Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Sočivo

Provera dostupnosti u mojoj
5 proizvoda
Sortirati prema:
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Sterilisana leblebija, 350 g; Cena: 149,00 RSD; Osnovna cena: 350 g (42,57 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,856 od 5 zvezdica na osnovu 153 ocenaSterilisana leblebija dmBio
dm marka logo
149,00 RSD
350 g (42,57 RSD za 100 g)
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Sterilisana leblebija, 700 g; Cena: 269,00 RSD; Osnovna cena: 700 g (38,43 RSD za 100 g); Limited edition logo, dm marka logo; 5 od 5 zvezdica na osnovu 48 ocenaSterilisana leblebija dmBio
Limited edition logodm marka logo
269,00 RSD
700 g (38,43 RSD za 100 g)
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Planinsko sočivo, 500 g; Cena: 299,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (59,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,699 od 5 zvezdica na osnovu 113 ocenaPlaninsko sočivo dmBio
dm marka logo
299,00 RSD
500 g (59,80 RSD za 100 g)
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Crveno sočivo, 1 kg; Cena: 579,00 RSD; Osnovna cena: 1.000 g (57,90 RSD za 100 g); Limited edition logo, dm marka logo; 4,826 od 5 zvezdica na osnovu 23 ocenaCrveno sočivo dmBio
Limited edition logodm marka logo
579,00 RSD
1.000 g (57,90 RSD za 100 g)
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Beluga sočivo, 500 g; Cena: 399,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (79,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,867 od 5 zvezdica na osnovu 90 ocenaBeluga sočivo dmBio
dm marka logo
399,00 RSD
500 g (79,80 RSD za 100 g)

Zašto bi trebalo da jedete više sočiva i pasulja

Sočivo i pasulj su prava superhrana jer ove raznovrsne namirnice održavaju našu liniju vitkom, lako se kuvaju i obezbeđuju nam obilje biljnih proteina, važnih vitaminaminerala i drugih korisnih materija.  

Bogati vitaminima

Zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata, i sočivo i pasulj će propisno da vas zasite. Sočivo i pasulj sadrže, u zavisnosi od vrste, oko 300 kilokalorija i oko 2 g masti na 100 g. Obe vrste mahunarki takođe spadaju u životne namirnice najbogatije proteinima i u kombinaciji sa pirinčem ili žitaricama obezbeđuju sve važne aminokiseline. Zato su i idealna zamena za meso i nezaobilazni su u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Takođe su dobar izvor mnogih važnih vitamina. Dok sočivo obezbeđuje vitamine B grupe, vitamin A i E, kao i folnu kiselinu i nijacin, pasulj prvenstveno sadrži vitamine C i B, kao i folnu kiselinu. Povrh toga, u sočivu i pasulju nalaze se i minerali i mikroelementi kao što su gvožđe, kalijum, magnezijumkalcijum, fosfor, mangan, selen i cink

Sočivo i pasulj će vas zasititi na duže vreme

Sočivo i pasulj imaju malo kalorija. Zbog velike količine vlakana koje sadrže i jedna i druga mahunarka, takođe imaju nizak glikemijski indeks (GLYX). To znači da nivo šećera u krvi nakon jela sporije raste i oslobađa se mala količina insulina koji reguliše šećer u krvi. Pasulj i sočivo isto tako mogu da potpomognu varenje i obezbede veoma dugotrajan osećaj sitosti

Pravilno kuvanje sočiva i pasulja 

Za razliku od drugih mahunarki, sočivo ne mora obavezno da se potopi u vodu pre kuvanja. Priprema je brza i laka:

  • Pre kuvanja isperite ga hladnom vodom.
  • Vreme kuvanja potopljenog sočiva u zavisnosti od vrste i željene tvrdoće iznosi 20 do 25 minuta, inače 30 minuta. 
  • Sočivo začinite tek nakon što bude potopljeno i skuvano.

Pasulj treba da se kuva u svakom slučaju jer u sirovom stanju sadrži otrovnu materiju. Tokom pripreme obratite pažnju na sledeće:

  • Sušeni pasulj pre kuvanja mora da se potopi u hladnu vodu preko noći.
  • U zavisnosti od sorte, pasulj treba da se kuva između 10 i 15 minuta.

Bilo da je u pitanju crveno sočivo, beluga sočivo, crveni pasulj ili boranija – svi oni mogu da se pripremaju na različite načine, kao supa ili u salati. Isprobajte ukusne recepte i otkrijte veliki izbor sočiva i pasulja u dm online  shop-u.