Krem čorba od bundeve: skuvajte jednom, uživajte 3 puta!
Čorba od bundeve kao što mama pravi? Jednostavno je. A kako vam ne bi postalo dosadno, možete da je obogatite sa nekoliko novih sastojaka. Tako stvarate nove ukusne varijacije: voćnu, egzotičnu i sos za testeninu.

Krem čorba od bundeve: Osnovni recept
Sastojci za 4 porcije
- 1 l bujona od povrća
- maslinovo ulje
- 1 crni luk
- so
- biber
- muskatni oraščić
- krem za kuvanje (po želji)
- peršun
- ulje semena bundeve
- seme bundeve
Priprema
Prepolovite bundevu, odstranite semenke, ogulite koru i isecite je na kockice. Savet: ako čorbu pripremate sa Hokaido bundevom, koru slobodno možete da ostavite. Sitno naseckajte crni luk. U velikoj posudi zagrejte maslinovo ulje pa u njemu prodinstajte luk, potom dodajte kockice bundeve i dinstajte još nekoliko minuta. Kada je gotovo, dodajte bujon od povrća i ostavite da se kuva 15-20 minuta na srednjoj temperaturi. Sklonite posudu sa šporeta i izblendajte sve ručnim mikserom. Začinite solju, biberom dodajte malo muskatnog oraščića i ponovo prokuvajte. Po želji, možete da dodate malo krema za kuvanje. Ukrasite peršunom, semenkama bundeve i sa nekoliko kapi ulja bundeve.
Voćna krem čorba od bundeve
Dodatni sastojci
- 200 ml soka od jabuke
- 1-2 kašičice sirupa od agave
- krema aceto balsamico
Priprema
Bundevu pripremite kao i u osnovnom receptu pa je dinstajte na blagoj temperaturi sa lukom. Prelijte je sa 800 ml bujona od povrća i 200 ml soka od jabuke i kuvajte na srednjoj temperaturi 15 – 20 minuta. Sklonite posudu sa šporeta i napravite pire. Ponovo prokuvajte i začinite agavinim sirupom. Ako vam bude preslatko, čorbu možete da začinite karijem, đumbirom ili čilijem. Za razliku od osnovne varijante, ova čorba je obogaćena kremom aceto balsamica. Tako se dodatno ističu voćne note.
Egzotična krem čorba od bundeve
Dodatni sastojci
- 1 konzerva kokosovog mleka
- komad od 3 cm đumbira (ili 1-2 kašičice mlevenog đumbira)
- kari u prahu
- čili u prahu
- 1 pakovanje Tofu natur
Priprema
Oljušten đumbir sitno iseckajte. Tofu isecite na kockice i propržite ga u tiganju. Dodajte đumbir, kari i čili u prahu (količina zavisi od ukusa) i nastavite dinstanje uz mešanje. Dodajte kokosovo mleko i lagano dinstajte 15 minuta. Zatim sve spojite sa već pripremljenom čorbom od bundeve. Ako čorba bude previše gusta, samo dodajte još malo bujona od povrća ili vode. Začinite karijem i čilijem.
Od krem supe od bundeve do glavnog obroka: tortelini sa bundevom
Dodatni sastojci
- 250 g tortelina
- 250 g bundeve (dodatno)
Priprema
Pripremite čorbu kao u osnovnom receptu. Dodatnu bundevu isecite na kockice, propržite na malo ulja i dodajte u čorbu dok ne omekšaju (al dente). Torteline skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Prelijte torteline sosom/čorbom i poslužite.
Da obogatite ukus i ukrasite…
… možete da izmrvite pirinčane galete u svaku varijantu ili da dodate kukuruzni čips i hrskavi hleb.
Kraj liste