Rezbarenje bundeve: kreativne ideje za Noć veštica
Rezbarenje bundeve je popularan običaj za Noć veštica i uzbudljivo provedeno vreme, ne samo za decu. Od smešnih preko zastrašujućih do kreativnih šablona, lica ili kompletnih životinja i figura, stvaraju se prilično složena umetnička dela od bundeve. Pokazaćemo vam kako da maštovito izrezbarite svoju bundevu.

Irski običaj za Noć veštica: rezbarenje bundeve
Fenjer od bundeve je u irskom jeziku tradicionalno poznat kao takozvani Jack O’Lantern. Prema legendi, kovač po imenu Džek uhvatio je đavola i naterao ga da obeća da će njegovu dušu zauvek da ostavi na miru. Nakon smrti Džeku je bilo uskraćeno da uđe kako u raj tako i u pakao. Iz sažaljenja, đavo mu je ipak dao ugalj iz paklenog ognja koji je on stavio u izdubljenu repu. Od tada Džek šeta veče pred praznik Svi sveti sa svetlećim fenjerom od repe kroz tamu. Prema tradiciji, fenjer od bundeve drži podalje zle duhove i đavole u Noći veštica. Dakle, ukoliko želite da se zaštite od zla i izrezbarite svoju bundevu, morate prvo da je pripremite.
Rezbarenje bundeve: uputstvo korak po korak
Ako želite da izrezbarite svoju bundevu, ne morate uvek da pravite lica ili grimase. Zašto ne biste isekli kreativne oblike kao što su krugovi, zvezde ili srca i ukrasili svoj fenjer od bundeve tako da bude veseo umesto strašan?
Šta vam je potrebno za rezbarenje bundeve
Za rezbarenje bundeve ne treba vam mnogo materijala:
nož
kašika
drvena daska
marker ili druga olovka
posuda
baterijska bušilica ili alternativno šrafciger & čekić
drveni štapići
Uputstvo: rezbarenje bundeve
Da biste izrezbarili svoju bundevu na apstraktno-kreativan način, prvo treba da razmislite kakav oblik želite da napravite. Mi smo se u našem uputstvu odlučili za krugove.
Markerom prvo nacrtajte veliki krug na donjoj strani bundeve. Drvena daska služi kao podloga i osigurava veću sigurnost i stabilnost.
Sada nožem pratite nacrtani krug i isecite ga.
Izdubite bundevu kašikom.
Meso bundeve sačuvajte u posudi – od njega kasnije možete da pripremite ukusna jela od bundeve osim ukoliko niste koristili ukrasnu bundevu.
Sada markerom na bundevi nacrtajte male, srednje i velike krugove. Krugovi ne moraju da formiraju određeni šablon.
SAVET: Ako želite raznolikost na svom fenjeru, nacrtajte zvezde, srca, cveće i slično.Sada izbušite označene krugove pomoću baterijske bušilice. Koristite burgije različite veličine kako biste napravili rupe različitih veličina. Kao alternativu možete da koristite i šrafcigere različitih veličina. Vodite računa o tome da napravite dovoljno rupa kako bi sveća kasnije imala dovoljno kiseonika i kako se ne bi ugasila.
Sada možete da očistite krugove tj. druge šablone. Uzmite, na primer, drveni štapić da biste uklonili meso bundeve sa rupa. Ako ste tokom rezbarenja bundeve nacrtali i isekli druge šablone, očistite ih pažljivo kašikom ili nožem.
Bundevu sada stavite preko jedne ili više čajnih sveća i vaš jesenji fenjer od bundeve je spreman.
Praktični saveti za rezbarenje bundeve
Rezbarenje bundeve ne mora da bude komplikovano – često je izdubljivanje i isecanje šablona samo pitanje tehnike.
Dajemo vam nekoliko praktičnih saveta za rezbarenje bundeve:
Postignite visoku propustljivost svetlosti
Fenjer ne sme da bude previše taman. Prilikom rezbarenja bundeve vodite računa o tome da zid bundeve ne bude previše debeo jer svetlost treba da isijava ne samo kroz rupe, nego i kroz zid bundeve.
SAVET: Testirajte baterijskom lampom propuštanje svetlosti pre rezbarenja bundeve.
Promenite alate
Izdubljivanje bundeve ume da bude naporan posao. Ako obična kašika ne struže dovoljno dobro, slobodno upotrebite kašiku za sladoled. Ponekad kafena kašika može da sastruže više mesa bundeve nego supena kašika. Tehnika struganja takođe može da varira – struganje u krug duž ivice bundeve takođe može da bude od pomoći. Pomerajte alat kojim stružete (na primer, kašiku) direktno duž zida bundeve i pritom lagano okrećite bundevu kako biste skinuli više mesa sa zida bundeve.
Obratite pažnju na vek trajanja
Ako želite da postavite svoj fenjer od bundeve za Noć veštica kao dekoraciju, bundevu izrezbarite neposredno pre toga jer bundeve imaju ograničen rok trajanja. Već posle pola nedelje bundeva može da izgleda smežurano, suvo ili čak trulo. Sunce, toplota, ali i vlaga, ubrzavaju proces kvarenja. Trula bundeva, doduše, može da deluje zastrašujuće, ali je manje prijatna za gledanje…
SAVET: Nakon rezbarenje poprskajte bundevu iznutra i spolja sprejom za kosu ili je isperite sirćetom kako bi fenjer imao duži vek trajanja. Koristite šablone za rezbarenje.
Samo pronalaženje kreativnih ideja za rezbarenje bundeve je dovoljno teško. Prenošenje konkretnih ideja na bundevu može, međutim, da bude pravi izazov. Kreiranje apstraktnih šara sa krugovima ili drugim šablonima ponekad je lakši zadatak. Ako želite da na svojoj bundevi izrezbarite slike kao što su duhovi, veštice ili drugi motivi poput životinja (popularni su mačka sa mesecom ili paukovi i slepi miševi), morate prvo da ih nacrtate.
SAVET: Nacrtajte šablon na papiru za štampanje ili na kartonskom papiru. Takođe možete da odštampate slike sa interneta. Danas postoje šabloni za štampanje za sve moguće potrebe – uključujući i rezbarenje bundeve.
NAPOMENA: Pravite šire oblike jer što su linije finije, to umešniji morate da budete u rukovanju nožem prilikom rezbarenja bundeve.
Vrsta bundeve
Za Noć veštica se tradicionalno koristi velika dekorativna bundeva, međutim, ona nije pogodna za konzumaciju. Ako pri rezbarenju bundeve u obzir želite da uzmete i održivost i upotrebite meso bundeve za različita jela, opredelite se za neke od vrsta jestive bundeve, kao na primer, hokaido, muskatna bundeva – poznata i pod nazivom Muskat de Provence – (sivo-crna kora), žir bundeva (zelena do narandžasta ili žuta kora) ili štajerska uljana bundeva koja izgleda simpatično kao fenjer sa svojom narandžasto-zelenom prugastom korom. Džinovska bundeva je velika i narandžasta, samim tim zahteva mnogo struganja, ali takođe sadrži obilje bundevinog mesa.
Nakon rezbarenja bundeve – šta se dešava sa preostalim sadržajem?
Održivost je sve jer bila bi prava šteta da bacite meso bundeve. Nakon rezbarenja bundeve meso možete da upotrebite za različite vrste jela, na primer za:
Čorbe od bundeve – Tipično jesenji specijalitet! Najbolji kao krem čorba sa kuvanom šunkom
Hleb od bundeve – Slobodno ispecite i semenke
Namaz od bundeve
Postoje i druge sjajne ideje kao što su mafini od bundeve, pečena bundeva, ćufte od bundeve i slična jela – kreativnost ne zna za granicu kada je reč kako o rezbarenju bundeve tako i o upotrebi bundevinog mesa. Međutim, ako za rezbarenje bundeve koristite dekorativnu bundevu, ostatke bundeve treba da odložite u kompost ili eventualno da izdvojite semenke kao hranu za ptice.
Najčešća pitanja o rezbarenju bundeve
Koliko dugo traje bundeva kada je izrezbarena?
Koliko dugo traje bundeva kada je izrezbarena?
Nakon rezbarenja bundeva može da traje otprilike pet do deset dana, u zavisnosti od vremena i okruženja.
Koliko košta bundeva za rezbarenje?
Koliko košta bundeva za rezbarenje?
Velika bundeva košta oko šest evra. U proseku se plaća oko 1,20 do 1,30 evra po kilogramu.
Kako da bundeva za Noć veštica traje što duže?
Kako da bundeva za Noć veštica traje što duže?
Trik je u tome da bundevu nakon rezbarenja isperete sirćetom. Osim toga, unutrašnje i spoljašnje zidove možete da poprskate sprejom za kosu kako bi bundeva duže trajala. Pomoću laka ili vazelina možete da napravite zaštitni sloj.
- Marka: Balea; Ime proizvoda: ULTRA Power lak za kosu – jačina 5, 300 ml; Cena: 199,00 RSD; Osnovna cena: 300 ml (66,33 RSD za 100 ml); dm marka logo; 4,7 od 5 zvezdica na osnovu 10 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu199,00 RSD300 ml (66,33 RSD za 100 ml)DostupnoIzaberite
- Marka: Profissimo; Ime proizvoda: Višenamenske makaze, više vrsta, 1 kom; Cena: 199,00 RSD; Osnovna cena: 1 kom (199,00 RSD za 1 kom); dm marka logo; 4,701 od 5 zvezdica na osnovu 87 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu199,00 RSD1 kom (199,00 RSD za 1 kom)DostupnoIzaberite
- Marka: Schwarzkopf taft; Ime proizvoda: Power Cashmere - lak za kosu, 250 ml; Cena: 639,00 RSD; Osnovna cena: 250 ml (255,60 RSD za 100 ml); 3,5 od 5 zvezdica na osnovu 4 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu639,00 RSD250 ml (255,60 RSD za 100 ml)DostupnoIzaberite
- Marka: Profissimo; Ime proizvoda: Čajne sveće, okrugle, maxi - bele, 12 kom; Cena: 399,00 RSD; Osnovna cena: 12 kom (33,25 RSD za 1 kom); dm marka logo; 3,869 od 5 zvezdica na osnovu 122 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu399,00 RSD12 kom (33,25 RSD za 1 kom)DostupnoIzaberite
- Marka: Vaseline; Ime proizvoda: Orginal PROTECTING JELLY vazelin, 100 ml; Cena: 349,00 RSD; Osnovna cena: 100 ml (349,00 RSD za 100 ml); 4,737 od 5 zvezdica na osnovu 19 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu349,00 RSD100 ml (349,00 RSD za 100 ml)DostupnoIzaberite
Kraj liste