Čajanka sa pravim čajevima: zeleni, beli, crni i oolong čaj
Jedna biljka, različite boje i bezbroj mogućnosti da proslavite pravo uživanje u čaju. Hajdemo zajedno na šolju čaja i razgovarajmo o jednoj od najpopularnijih delikatesnih namirnica na svetu.
dm drogerie markt
Trajanje čitanja 3 min.
•
14. 04. 2023.
Kraj liste
Biljka čaja camellia sinensis: bogata tradicija duboko ukorenjena u mnogim kulturama
Da li ste znali da zeleni, beli, crni i tradicionalni kineski oolong čaj potiču od iste biljke? Naime, od grma čaja camellia sinensis, koji raste u mnogim delovima sveta. Biljka može da doživi oko 140 godina i u Kini se uzgaja više od 5.000 godina.
Razlika u boji i ukusu krajnjeg proizvoda zavisi isključivo od načina prerade listova čaja. Za beli čaj, na primer, lišće se samo bere i suši. Za zeleni čaj, ubrani delovi biljke se zagrevaju tako da se zadrži njihova boja. S druge strane, crni čaj se nakon berbe valja i fermentira. Oolong čaj takođe je delimično fermentiran - njegov nivo oksidacije je između zelenog i crnog čaja.
Svake godine ubere se preko šest miliona tona čaja. Najvažnija područja uzgoja čaja su Indija, Šri Lanka, Kina, Indonezija i Kenija. Sigurno ste čuli za Darjeeling, Ceylon ili Assam? Ove i mnoge druge vrste čaja obično su dobile ime po području u kome se uzgajaju.
Pravi poznavaoci čaja znaju da se samo prelivanje lišća biljke čaja camellia sinensis naziva pravim čajem - s druge strane, voćni i biljni čaj zapravo se nazivaju napitkom pripremljenim prelivanjem, slično čaju. Ipak, u zavisnosti od zemlje i kulture, izraz čaj kolokvijalno se dodeljuje različitim vrstama. I tako možete da raspravljate o tome koje vrste zaista mogu da nose naziv čaj - ili da jednostavno prekinete diskusiju i sebi umesto toga sipate omiljeni topli napitak.
Dobro je znati: Kako napraviti savršeni čaj. Prilikom kupovine vodite računa o visokom kvalitetu i čaj uvek kuvajte svež - tako da u svakom trenutku možete da uživate u punoj aromi. Koristite svežu, meku vodu iz slavine. Prilikom pripreme čaja vodite računa da koristite pravu dozu, idealnu temperaturu vode i preporučeno vreme kuvanja. Da biste dobili najbolje rezultate, takođe je preporučljivo da prethodno zagrejete bokal.
Kako pravilno pripremiti čaj:
Beli, zeleni i oolong čaj:
Prilikom pripreme belog, zelenog i oolong čaja, voda prilikom prelivanja više ne sme da ključa, jer će se u suprotnom razviti gorke supstance i jer će sadržaj vitamina C biti uništen. Idealna temperatura vode iznosi 60 do 80 ° C - to možete da postignete ako pustite vodu da nakon ključanja odstoji minut i ohladi se. Nakon natapanja od dva do tri minuta, možete da uživate u belom ili zelenom čaju. Ostavite oolong čaj da odstoji još minut - ukupno tri do četiri minuta.