A sada orijentalno: leblebije kao izvor proteina
Bilo sa falafelom ili somunom: ovaj ukusni recept za humus sigurno će da vam se dopadne! Leblebije – kvalitetne, orijentalne mahunarke koje sadrže mnogo proteina i vlakana – važan su izvor proteina i prikladne su za sportsku ishranu. Pomoću leblebija možete da napravite ukusna jela od humusa.
Leblebije: mahunarke bogate proteinima
Leblebije su danas važan izvor proteina za vegane i vegetarijance. Brzo stvaraju osećaj sitosti i mogu da se kupe suve ili već skuvane u teglama. Ako ste u žurbi, koristite već skuvane leblebije. Mogu da se koriste za pravljenje ukusnih sočiva, salata, paste, pa čak i za falafel.
Kuvane leblebije: Ova varijanta je odlična kada ste u žurbi. Leblebije treba kratko da se operu tekućom vodom i već su spremne za jelo. Dakle, ako želite spontano da pripremite brzi namaz od humusa, ovo je idealna alternativa suvim leblebijama.
Suve leblebije: Ova varijanta zahteva malo više vremena jer leblebije moraju da se natope, a zatim kuvaju. Da bi leblebije nabubrile, stavite ih u šerpu i prelijte vodom. Leblebije moraju da budu natopljene najmanje 12 sati. Njihova zapremina se udvostručuje. Zatim isperite nabubrele leblebije vodom. Ako želite da napravite humus ili sočivo, ostavite leblebije da se kuvaju oko 60-90 minuta. Da biste proverili da li su leblebije gotove, probodite ih viljuškom. Kada omekšaju, leblebije možete da skinete sa vatre.
Savet: Uz leblebije odlično idu jaki začini kao što su kari, beli luk, kim i sveže začinsko bilje kao što je korijander. Brašno od leblebija često se koristi za somun, pa čak i za kore za torte. Vidite koliko su leblebije univerzalno primenljive.
Ketin recept za humus
Sastojci
- 1 tegla kuvanih leblebija (oko 250gr)
- 1 kašika tahinija
- 1 čen belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- Sok od limete
- 1/2 kašičice semena korijandera
- So i biber po ukusu
Priprema
- Stavite leblebije u cediljku i isperite.
- Očistite i sitno iseckajte beli luk.
- Sada blenderom umutite sve sastojke u finu pastu.
- Ako je humus suviše gust, jednostavno dodajte još malo vode od leblebija.
- Začinite solju, biberom i sokom od limete.
Više Ketinih recepata možete da pronađete na kathiescloud.com
foto:shutterstock.com/Anna Shepulova und kathiescloud.com


