Osnove uživanja u čaju
Nisu svi čajevi isti – ako ne ranije, u to ćete sigurno da se uverite ako čaj niste pravilno pripremili ili ako ste ga čuvali na pogrešan način. Da vam se to ne bi dogodilo, drago nam je što možemo da podelimo sa vama osnove uživanja u čaju i savete za kućnu upotrebu.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 6 min.
•
27. 03. 2023.

Na šta posebno treba obratiti pažnju kada je reč o čaju? To je dobro pitanje, jer će već i izbor prave vrste čaja da uti;e na vaš trenutak zadovoljstva. Osim toga, bez obzira na to koliko je dobar i skup čaj, ako se ne poštuju pravila u pogledu temperature i vremena kuvanja ili ako se čaj skladišti na pogrešan način, njegov ukus neće da se razvije po želji.
Dobro je znati: Ovako se priprema savršena šolja čaja
Odluka o kupovini
Oni koji još uvek nisu pronašli omiljeni čaj ili žele da probaju neku novu vrstu čaja, često ostaju pomalo zbunjeni i bespomoćni pred velikom policom za čaj. Samo potražite pomoć i dopustite našim stručnjacima da vas posavetuju. Ako ipak želite da se sami probijete kroz šarene, raznolike vrste, u svakom slučaju vodite računa o tome da kupujete visokokvalitetne proizvode.
U kesici ili u rinfuzu?
I ovde su mišljenja podeljena. Ako cenite jednostavnost upotrebe, najbolje je koristiti kesice čaja. Ako želite da proslavite tradiciju pripremanja čaja, poslušajte savete pravih poznavalaca čaja i kupite čaj u rinfuzu. Na ovaj način aroma se razvija još bolje, a intenzitet čaja možete sami da odredite u zavisnosti od količine.
Branje
Ako u bašti berete sveže trave za biljne čajeve, sačekajte sunčani dan i berite ih kasno prepodne – do tada će da se osuši poslednja kiša i rosa. Osim toga, biljka je u to vreme puna sokova i snage i možete odmah da pripremite svež čaj. Naravno, ubrane biljke možete i da osušite i sačuvate za neki kasniji trenutak.
Čuvanje
U principu, čaj traje veoma dugo ako se čuva na hladnom, suvom, tamnom mestu u dobro zatvorenoj posudi. Za to su najpogodnije posude za čaj od aluminijuma, keramike ili drveta. Crni, zeleni, beli i oolong čajevi po pravilu se ne kvare lako. Međutim, voćne i biljne čajeve treba konzumirati pre isteka roka upotrebe. U idealnom slučaju, koristite svež čaj - bolje je da kupujete češće, ali u manjim količinama.
Količina čaja
Količina čaja značajno utiče na uspeh u pripremi dobre šolje čaja. Opšte pravilo za čaj u rinfuzu jeste: jedna kašičica po šoljici. Kod čajeva od krupnijih delova biljke, kašika slobodno može i da se prepuni. Kod sitnijih čajeve, pravu količinu lako je odmeriti kašičicom. Čaj u kesicama je već odmeren i obično je namenjen za jednu šolju. Ako niste sigurni, bacite pogled na pakovanje.
Pravi pribor
Kugla za čaj ili pamučni filter? Čajnik od keramike ili staklena čaša? I kada je reč o priboru za čaj, imamo široku lepezu izbora. Jednostavno, koristite ono što je za vas najpraktičnije. Sada postoji mnogo genijalnih i pametnih kombinacija koje će od kuvanja čaja da naprave pravi doživljaj - uostalom, u čaju možete da uživate svim čulima, ne samo dok ga pijete, već i dok ga pripremate.
Naš savet: Zagrejte čajnik pre nego što u njega ulijete vrelu vodu – na ovaj način čaj ćete duže da održite vrućim i postići ćete bolji ukus. Ako ga poslužite u elegantnim staklenim čašama sa dvostrukim zidovima, čaj će još duže da zadržati temperaturu i nećete da opečete prste.
Priprema
Osnovno pravilo pri pripremi čaja jeste upotreba meke i nezagađene vode. U idealnom slučaju, za kuvanje koristite filtriranu vodu. Na taj način će se sastojci i ukusi najbolje apsorbovati.
Kod tradicionalnog čaja, temperatura vode varira između 60 i 80 °C, u zavisnosti od vrste. Osim toga, rastresiti listovi čaja treba slobodno da plivaju u vodi kako bi se ukus u potpunosti razvio. Zbog toga, prilikom kupovine filtera za čaj, proverite da li je odgovarajuće veličine ili sipajte čaj u drugi čajnik ili u šolju kada istekne vreme potrebno da on odstoji.
Voćni i biljni čajevi uvek treba da se preliju vrelom vodom od 100 °C. Na ovaj način svi sastojci mogu da se rastvore, a neželjene klice i prirodni mikroorganizmi se ubijaju. Biljni čaj uvek morate da ostavite poklopljenim nakon kuvanja kako eterična ulja ne bi isparila. Kod voćnog čaja važi sledeće: što čaj duži stoji, to je njegov ukus snažniji i kiseliji.
Oplemeniti ukus čaja mlekom, medom i slično – da li to ima smisla?
Da se ne bi prikrio njegov sopstveni ukus, čaj se u principu tradicionalno pije nezaslađen u prirodnom obliku. Međutim, pošto su ukusi, kao što je poznato, različiti, uvek je pitanje sopstvenog osećaja šta se sa čime najbolje slaže i šta ima najbolji ukus.
Čaj sa medom ili šećerom: Ako volite sladak čaj, možete da ga zasladite različitim vrstama šećera ili meda. Da ne biste uništili enzime sadržane u medu, pre nego što ga dodate, treba da sačekate da se čaj ohladi na ispod 40 °C.
Čaj sa mlekom: Dodavanje mleka u čaj takođe je veoma popularno. Za ovaj način pripreme možemo da zahvalimo uglavnom britanskoj kulturi pijenja čaja, gde je teško zamisliti da crni čaj pijete bez mleka. Obratite pažnju na kiselost čaja. Voćni čajevi, na primer, prirodno sadrže kiselinu i ne smeju da se kombinuju sa mlekom. Kiselina izaziva zgrušavanje mleka, ono flokulira i čaj više nema baš dobar ukus.
Čaj sa svežim ili sušenim sastojcima: Dodavanje komadića limuna, narandže ili đumbira uobičajen je način oplemenjivanja čaja. Začini poput cimeta, karanfilića ili anisa takođe mogu da daju vašem čaju posebnu notu.
Posebna vrsta uživanja u čaju – otkrijte raznovrsnost čajeva u dm-u
Sada kada znate osnove, ništa ne stoji na putu sledećem trenutku uživanja. Otkrijte čitav niz čajeva u našim dm drogerijama ili uživajte u šoljici pravog, voćnog i divljeg čaja – uključujući vredne informacije i korisne savete za kućnu upotrebu. Nadamo se da ćete da uživate u otkrivanju, pripremanju, degustaciji i čitanju.


