Pesto sos recepti
Svejedno s čime ga kombinujete, pesto je neodoljiv bilo da je u kombinaciji s prinčom ili testeninom. Pesto ne morate uvek da kupujete, već možete i samo da ga napravite. Ovde vam predstavljamo nekoliko Pesto sos recepata.
Kraj liste

Šta je zapravo pesto sos?
Ovaj sos tradicionalno se pravi od maslinovog ulja, belog luka, bosiljka, pinjola i tvrdog sira. Sama reč pesto poreklo vodi od italijanskog glagola pestare, što u prevodu znači zgnječiti. Svoje ime duguje italijanskoj reči „pestare“, što znači „zgnječiti“. To je zato što bi sastojci za ovaj sos tradicionalno trebalo da se sitne u avanu.
Pesto sos recepti
Domać pesto sa divljim začinskim biljem i orasima
Jedna od verovatno najukusnijih mogućnosti za preradu začinskog bilja jeste njihovo dodavanje u pesto. Mlado, aromatično lišće divljih začinskih biljaka pomešano sa zemljastom notom oraha i kvalitetnim maslinovim uljem pretvaraju ovaj zeleni pesto u pravi doživljaj. Slaže se izvrsno uz užinu, predjela, uz jela sa dmBio testeninom, kao dodatak u salatama ili na hrskavoj ćabati.
Sastojci
- 60 gr dmBio jezgra oraha
- 120 gr začinskog bilja (npr. mišjakinja, mladi listovi maslačka, listovi koprive, spanać, peršun)
- 100 ml dmBio hladno ceđeno maslinovo ulje Ekstra
- 1 čen belog luka
- 1 ½ kafene kašičice soli
- ½ kafene kašičice sveže mlevenog bibera
- Sok od pola limuna
Priprema
- Začinsko bilje dobro oprati i grubo iseckati.
- Ubaciti orahe i beli luk u blender i samleti u finu masu. Dodati začinsko bilje i ostale sastojke i blendirati dok se ne postigne željena konzistencija.
- Začiniti solju, biberom i sokom od limuna. Čuvati u frižideru i potrošiti u roku od sedam dana.
SAVET: Pesto može prema potrebi takođe da se zamrzne. Sipajte ga u male kalupe (npr. za kocke leda) i odledite po potrebi.
Pesto sos od bosiljka
Svima poznati klasični oblik ovog sosa koji možete da jedete u njoke, testeninu, hleb i meso. U nastavku su sastojci za jednu teglu
Sastojci
- 50 g listova listova bosiljka
- 125 ml maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 60 g rendanog parmezana
- 1 prstohvat morske soli
- 20 g tvrdog sira od ovčijeg mleka
- 30 g pinjola
Priprema
- Prvo ispecite pinjole u tiganju dok ne porumene.
- Ostavite ih da se ohlade
- Operite listove bosiljka i pustite ih da se ocedite.
- Očistite i sitno iseckajte čen belog luka.
- Izmešajte sve sastojke i isitnite ih u avanu ili blenderu, ali na nižoj brzini.
SAVET: Pokušajte da ga ne pravite predugo ako koristite blender, jer tada sastojci obično gube ukus.
Pesto Rosso: ako volite paradajz, volećete i ovaj pesto sos recept
Ovaj pesto so recept posebno je voljen među ljubiteljima testenine, jer je odličan u kombinaciji s njima. Crvenu boju duguje paradajzu i otud njegovo ime. Vreme spremanja slično je vremenu spremanja pesta s bosiljkom. U nastavku su sastojci za jednu teglu.
Sastojci
- 200 g sušenog paradajza
- 3 čena belog luka
- 70 g rendanog parmezana
- 50 g pinjola
- ½ crvene čili paprike
- 100 g maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta
Priprema
- Ispecite pinjole u nelepljivom tiganju bez masnoće dok ne porumene i ostavite da se ohlade.
- Ocedite sušeni paradajz i iseckajte na sitne kockice. Očistite beli luk i sitno iseckajte. Operite čili papričicu, prepolovite po dužini i uklonite semenke. Meso sitno iseckati.
- Ispasirajte paradajz isečen na kockice sa pinjolima, parmezanom i belim lukom. Postepeno dodajte maslinovo ulje da smesa ne postane previše tečna. To zavisi od toga koliko su sušeni paradajzi masni.
- Pesto začinite balzamiko sirćetom i napunite teglu.
Pesto sos recept sa koprivom i rukolom
Kopriva nije samo lekovita biljka, ona može da bude i prava poslastica u kuhinji. Osim toga, može da se koristi na mnogo načina. Pesto od koprive je posebno ukusan kao namaz, ali možete da ga pomešate s humusom. U nastavku su sastojci za jednu teglu.
Sastojci
- 250 g listova koprive
- 2 čena belog luka
- 125 g rukole
- 100 grama oraha
- 1 dašak limunovog soka
- 130 ml maslinovog ulja
Priprema
- Listove koprive blanširajte oko 30 sekundi
- Kratko ih stavite u ledenu vodu.
- Zatim ih ostavite da se osuše. Uklonite debele delove stabljike sa rukole.
- Grubo iseckajte orahe.
- Očistite beli luk i sitno iseckajte.
- U blenderu izmiksajte listove koprive, rukolu, beli luk i limunov sok.
- Postepeno dodajte maslinovo ulje dok se ne formira kremasta masa.


