Veganske punjene paprike
Od Nastasja Chiara Petrić
06. 08. 2024.
Spremno za jelo za 100 min.
Vreme za pripremu: 35 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 65 min.
Glavno jelo
•
Tradicionalno
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 4 porcije
za nadev
1 pakovanje dmBio veganske mlevene mešavine
1 veliki crveni luk
3 veća čena belog luka
malo dmBio ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 pune kašičice dmBio supe od povrća u prahu
1 puna kašičica dmBio mlevene crvene paprike
1/2–1 kašičica mlevenog crnog bibera
2 mala jajeta
7–8 srednjih paprika babura
za sos
690 g dmBio sosa od paradajza
3 lovorova lista
pola kašičice soli i prema ukusu još mlevenog bibera
1 veza peršunovog ili celerovog lista
paprike
7–8 srednjih paprika babura
Priprema
Vege punjene paprike
Korak 1
Prelijte vegansku mlevenu mešavinu kipućom vodom i pričekajte oko 15 minuta da nabubri, pa je procedite i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke.
Korak 2
Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno seckani luk dok potpuno ne omekša i polako se karamelizuje. Dodajte izgnječeni beli luk, kratko prodinstajte pa dodajte proceđenu vegansku mešavinu. Dinstajte sve zajedno sa supom od povrća u prahu, paprikom i biberom. Pržite ove sastojke do 10 minuta dok tečnost iz mešavine potpuno ne ispari.
Korak 3
Prebacite smesu u posudu sa strane i sačekajte da se prohladi.
Korak 4
Pomešajte pirinač i jaje u ujednačenu smesu.
Korak 5
Smesom punite paprike koje ste oprali, izdubili i očistili.
Korak 6
U veliki lonac ulijte sos od paradajza i onoliko vode koliko stane u teglu od paradajza. Dodajte lovorov list, vezu peršuna, posolite i još malo pobiberite, ubacite punjene paprike, poklopite lonac i kuvajte 45 minuta dok paprika ne omekša i dok se pirinač ne skuva.
Korak 7
Servirajte jelo s kuvanim krompirom ili pireom, a ostatak po potrebi zamrznite za neki drugi dan.
Savet:
ripremite dvostruko veću količinu punjenih paprika i zamrznite višak kako biste sebi olakšali pripremu ručka za neki drugi dan kada ne budete imali dovoljno vremena za kuvanje.
Ja sam Nastasja Chiara Petrić, majka dve devojčice i kuvarica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić bavim se otkada sam stariju ćerku počela da dohranjujem, pa sam svoje profesionalno kuvarsko iskustvo iskoristila da joj pripremam hranljive obroke. Pre nego što sam počela da radim u restoranima, učestvovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja, i tu se ljubav prema kuvanju dodatno pojačala.




