Caponata brusketi
Od Nastasja Chiara Petrić
10. 07. 2024.
Spremno za jelo za 40 min.
Vreme za pripremu: 15 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 25 min.
Predjelo
•
Brzo i lako
•
Italijanska
Sastojci
za 4 porcije
sastojci
1 veliki luk
1 velika paprika
1 patlidžan srednje veličine
3 čena belog luka
1 kašičica suvog origana
pola kašičice soli
80 g dmBio maslina kalamata
20 g kapara
2 kašike dmBio suvog grožđa
1 dmBio seckani paradajz
1 kašika dmBio redukovanog aćeto balzamika
1 kašika dmBio cvetnog meda
po želji: kajenska paprika ili čili pahuljice
1 pakovanje dmBio pinjola
4 kašike dmBio ekstra devičansko maslinovo ulje
za bruskete
1 baget
Priprema
Bruskete - caponata
Zapeći povrće
U dubokom tiganju koji dobro održava nivo temperature ugrejte 4 kašike maslinovog ulja. Na njemu ispržite luk i papriku seckanu na kockice srednje veličine, oko 10 minuta da bi povrće dobilo lepu boju sa svih strana, poželjno i malo tamnije kako bi ukus došao do izražaja.
Iseći i dodati patlidžan
Za to vreme oljuštite patlidžan, isecite ga na kockice jednake veličine i dinstajte s lukom i paprikom dok ne omekša.
Začiniti
Začinite sve solju i origanom, pa dodajte masline, kapar i suvo grožđe, promešajte i zalijte paradajzom. Dodajte aćeto i med, po želji zaljutite čilijem i kuvajte sve sastojke oko 15 minuta dok sva tečnost potpuno ne ispari i jelo ne postane kremasto i gusto.
Ispecite pinjeole i baget
Prebacite u zasebnu posudu kako bi se ohladilo, a za to vreme ispecite pinjole na suvom tiganju, a isečeni baget na maslinovom ulju na gril tiganju
Servirajte
Servirajte bruskete s debelim slojem kremaste kaponate, pospite pinjolama, dodatno prelijte maslinovim uljem i po želji ukrasite svežim listićima bosiljka ili peršuna. Kao dodatak možete preko svega da narendate i koricu limuna.
Savet:
Pinjole možete po želji da zamenite pečenim suncokretovim semenkama ili orašastim plodovima koje ste prethodno naseckali na komadiće i takođe ispekli.

Ja sam Nastasja Chiara Petrić, majka dve devojčice i kuvarica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić bavim se otkada sam stariju ćerku počela da dohranjujem, pa sam svoje profesionalno kuvarsko iskustvo iskoristila da joj pripremam hranljive obroke. Pre nego što sam počela da radim u restoranima, učestvovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja, i tu se ljubav prema kuvanju dodatno pojačala.