ipak, spelta se često reklamira kao zdravija alternativa pšenici. To je uglavnom zbog većeg sadržaja vitamina i minerala.
U poređenju sa pšeničnim brašnom, brašno od spelte sadrži više minerala i elemenata u tragovima. Ovo se odnosi i na belo i na integralno brašno od spelte. U korisne sastojke spadaju gvožđe, magnezijum, cink, mangan, bakar i silicijumska kiselina. Za silicijumsku kiselinu, na primer, kaže se da pozitivno utiče na jačinu kože, kose i noktiju. Zbog visokog sadržaja proteina, ova drevna žitarica takođe je dobar izvor hranjivih belančevina. Ona se nije uzalud ranije nazivala žitaricom pesnika i mislilaca. Međutim, kao i sve vrste žitarica, spelta spada u namirnice koje vezuju kiselinu i zbog toga ne treba da je konzumiramo previše. Svako ko ceni alkalnu ishranu treba da vodi računa o dugom klijanju.
Organsko i regionalno – to je šansa!
Još jedna prednost je očigledna: kao autohtona vrsta žitarica, ona je često manje zagađena, a kada se gaji u srednjoj Evropi, tada su i transportni putevi kraći. Ovde se ona posebno dokazala u organskoj poljoprivredi: iako prinos žetve nije tako visok kao kod pšenice i uzgoj zahteva veće radno angažovanje, spelta je otporna na različite vremenske uslove, izdržljiva je i otporna na štetočine i gljivice.
Speltina svestranost pobeđuje
Na kraju, ali ne i najmanje važno, spelta je cenjena zbog svoje jednostavne upotrebe. Hleb, rezanci, pahuljice, keks, palačinke, testo za picu, pa čak i kafa od spelte - asortiman gotovih proizvoda stalno se širi. Naravno, možete i sami da preduzmete akciju: od speltinog brašna mogu da se pripreme sve vrste slatkih i slanih poslastica. Veliki izbor speltinog brašna i proizvoda možete da pronađete u dm online shop-u. Preporučujemo: jednostavno samo probajte!
Dobro poznata i popularna varijacija spelte je zelena spelta. Ovo je spelta koja je ubrana još nezrela i koja je posebno bogata hranljivim materijama. Zelena spelta se uglavnom koristi u supama i pljeskavicama, ali je i dobar sastojak u namazima. Međutim, zelena spelta se brzo kvari i takođe nije pogodna za pečenje.
Još pitanja?
Šta je spelta?
Šta je spelta?
Ova vrsta žitarica spada u porodicu slatkih trava i klasifikuje se kao vrsta pšenice. Time je, da tako kažemo, ovo autohtono drevno žito stari rođak pšenice, ali je superiorno u mnogim oblastima. Bogata hranljivim materijama, svestrana i laka za upotrebu, ukusna - spelta ima mnogo prednosti.
Zašto je spelta zdrava?
Zašto je spelta zdrava?
Spelta ima mnogo korisnih sastojaka. Među njima su gvožđe, magnezijum, cink, mangan, bakar i salicilna kiselina. Za salicilnu kiselinu, na primer, kažu da pozitivno utiče na čvrstinu kože, kose i noktiju. Zbog svog visokog sadržaja proteina, ova drevna žitarica je i dobar izvor za snabdevanje vrednim proteinima. Nije slučajnost što se spelta nekada nazivala žitom pesnika i mislilaca.
Zašto je spelta zdravija od pšenice?
Zašto je spelta zdravija od pšenice?
Nije u potpunosti razjašnjeno da li je spelta u stvari zdravija od pšenice. To što se spelta često reklamira kao zdrava alternativa pšenici je uglavnom zbog njenog većeg sadržaja vitamina i minerala. U poređenju sa pšeničnim brašnom, brašno od spelte sadrži više minerala i elemenata u tragovima. To važi kako za belo brašno od spelte tako i za integralno brašno od spelte. Takođe je utvrđeno da je spelta svojom ljuskom bolje zaštićena od štetnih uticaja okoline te je time manje radioaktivna od pšenice, na primer.
Da li u spelti ima glutena?
Da li u spelti ima glutena?
Spelta spada u vrste pšenice i posebno je srodna danas rasprostranjenoj mekoj pšenici. To speltu čini nepodesnom za osobe koje pate od celijakije, tj. za one koje se hrane bezglutenski.
Da li spelta deluje i pro-inflamatorno?
Da li spelta deluje i pro-inflamatorno?
Belo brašno (što podrazumeva i belo brašno od spelte) može da poveća broj pro-inflamatornih bakterija u crevima, što podstiče pojavu upala u celom telu. Zdravu alternativu predstavljaju proizvodi od celog zrna (integralni proizvodi), a posebno integralni proizvodi (brašno, griz) od spelte.
Da li je spelta dobra za creva?
Da li je spelta dobra za creva?
Za speltu se kaže da deluje harmonizujuće na organizam, posebno na varenje, i smatra se da se ovo drevno zrno lako vari. Ipak, spelta – kao i sve vrste žitarica – spada u namirnice koje stvaraju kiselinu i koje zato ne bi trebalo previše da se konzumiraju. Oni koje vode računa o bazičnoj tj. alkalnoj ishrani, treba da obrate pažnju na dugo klijanje spelte. Time može da se smanjiti i fitinska kiselina u spelti, tako da minerali mogu bolje da se iskoriste.