Pikantna posna pljeskavica
Od Maja Petrović
23. 07. 2024.

Spremno za jelo za 40 min.
Vreme za pripremu: 20 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 20 min.
Glavno jelo
•
Vegetarijansko
•
Brzo i lako
•
Bez laktoze
Sastojci
za 4 porcije
za sos
2 kašike dmBio agava sirupa
2 kašike ljutog sosa
2 kašike dmBio jabukovog sirćeta
1/3 kašičice belog luka u prahu
za posne pljeskavice
80 g dmBio ovsenih pahuljica
200 g dmBio dimljenog tofua
50 g dmBio indijskih oraha
1 usitnjen crveni luk
3 usitnjena čena belog luka
2 kašike ljutog sosa
1 puna kašika dmBio agava sirupa
2 kašike dmBio soja sosa
za prženje
neljušteni dmBio susam
dmBio ulje suncokreta
za serviranje
4 lepinje ili 4 manja somuna
zelena salata
blaže ukiseljen, naribani kupus
posni majonez
Priprema
Pikantna posna pljeskavica
Sos
Izmešajte sve sastojke u sos i stavite ga u frižider.
Smesa za pljeskavice
Prvo sameljite u secku ili blenderu ovsene pahuljice. Izvadite ih pa sameljite tofu, indijski orah i sve ostale sastojke. Kada je gotovo, spojite s ovsenim pahuljicama i formirajte četiri burgera.
Pečenje
Stavite susam na tanjir i u njega uvaljajte burgere. Pržite burgere na ulju oko 6 do 7 minuta sa svake strane.
Serviranje
Na lepinje stavite majonez, pa zelenu salatu, zatim burgere, prelijte sosom, stavite kupus i poslužite.
Savet:
U svetu kulinarstva smatra se da najukusniji obroci istovremeno mogu da zadovolje sva čula ukusa: slano, slatko, kiselo, ljuto, gorko (susam) i umami (prirodni soja sos). Upravo zato su ovde korišćeni različiti sastojci i začini, koji sinergetski kreiraju poseban doživljaj.
Ja sam Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam da kuvam iz zabave, jer kuvanje i jeste zabava – posle duže vežbe više vam ne treba detaljan recept, već dobra muzika.
Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja osnova zdrave ishrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svetskih kuvara, koristeći knjige i online masterclass.
Kada kuvam za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamborima ili odrezak tune Sous Vide...
dmBio je promenio moj način kuvanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba da bude osnova ishrane. Mogućnost da imam organske namirnice na dohvat ruke znatno je unapredila moje kuvanje i učinila jela raznovrsnijim.







