Ljubljanske gratinirane palačinke sa suvim grožđem i estragonom
Od Ana Žontar Kristanc
06. 08. 2024.
Spremno za jelo za 90 min.
Vreme za pripremu: 30 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 60 min.
Doručak
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 6 porcija
Sastojci za palačinke
20 kašika dmBio pšeničnog brašna tip 405
500 ml dmBio napitka badem natur
8 jaja
5 kašike dmBio suncokretovog ulja
2 kesica vanilin šećera
Sastojci za nadev
10 palačinki
750 g urde
100 g kisele pavlake
3 kašike dmBio nerafinisanog smeđeg šećera od trske
2 kašike dmBio meda ili agava sirupa
1 jaje + 1 žumance
4 kašike dmBio soka, koncentrat limuna
2–3 kašike isečenog estragona
1–2 šake dmBio suvog grožđa
1 korica limuna
Sastojci za preliv
500 g kisele pavlake
100 g krem sira
3 jaja + jedno žumance
4 kašike šećera u prahu
1 kašika isečenog estragona
2 kašike dmBio soka od limuna, koncentrat
1 korica limuna
Priprema
Ljubljanske gratinirane palačinke
Korak 1
Sve sastojke za palačinke sipati u veću posudu i umutiti da se povežu u jedinstvenu smesu. Na nauljenom tiganju za palačinke ispeći testo i ohladiti palačinke.
Korak 2
Urdu, kiselu pavlaku, suvo grožđe, isečen estragon, sok limuna, šećer, med i jaja fino umutiti u jedinstveni nadev.
Korak 3
Staviti 3 pune kašike nadeva na palačinku, presaviti ivice i saviti palačinku. Savijene palačinke ređati u pekač, dok ga ne napunimo.
Korak 4
Sve sastojke za preliv takođe fino umešati pomoću miksera.
Korak 5
Preliti preko palačinki i staviti u zagrejanu rernu na 170 stepeni na 50-60 minuta. Posle toga rernu isključiti, otvoriti i ostaviti da se palačinke polako ohlade. Možemo da ih poslužimo i tople, ali još su bolje hladne, zato ih možemo držati u frižideru.
Savet
Ukoliko ne možete da nađete estragon, možete i da ga izostavite. Med u nadevu možemo da zamenimo i sirupom od agave ili nerafinisanim šećerom od trske.
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuvarima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima.
Kuvanjem sam počela da se bavim pre 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuvanju sam stekla kod kuće, gde ljubav i druženje uvek povezujemo s dobrom hranom.
Volim raznolikost recepata. Ako bih morala da navedem recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medveđe šape, koje sam uvek spremala s mamom.Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim da pokažem hranom. Svoje dečake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam jer su kvalitetni i zdraviji, pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja da kreiram jela koristeći ih.