Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Žalfija: letnja prijateljica pčela sa antiperspirantnim efektom

Pun pogodak prilikom upala, prirodno sredstvo za suzbijanje znojenja i mediteranski dodatak kuhinji. Odaćemo vam šta sve žalfija ume!

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

Trajanje čitanja 4 min.

06. 07. 2023.

Žalfija

Kad osetimo jedinstveni gorak, mediteranski miris žalfije, često pomislimo na odmor proveden u Italiji ili Grčkoj. Ove mediteranske zemlje spadaju u područja sa kojih potiče ova posebna lekovita i delikatesna biljka.

I u našoj zemlji ona se ubraja u jednu od omiljenih kulinarskih biljaka za gajenje na balkonu i u bašti, koja privlači pčele, voli sunčana mesta i predstavlja najbolje sredstvo protiv upale grla, naleta vrućine, jakog znojenja, bubuljica i masne kose.

Ova posebna aromatična biljka odavno je zauzela zasluženo mesto u kuhinji.

Uz nekoliko žbunova žalfije ispred vaših vrata, hrana za pčele, kuhinjski začini i prirodna apoteka spojeni su u jednu biljku. Nije loše, zar ne?

Pravi izbor u slučaju upala i probavnih tegoba

Žalfija se koristi kao lekovita biljka još od ranog srednjeg veka.

Najpoznatija je po svom protivupalnom dejstvu u ustima i grlu, na primer protiv upala desni ili grla ili borbi protiv kašlja. Za pripremu čaja mogu da se koriste i sveži i osušeni listovi.

Ona pomaže i kod stomačnih tegoba, prekomernog znojenja i probavnih problema.

Zbogom znoju

U posebno vrućim danima isplati se proveriti antiperspirantni efekat čaja od žalfije: Njegova eterična ulja regulišu i sprečavaju prekomerno stvaranje znoja. Ohlađen čaj, naravno, ima isti efekat i - ako se redovno pije - takođe može da obezbedi unutrašnje hlađenje tokom noćnog znojenja i valunga tokom menopauze.

Zbog ovih efekata, ekstrakt žalfije često se koristi za proizvodnju dezodoransa.

Kraj liste

Doziranje i neželjeni efekti:

Međutim, prema medicinskim preporukama, ne bi trebalo da se pije više od tri šolje čaja žalfije dnevno.

Trudnice i dojilje svakako treba da izbegavaju unutrašnju upotrebu žalfije: Žalfija sadrži jedinjenja slična estrogenima koja nepovoljno utiču na trudnoću i mogu da spreče dotok mleka kod dojilja. Dojiljama se preporučuje kozumiranje specijalnog čaja za dojilje. Sa druge strane, žalfija se smatra dobrim i prirodnim načinom za odbijanje dece od dojenja.

Univerzalni talenat za negu lepote

Zbog svojih antibakterijskih i protivupalnih svojstava, žalfija se takođe koristi u mnogim proizvodima protiv nečiste, masne kože i bubuljica. Ona reguliše prekomernu proizvodnju sebuma, čisti kožu i suzbija bakterije koje se javljaju u vezi sa bubuljicama i mrljama.

Isti princip važi i za kosu i vlasište: Šamponi i regeneratori sa žalfijom jačaju koren kose, regulišu proizvodnju masti i daju kosi zdrav sjaj.

S obzirom da njegova eterična ulja sprečavaju probleme sa desnima i poboljšavaju dah, žalfija se koristi u mnogim pastama za zube.

Šta možete da očekujete u kuhinji?

Jestivo je ne samo lišće, već i cvetovi žalfije.

Prepoznatljiva aroma i pomalo gorak ukus odlično se slažu sa jelima od mesa, ribe, povrća i testenina.

Međutim, zbog intenzivnog ukusa, obično je dovoljno nekoliko listova biljke. 

Recept: Brza testenina sa žalfijom

Sastojci za oko 4 porcije:

  • 12 listova žalfije
  • 5 kašika maslinovog ulja ili putera
  • 3 čena belog luka
  • 350 g čeri paradajza
  • so biber
  • 400 g testenine
  • parmezan

Priprema

  1. Najpre sitno iseckajte češanj belog luka, a listove žalfije isecite na trake.
  2. Skuvajte testeninu u dosta ključale slane vode dok ne bude al dente.
  3. U međuvremenu propržite beli luk i listove žalfije na tiganju sa maslinovim uljem / puterom.
  4. Na kraju, pržite čeri paradajz oko 2 minuta. Začinite solju i biberom, ocedite testeninu.
  5. Pomešajte paradajz, beli luk i žalfiju u testeninu i poslužite s parmezanom.

Takođe ima odličan ukus uz njoke ili zudle od povrća.

Odgovarajuće kategorije proizvoda