Sočivo
Zašto bi trebalo da jedete više sočiva i pasulja
Sočivo i pasulj su prava superhrana jer ove raznovrsne namirnice održavaju našu liniju vitkom, lako se kuvaju i obezbeđuju nam obilje biljnih proteina, važnih vitamina, minerala i drugih korisnih materija.
Bogati vitaminima
Zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata, i sočivo i pasulj će propisno da vas zasite. Sočivo i pasulj sadrže, u zavisnosi od vrste, oko 300 kilokalorija i oko 2 g masti na 100 g. Obe vrste mahunarki takođe spadaju u životne namirnice najbogatije proteinima i u kombinaciji sa pirinčem ili žitaricama obezbeđuju sve važne aminokiseline. Zato su i idealna zamena za meso i nezaobilazni su u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Takođe su dobar izvor mnogih važnih vitamina. Dok sočivo obezbeđuje vitamine B grupe, vitamin A i E, kao i folnu kiselinu i nijacin, pasulj prvenstveno sadrži vitamine C i B, kao i folnu kiselinu. Povrh toga, u sočivu i pasulju nalaze se i minerali i mikroelementi kao što su gvožđe, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan, selen i cink.
Sočivo i pasulj će vas zasititi na duže vreme
Sočivo i pasulj imaju malo kalorija. Zbog velike količine vlakana koje sadrže i jedna i druga mahunarka, takođe imaju nizak glikemijski indeks (GLYX). To znači da nivo šećera u krvi nakon jela sporije raste i oslobađa se mala količina insulina koji reguliše šećer u krvi. Pasulj i sočivo isto tako mogu da potpomognu varenje i obezbede veoma dugotrajan osećaj sitosti.
Pravilno kuvanje sočiva i pasulja
Za razliku od drugih mahunarki, sočivo ne mora obavezno da se potopi u vodu pre kuvanja. Priprema je brza i laka:
- Pre kuvanja isperite ga hladnom vodom.
- Vreme kuvanja potopljenog sočiva u zavisnosti od vrste i željene tvrdoće iznosi 20 do 25 minuta, inače 30 minuta.
- Sočivo začinite tek nakon što bude potopljeno i skuvano.
Pasulj treba da se kuva u svakom slučaju jer u sirovom stanju sadrži otrovnu materiju. Tokom pripreme obratite pažnju na sledeće:
- Sušeni pasulj pre kuvanja mora da se potopi u hladnu vodu preko noći.
- U zavisnosti od sorte, pasulj treba da se kuva između 10 i 15 minuta.
Bilo da je u pitanju crveno sočivo, beluga sočivo, crveni pasulj ili boranija – svi oni mogu da se pripremaju na različite načine, kao supa ili u salati. Isprobajte ukusne recepte i otkrijte veliki izbor sočiva i pasulja u dm online shop-u.