Veganska burkaša
Od Ana Žontar Kristanc
10. 07. 2024.

Spremno za jelo za 80 min.
Vreme za pripremu: 20 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 60 min.
Vegansko
•
Vegetarijansko
•
Tradicionalno
•
Glavno jelo
Sastojci
za 6 porcija
za burkašu
1 kg kisele repe
2 litra vode
2 pakovanja dmBio veganskih kobasica za pečenje
1 dmBio kocka za supu
150 g dmBio kaše od prosa
6–8 krompira
1/2 kašičice soli – po ukusu
crni biber – po ukusu
1–2 lovorova lista – opciono
2 kašike dmBio pšeničnog brašna tip 405
2-3 kašike dmBio maslinovog ulja
150 ml vode
Priprema
Veganska burkaša
Korak 1
Kiselu repu isprati vodom do željene kiselosti. Staviti je u posudu i preliti vodom. Dodati prepečene kobasice, biber, kocku za supu, so, lovorov list, ako smo se odlučili za njega. Ostaviti da provri i zatim na slabijoj vatri kuvati 40-45 minuta.
Korak 2
U drugoj posudi u slanoj vodi kuvati kašu od prosa i krompir isečen na manje komade 15 min. Kada su kuvani, iscediti ih.
Korak 3
Kada je repa skuvana, dodati joj kuvanu kašu od prosa i krompir. Promešati, zapržiti, odnosno zgusnuti brašnom koje ćemo umešati s vodom i uljem.
Korak 4
Poslužiti toplo.
Korak 5
Savet: Umesto kisele repe možete da upotrebite i kiseli kupus i da napravite malo drugačiju verziju burkaše.
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuvarima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuvanjem sam počela da se bavim pre 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuvanju sam stekla kod kuće, gde ljubav i druženje uvek povezujemo s dobrom hranom..