Nana – unievrzalna biljka sa osvežavajućim dejstvom
Više od čaja: nana ima univerzalnu primenu u kuhinji, kupatilu i ormariću sa lekovima!

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 4 min.
•
17. 10. 2022.

Neverovatno je koliko čulnih utisaka povezujemo sa predivno svežim mirisom ili ukusom nane. Leti posebno cenimo njen „efekat hlađenja“: njena stimulativna aroma pomaže vam da se probudite i stvara trajan osećaj unutrašnje i spoljašnje svežine i lakoće - za ceo dan.
Ako želite da ovu letnju biljku univerzalnog dejstva donesete kući, sada tokom cele godine možete da kupujete nanu za kuhinju, balkon ili baštu. Uzgojena u bašti, nana može da se bere od proleća do prvog mraza. Najbolje vreme za berbu je pre cvetanja (jun/jul). Tada listovi sadrže najviše eteričnih ulja.
Kulinarski vrhunac u pripremi bilja
Sada postoji preko 30 različitih vrsta nane, čiji nazivi često ukazuju na njihov tipičan ukus, na primer jabuka-nana, narandža-nana, ananas-nana ili čokoladna nana. Najpoznatija je pitoma menta ili pepermint. Svoje ime duguje ljutkastom ukusu, zbog visokog sadržaja mentola. Eterično ulje, koje se nalazi ispod lišća, oslobađa se već pri nežnom trljanju prstima.
Nekoliko listova dovoljno je da salatama i jelima od povrća da osvežavajuću i uzbudljivu notu.
Takođe daje upečatljivu primesu ukusa biljnim namazima ili pestu za brze varijacije paste.
Kao dekorativni i jestivi dodatak uz vrhunske deserte ona osigurava maksimalno uživanje, a u ukusnim koktelima kao što su mojitos ili hugo ionako je odavno zauzela zasluženo mesto.
Oni koji nanu dodaju u zelene smutije imaju koristi od brojnih vitalnih supstanci koje se posebno dobro razgrađuju tokom procesa mešanja, a ne treba zaboraviti ni stari dobri čaj od nane.
Više od čaja
Ljudi koji vode računa o zdravlju obično poznaju samo pepermint kao sirovinu za pripremu umirujućeg čaja. To je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka sa širokim, terapijskim spektrom dejstva. Pomaže kod gastrointestinalnih tegoba, ublažava bolove u stomaku, čisti disajne puteve u slučaju prehlade i uspešno se koristi u terapiji glavobolje.
Pepermint ublažava napetost i glavobolju
Mentol u ulju mente obezbeđuje bolju cirkulaciju krvi i daje telu osećaj hlađenja. Zbog toga eterično ulje mente može donekle da ublaži glavobolju – može na primer da se nanese na čelo ili slepoočnice.
U obliku čaja, nana takođe može da pruži opuštanje i da umanji glavobolju.
Stimulans za kožu & kosu
Divno letnje vreme mami nas napolje - vožnja bicikla, planinarenje, vožnja rolera ili trčanje tada su višestruko zabavniji. Intenzivan trening i temperature koje izazivaju znojenje čine da se koža usija rekordnom brzinom. Osvežavajući gelovi za tuširanje, losioni za telo, dezodoransi ili raspršivači svežine sa efektom hlađenja pravo su olakšanje i sprečavaju neprijatan miris znoja.
Dašak nane takođe je veoma popularna komponenta u mnogim parfemima.
Pepermint osvežava i umornoj koži daje novu energiju. Često se koristi kod problema sa kožom, posebno mrlja na koži i bubuljica. Mnogi proizvodi za negu sadrže ekstrakt nane. Ona ne samo da ima rashlađujući i osvežavajući efekat već i dezinfikuje - idealno za upaljene bubuljice.
Ekstrakt nane u šamponima može da izbalansira stvaranje sebuma na vlasištu i da tako spreči zamašćivanje kose.
Eterično ulje nane u pastama za zube i tečnosti za ispiranje usta obezbeđuje omiljenu svežinu ukusa.
Recept za pesto od nane i orašastih plodova
Ovaj pesto sos recept savršeno se slaže sa hlebom, prilozima od povrća ili klasično sa testeninama ili povrćem.
Sastojci za 4 porcije
- 1 veza nane
- 150 g parmezana
- 70 g orašastih plodova po izboru (pogodni su pinjoli, bademi, orasi, semenke suncokreta, indijski orasi, lešnici ili pistaći)
- Malo soka limete ili limuna
- 75 ml maslinovog ulja
- So / so od trava i bibera kao začin
Priprema
- Prvo kratko propržite odabrane orašaste plodove u šerpi bez masti na srednjoj vatri.
- Odvojte listove nane sa stabljika i operite ih.
- Pomešajte orašaste plodove, listove nane, sir i maslinovo ulje u činiji i pomešajte ručnim mikserom. Zatim dodaje limunov sok i oplemenite začinima.
- Čuvajte pesto u čašama, površine prekrivene uljem. On u frižideru može da stoji 3-4 dana.