Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Ljubljanske gratinirane palačinke sa suvim grožđem i estragonom

Od Ana Žontar Kristanc

06. 08. 2024.

Ljubljanske gratinirane palačinke

Spremno za jelo za 90 min.

Vreme za pripremu: 30 min.

Vreme kuvanja/pečenja: 60 min.

Doručak

Vegetarijansko

Sastojci

za 6 porcija

Sastojci za palačinke

  • 20 kašika dmBio pšeničnog brašna tip 405

  • 500 ml dmBio napitka badem natur

  • 8 jaja

  • 5 kašike dmBio suncokretovog ulja

  • 2 kesica vanilin šećera

Sastojci za nadev

  • 10 palačinki

  • 750 g urde

  • 100 g kisele pavlake

  • 3 kašike dmBio nerafinisanog smeđeg šećera od trske

  • 2 kašike dmBio meda ili agava sirupa

  • 1 jaje + 1 žumance

  • 4 kašike dmBio soka, koncentrat limuna

  • 2–3 kašike isečenog estragona

  • 1–2 šake dmBio suvog grožđa

  • 1 korica limuna

Sastojci za preliv

  • 500 g kisele pavlake

  • 100 g krem sira

  • 3 jaja + jedno žumance

  • 4 kašike šećera u prahu

  • 1 kašika isečenog estragona

  • 2 kašike dmBio soka od limuna, koncentrat

  • 1 korica limuna

Priprema

Ljubljanske gratinirane palačinke

  1. Korak 1

    Sve sastojke za palačinke sipati u veću posudu i umutiti da se povežu u jedinstvenu smesu. Na nauljenom tiganju za palačinke ispeći testo i ohladiti palačinke.

  2. Korak 2

    Urdu, kiselu pavlaku, suvo grožđe, isečen estragon, sok limuna, šećer, med i jaja fino umutiti u jedinstveni nadev.

  3. Korak 3

    Staviti 3 pune kašike nadeva na palačinku, presaviti ivice i saviti palačinku. Savijene palačinke ređati u pekač, dok ga ne napunimo.

  4. Korak 4

    Sve sastojke za preliv takođe fino umešati pomoću miksera.

  5. Korak 5

    Preliti preko palačinki i staviti u zagrejanu rernu na 170 stepeni na 50-60 minuta. Posle toga rernu isključiti, otvoriti i ostaviti da se palačinke polako ohlade. Možemo da ih poslužimo i tople, ali još su bolje hladne, zato ih možemo držati u frižideru.

  6. Savet

    Ukoliko ne možete da nađete estragon, možete i da ga izostavite. Med u nadevu možemo da zamenimo i sirupom od agave ili nerafinisanim šećerom od trske.

Marka: dmBio; Ime proizvoda: Pšenično belo brašno - tip 550, 1.000 g; Cena: 189,00 RSD; Osnovna cena: 1 kg (189,00 RSD za 1 kg); dm marka logo; 4,662 od 5 zvezdica na osnovu 145 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Pšenično belo brašno - tip 550 dmBio
dm marka logo
189,00 RSD
1 kg (189,00 RSD za 1 kg)
Dostupno
Izaberite
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Napitak na bazi badema 3%, 1 l; Cena: 229,00 RSD; Osnovna cena: 1 l (229,00 RSD za 1 l); dm marka logo; 3,026 od 5 zvezdica na osnovu 271 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Napitak na bazi badema 3% dmBio
dm marka logo
229,00 RSD
1 l (229,00 RSD za 1 l)
Dostupno
Izaberite
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Hladno presovano jestivo suncokretovo ulje nativ, 500 ml; Cena: 259,00 RSD; Osnovna cena: 500 ml (51,80 RSD za 100 ml); dm marka logo; 4,463 od 5 zvezdica na osnovu 108 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Hladno presovano jestivo suncokretovo ulje nativ dmBio
dm marka logo
259,00 RSD
500 ml (51,80 RSD za 100 ml)
Dostupno
Izaberite
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Nerafinisani šećer šećerne trske, 500 g; Cena: 379,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (75,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,765 od 5 zvezdica na osnovu 119 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Nerafinisani šećer šećerne trske   dmBio
dm marka logo
379,00 RSD
500 g (75,80 RSD za 100 g)
Dostupno
Izaberite
Marka: dmBio; Ime proizvoda: Suvo grožđe, 500 g; Cena: 559,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (111,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,897 od 5 zvezdica na osnovu 261 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Suvo grožđe dmBio
dm marka logo
559,00 RSD
500 g (111,80 RSD za 100 g)
Dostupno
Izaberite
Ana Žontar Kristanc

Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuvarima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima.

Kuvanjem sam počela da se bavim pre 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuvanju sam stekla kod kuće, gde ljubav i druženje uvek povezujemo s dobrom hranom.

Volim raznolikost recepata. Ako bih morala da navedem recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medveđe šape, koje sam uvek spremala s mamom.Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim da pokažem hranom. Svoje dečake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom.  dmBio proizvode obožavam jer su kvalitetni i zdraviji, pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja da kreiram jela koristeći ih.