Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Pesto sos recepti

Svejedno s čime ga kombinujete, pesto je neodoljiv bilo da je u kombinaciji s prinčom ili testeninom. Pesto ne morate uvek da kupujete, već možete i samo da ga napravite. Ovde vam predstavljamo nekoliko Pesto sos recepata.

  1. Marka: dmBio; Ime proizvoda: Pesto bosiljak, 120 g; Cena: 379,00 RSD; Osnovna cena: 120 g (315,83 RSD za 100 g); dm marka logo; 3,667 od 5 zvezdica na osnovu 162 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Pesto bosiljak dmBio
    dm marka logo
    379,00 RSD
    120 g (315,83 RSD za 100 g)
    Dostupno
    Izaberite

Kraj liste

Pesto

Šta je zapravo pesto sos?

Ovaj sos tradicionalno se pravi od maslinovog ulja, belog luka, bosiljka, pinjola i tvrdog sira. Sama reč pesto poreklo vodi od italijanskog glagola pestare, što u prevodu znači zgnječiti. Svoje ime duguje italijanskoj reči „pestare“, što znači „zgnječiti“. To je zato što bi sastojci za ovaj sos tradicionalno trebalo da se sitne u avanu.  

Pesto sos recepti

Domać pesto sa divljim začinskim biljem i orasima

Jedna od verovatno najukusnijih mogućnosti za preradu začinskog bilja jeste njihovo dodavanje u pesto. Mlado, aromatično lišće divljih začinskih biljaka pomešano sa zemljastom notom oraha i kvalitetnim maslinovim uljem pretvaraju ovaj zeleni pesto u pravi doživljaj. Slaže se izvrsno uz užinu, predjela, uz jela sa dmBio testeninom, kao dodatak u salatama ili na hrskavoj ćabati.

Sastojci

  • 60 gr dmBio jezgra oraha
  • 120 gr začinskog bilja (npr. mišjakinja, mladi listovi maslačka, listovi koprive, spanać, peršun)
  • 100 ml dmBio hladno ceđeno maslinovo ulje Ekstra
  • 1 čen belog luka
  • 1 ½  kafene kašičice soli
  • ½ kafene kašičice sveže mlevenog bibera
  • Sok od pola limuna

Priprema

  1. Začinsko bilje dobro oprati i grubo iseckati. 
  2. Ubaciti orahe i beli luk u blender i samleti u finu masu. Dodati začinsko bilje i ostale sastojke i blendirati dok se ne postigne željena konzistencija.  
  3. Začiniti solju, biberom i sokom od limuna. Čuvati u frižideru i potrošiti u roku od sedam dana.

SAVET: Pesto može prema potrebi takođe da se zamrzne. Sipajte ga u male kalupe (npr. za kocke leda) i odledite po potrebi.

Pesto sos od bosiljka

Svima poznati klasični oblik ovog sosa koji možete da jedete u njoke, testeninu, hleb i meso. U nastavku su sastojci za jednu teglu

Sastojci

  • 50 g listova listova bosiljka
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 60 g rendanog parmezana
  • 1 prstohvat morske soli
  • 20 g tvrdog sira od ovčijeg mleka
  • 30 g pinjola

Priprema

  1. Prvo ispecite pinjole u ​​ tiganju dok ne porumene.
  2. Ostavite ih da se ohlade
  3. Operite listove bosiljka i pustite ih da se ocedite.
  4. Očistite i sitno iseckajte čen belog luka.
  5. Izmešajte sve sastojke i isitnite ih u avanu ili blenderu, ali na nižoj brzini.

SAVET: Pokušajte da ga ne pravite predugo ako koristite blender, jer tada sastojci obično gube ukus.

Pesto Rosso: ako volite paradajz, volećete i ovaj pesto sos recept

Ovaj pesto so recept posebno je voljen među ljubiteljima testenine, jer je odličan u kombinaciji s njima. Crvenu boju duguje paradajzu i otud njegovo ime. Vreme spremanja slično je vremenu spremanja pesta s bosiljkom. U nastavku su sastojci za jednu teglu.

Sastojci

  • 200 g sušenog paradajza
  • 3 čena belog luka
  • 70 g rendanog parmezana
  • 50 g pinjola
  • ½ crvene čili paprike
  • 100 g maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta

Priprema

  1. Ispecite pinjole u ​​nelepljivom tiganju bez masnoće dok ne porumene i ostavite da se ohlade.
  2. Ocedite sušeni paradajz i iseckajte na sitne kockice. Očistite beli luk i sitno iseckajte. Operite čili papričicu, prepolovite po dužini i uklonite semenke. Meso sitno iseckati.
  3. Ispasirajte paradajz isečen na kockice sa pinjolima, parmezanom i belim lukom. Postepeno dodajte maslinovo ulje da smesa ne postane previše tečna. To zavisi od toga koliko su sušeni paradajzi masni.
  4. Pesto začinite balzamiko sirćetom i napunite teglu.

Pesto sos recept sa koprivom i rukolom

Kopriva nije samo lekovita biljka, ona može da bude i prava poslastica u kuhinji. Osim toga, može da se koristi na mnogo načina. Pesto od koprive je posebno ukusan kao namaz, ali možete da ga pomešate s humusom. U nastavku su sastojci za jednu teglu.

Sastojci

  • 250 g listova koprive
  • 2 čena belog luka
  • 125 g rukole
  • 100 grama oraha
  • 1 dašak limunovog soka
  • 130 ml maslinovog ulja

Priprema

  1. Listove koprive blanširajte oko 30 sekundi
  2. Kratko ih stavite u ledenu vodu.
  3. Zatim ih ostavite da se osuše. Uklonite debele delove stabljike sa rukole.
  4. Grubo iseckajte orahe.
  5. Očistite beli luk i sitno iseckajte.
  6. U blenderu izmiksajte listove koprive, rukolu, beli luk i limunov sok.
  7. Postepeno dodajte maslinovo ulje dok se ne formira kremasta masa.