Pirinač
Pirinač – važna namirnica
Za uravnoteženu ishranu važno je u svakodnevni jelovnik uvrstiti i proteine i ugljene hidrate. Ugljeni hidrati nam daju energiju koja nam je potrebna za popunjavanje glikogenskih rezervi i uspešan dan pun energije. Može da posluži kao dobar izvor energije i koristi se u tradicionalnim jelima brojnih kultura. Hoćete li ga pripremiti s mesom, povrćem ili kao desert zavisi isključivo od vas, ali svakako se isplati malo eksperimentisati!
Razne vrste pirinča
Za pripremu različitih jela potrebne su i razne vrste pirinča. One se ne razlikuju samo po ukusu, već i u raznim drugim hranjivim svojstvima. Tako na primer basmati pirinač, koji se posebno dobro uklapa u pripremu azijskih jela, ima sasvim drugačiji ukus od onog za rižoto. Pirinač za rižoto sadrži više skroba koji se oslobađa prilikom kuvanja i obezbeđuje poznatu kremastu teksturu. Pirinač od celovitog zrna razlikuje se od drugih oblika po svojoj tamnoj boji, s obzirom na to da nije oljušten. Zdraviji je od belog, oljuštenog, ali istovremeno zahteva više vremena za pripremu.
Kako pravilno da kuvamo pirinač?
Često ga koristite da biste dobili lagan i ukusan prilog, ali kako pravilno kuvati tu namirnicu da bi dobila pravu konzistenciju? Bez brige, sve je lako uz sledeće savete:
- Budite ekonomični kod kuvanja što se tiče količine! U većini slučajeva skuvamo previše, a on ima najbolji ukus kada je još svež!
- Pre nego što ga stavite da se kuva, treba ga isprati.
- Prilikom kuvanja u lonac dodajte pirinač i vodu u odnosu 1:1,5. To znači, na primer, jednu i po šolju vode na šolju pirinča.
- U vodu dodajte i malo soli kako bi bio ukusniji.
- Pustite da se krčka oko 10 minuta.
- Uživajte u sveže kuvanom pirinču s mesom, povrćem ili karijem!
Pirinač na slatki način
On ne mora da se jede samo kao slano jelo, već može da se pripremi i na slatki način. U mnogim kulturama kombinuje se s mlekom, šećerom ili medom i voćem. Primer je puding od pirinča, koji može biti obogaćen voćem, orašastim plodovima, cimetom, čokoladom i sličnim namirnicama. Ako ste na veganskoj ishrani možete umesto kravljeg mleka da odaberete neki od biljnih napitaka, kao što je na primer sojin napitak, bademov napitak, napitak od zobi itd. Prilikom pripreme pudinga možete slobodno da birate kojim ćete ukusnim sastojcima da obogatite tu poslasticu, ali prstohvat cimeta ili kakaa uvek je odličan dodatak!
Ako ste sada raspoloženi za ukusno jelo s pirinčem, sočivom, leblebijama ili testeninom, imamo dobre vesti za vas: u dm online shopu pronaći ćete veliki izbor visokokvalitetnih proizvoda koje možete da naručite već danas iz udobnosti sopstvenog doma!