Pečene tufahije
Od Hajrudin Šišić
09. 08. 2024.

Spremno za jelo za 40 min.
Vreme za pripremu: 15 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 25 min.
Brzo i lako
•
Desert
•
Tradicionalno
•
Vegansko
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 6 porcija
jabuke
6-7 zrelih jabuka
za punjenje
80 g dmBio lešnika
80 g dmBio badema
40 g dmBio indijskih oraha
20 g dmBio kokosovog ulja
50 g dmBio javorovog sirupa
20 g dmBio kokosovog šećera
Priprema
Pečene tufahije
Pripremiti jabuke
Jabuke oprati, izdubiti sredinu i ukloniti semenke.
Pripremiti smesu za punjenje
U dubokoj staklenoj posudi izmešati usitnjene lešnike, bademe, indijske orahe, istopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i kokosov šećer. Smesa bi trebalo da podseća na smesu za granolu ili krambl (crumble).
Punjenje jabuka
Smesom orašastih plodova puniti jabuke. Jabuke poređati u pleh ili kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali kokosovim uljem.
Pečenje
Punjene jabuke peći 20–25 minuta na 180 °C.
Savet:
Koristiti veće kisele jabuke da se tokom pečenja ne bi raspale. Servirati toplo uz dodatak krema od vanile. Po želji, u smesu dodati cimet.

Ja sam Hajrudin Šišić, u online svetu poznat kao Harry Cooper. Hranom se bavim od srednje škole, kada društvene mreže nisu bile popularne. Zbog reakcija prijatelja i želje da naučim više o fotografiji i društvenim mrežama, pre pet godina sam Instagram profil iz privatnog promenio u kreatorski – s fokusom na hranu i recepte. Na početku su tu najviše bili zastupljeni recepti za slatkiše, poput mog prvog viralnog recepta za milk šnite (omiljenog iz detinjstva). Sada je na mom profilu odnos između slatkih i slanih recepata isti, ali primetno je kada je u mojoj okolini sezona rođendana, jer je uvek moj zadatak da napravim tortu. Naravno, recept zavisi od sezone, pa se tako u jesen kod mene najčešće može pronaći recept za najfiniju supu ili čorbu od bundeve. U kuvanju me uvek inspirišu dmBio proizvodi koje koristim.