Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Bulgur, kinoa i ostalo

Provera dostupnosti u mojoj
3 proizvoda
Sortirati prema:
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Kinoa, 500 g; Cena: 679,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (135,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,765 od 5 zvezdica na osnovu 17 ocenaKinoa  dmBio
dm marka logo
679,00 RSD
500 g (135,80 RSD za 100 g)
dmBioKinoa, 500 g
(17)
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Quinoa tri vrste, 500 g; Cena: 699,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (139,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,885 od 5 zvezdica na osnovu 148 ocenaQuinoa tri vrste dmBio
dm marka logo
699,00 RSD
500 g (139,80 RSD za 100 g)
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Kus kus - organski, 500 g; Cena: 229,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (45,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 5 od 5 zvezdica na osnovu 10 ocenaKus kus - organski dmBio
dm marka logo
229,00 RSD
500 g (45,80 RSD za 100 g)

Bulgur, kinoa i druga moćna zrna

Bulgur, kinoa ili kuskus – ove egzotične vrste žitarica lako se pripremaju, odličnog su ukusa i mogu da budu veoma zdrave. Zato ne treba da čudi što ova moćna zrna stiču sve veću popularnost.

Bulgur – superhrana sa Orijenta

Bulgur se pravi od pšenice i često se koristi kao prilog. Vrsta žitarica koja se sastoji od krupnijih zrna potiče sa Bliskog istoka i u zemljama kao što su Turska, Izrael i Iran već dugo spada u osnovne životne namirnice. Jednostavna za pripremu a istovremeno bogata vlaknima i veoma zasitna – ova sitna  su prava superhrana. Bulgur ne mora da se kuva, već se samo potopi u vruću vodu jer se tokom procesa proizvodnje kuva na pari. Pri tome ne gubi hranljive materije, bogat je različitim vitaminima B grupe i vitaminom E. Takođe sadrži važne minerale kao što su magnezijum, cink, kalcijum i gvožđe. Ova moćna zrna postala su poznata pre svega zahvaljujući orijentalnoj kuhinji i libanskom jelu tabule sa paradajzom, nanom i maslinovim uljem koje se naziva i bulgur salata. Budući da bulgur ima veoma blag ukus, često se obogaćuje različitim začinima i biljem. Savršen je za veganske recepte sa povrćem i izvrstan je prilog uz meso. 

Kinoa: lagana i pogodna za vegane

Kao prilog ili za somun, kaserole ili kao desert – kinoa zaista može svašta. Pogodna za vegane i za one koji streme bezglutenskoj ishrani – zrna dobijena iz jedne južnoameričke biljke slična su našim uobičajenim žitaricama kao što je pšenica, ali ne pripadaju nijednoj vrsti žitarica.  Iz tog razloga kinoa se označava i pseudožitaricom. Seme kinoe se uzgaja više od 5000 godina i još su ga Inke smatrale osnovnom životnom namirnicom. Osim toga što je ukusno, ovo seme se prvenstveno ističe visokim sadržajem hranljivih materija kao što su gvožđe, folna kiselina i magnezijumOno što je posebno jeste da kinoa sadrži veoma malo ugljenih hidrata i zato je omiljena komponenta raznih dijeta. Ova biljka je, između ostalog, izvor veoma kvalitetnog proteina koji sadrži najvažnije aminokiseline. Tako ova čudesna zrna mogu da idu u korak sa izvorima proteina životinjskog porekla. Pored toga, ova bezglutenska superhrana sadrži mnogo vlakana koji podstiču varenje. Bilo da se odlučite za jednostavni recept za salatu, Buddha Bowl (Budinu činiju) ili povrće iz tiganja, kinoa se brzo priprema tako da kuvanje veganskog i ukusnog jela nikada nije bila jednostavnije!
 
Otkrijte bulgur, kinou i druge žitarice organskog kvaliteta za zdraviju ishranu u našem dm online shop-u!