Bosanski lonac s leblebijama
Od Hajrudin Šišić
18. 07. 2024.

Spremno za jelo za 30 min.
Vreme za pripremu: 10 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 20 min.
Glavno jelo
•
Vegansko
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 4 porcije
za varivo
200 g dmBio leblebija
1 glavica crvenog luka
dmBio maslinovo ulje
250 g krompira
200 g dmBio paradajza Datterini
dmBio italijanska mešavina začina
50 g dmBio kukuruza
50 g graška
50 g šargarepe
1 l vode
Priprema
Bosanski lonac s leblebijama
Korak 1
U dubokom loncu zagrejati malo maslinovog ulja i pržiti sitno seckani crveni luk 2–3 minuta.
Korak 2
Zatim dodati leblebije i začine i izmešati. Nakon toga, sitno isečen krompir i paradajz dodati u lonac. Na kraju dodati kukuruz, grašak i iseckanu šargarepu. Sve sastojke izmešati i dodati vodu. Kuvati 25–30 minuta uz povremeno mešanje.
Savet:
Po želji, prilikom dodavanja paradajza, dodati i mlevenu papriku ili čili papričice. Takođe, prilikom serviranja dodatno začiniti svežim začinima kao što je peršun, ili sušenim italijanskim začinom.

Ja sam Hajrudin Šišić, u online svetu poznat kao Harry Cooper. Hranom se bavim od srednje škole, kada društvene mreže nisu bile popularne. Zbog reakcija prijatelja i želje da naučim više o fotografiji i društvenim mrežama, pre pet godina sam Instagram profil iz privatnog promenio u kreatorski – s fokusom na hranu i recepte. Na početku su tu najviše bili zastupljeni recepti za slatkiše, poput mog prvog viralnog recepta za milk šnite (omiljenog iz detinjstva). Sada je na mom profilu odnos između slatkih i slanih recepata isti, ali primetno je kada je u mojoj okolini sezona rođendana, jer je uvek moj zadatak da napravim tortu. Naravno, recept zavisi od sezone, pa se tako u jesen kod mene najčešće može pronaći recept za najfiniju supu ili čorbu od bundeve. U kuvanju me uvek inspirišu dmBio proizvodi koje koristim.