Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Čišćenje rerne – najpametnije metode

dm drogerie markt

Trajanje čitanja 7 min.

12. 02. 2025.

Backofen

Čišćenje zagorele rerne spada u najveće izazove u kuhinji. Proces pečenja prate uobičajene pojave, jelo prska, ispušta masnu paru, ponekad i curi. Neželjeni rezultat: zagorele fleke od hrane, braon sloj koji se vremenom formira na staklenim vratima, tvrdokorne crne naslage.

Obično je teško osloboditi se ovih neprijatnih pratećih pojava kulinarskih avantura. Trljanje, grebanje, ribanje, struganje – sve ovo nije uvek efikasno, pogotovo kod prljavštine koja se više puta skorela i kod debelih masnih naslaga, pri čemu ove grube metode često oštećuju unutrašnjost rerne.

Moderne rerne mogu da se očiste pomoću pirolize. Pod time se podrazumeva fizički sistem samostalnog čišćenja, gde se rerna tokom više sati zagreva na nekoliko stotina stepeni, čime se prljavština i naslage raspadaju u prah i mogu lako da se uklone. Ova vrsta čišćenja obavlja se doduše bez hemije, ali se time troši mnoge struje, a već i prilikom kupovine ove rerne su skuplje od konvencionalnih.

Ipak, ako čišćenju rerne pristupimo pametno, postići ćemo dobar rezultat. Za vas smo ovde saželi neke od najpopularnijih metoda i kućnih sredstava za čišćenje rerne.

Čišćenje rerne bez hemikalija

Čišćenje rerne sirćetnom i limunskom kiselinom

Uklonite ostatke masnoće u ranim fazama, pre nego što zagori, najbolje pomoću sirćetne i limunske kiseline. Natopite njima krpu od mikrotalasna i stavite je na zamašćena mesta. Sirće ili limunska kiselina rastvaraju masnoću, nakon toga prljavština lako može da se oriba. Oprez: ova kiselina iritira kožu. Zbog toga vam preporučujemo da tokom čišćenja rerne nosite rukavice.

Čišćenje rerne praškom za pecivo

Još su se i naše majke i bake uzdale u prašak za pecivo, kako bi lako i efikasno očistile rerne. Neupadljivi beli prah pravo je univerzalno sredstvo za ekološko čišćenje rerne. Jednostavno se pomeša sa malo vode dok se ne dobije pasta. Uzmite kesicu praška za pecivo i pomešajte ga sa tri kašike vode (mineralna voda). Nanesite pastu na zaprljana mesta i pustite da odstoji oko 30 minuta. Zatim obrišite vlažnom krpom. 

Čišćenje rerne sodom bikarbonom

Umesto praška za pecivo za čišćenje može da se upotrebi i soda bikarbona. Soda bikarbona se smatra čudesnim sredstvom za uklanjanje jako zagorelih fleka i skorelih naslaga. Hemijski posmatrano, soda bikarbona je natrijum hidrogen karbonat, koji je sastavni deo praška za pecivo ili deterdženata. Kada dođe u kontakt sa vodom, ona počinje da peni i tako rastvara tvrdokornu prljavštinu i skorele naslage. Da biste očistili rernu sodom bikarbonom, pomešajte je sa vodom u razmeri 1:1, nanesite na mesta koja treba da se očiste i pustite da odstoji oko pola sata. Kada se sve osuši, jednostavno obrišite vlažnom krpom. Čisto. Inače: soda bikarbona je idealna da ringle dovedete do visokog sjaja. Jednostavno ih nežno prebrišite sodom bikarbonom pomešanom sa vodom.

Čišćenje rerne pomoću soli, limuna ili sode

Čišćenje rerne bez hemikalija ranije je bilo krajnje uobičajeno. Snalažljivosti nekadašnjih domaćica dugujemo i metode sa solju, limunom ili sodom. So je najpogodnija, ako se prilikom pečenja nešto izlilo. Da biste to uklonili, jednostavno navlažite dno rerne vodom, pospite so na zaprljana mesta i zagrejte rernu na 50 stepeni. Kada so dobije braon boju, jednostavno je obrišite zajedno sa prljavštinom.

Čišćenje rerne limunom

Volite miris limuna? Tada će ova metoda posebno da vam se dopadne: čišćenje rerne limunom. Za to se služimo limunskom kiselinom iz ovog ploda koja ima efekat čišćenja. Jednostavno stavite u rernu vodootpornu činiju sa isceđenim limunom i zagrejte je na 120 stepeni. Kada tečnost ispari, limunska kiselina koja isparava rastvara zaprljanja, obrišite i gotovo. Prijatan prateći efekat čišćenja rerne limunom: miris limuna u rerni.    

Čišćenje rerne sodom

Još jedno kućno sredstvo pokazalo se efikasno za čišćenje rerne: Soda u prahu. Ona na primer može da se nabavi u dm-u pod nazivom soda za pranje ili natrijum karbonat. Sodu kao rastvor za prskanje možete da upotrebite za čišćenje rešetki ili zidova rerne. Pomešajte u flaši sa raspršivačem sodu sa vodom, dobro promućkajte i poprskajte zaprljana mesta. Efekat je trenutan. Nakon nekoliko minuta jednostavno uklonite ostatke prljavštine. Ukoliko su masne naslage deblje, možda će da bude potrebno da ponovite postupak.

Čišćenje staklenih vrata na rerni

Zagorele mrlje od prskanja i naslage od masne pare najuočljiviji su na staklenim vratima rerne: staklo će vremenom da dobije braon boju prljavštine. To nije lep prizor u dobro održavanoj kuhinji. Ipak, postoji rešenje!

Najbolje je da očistite staklena vrata rerne praškom za pecivo. Ova univerzalna metoda uklanja naslage i čini da vaša rerna ponovo zablista! Napravite od praška za pecivo i vruće vode smesu za mazanje. Zatim navlažite staklo vrelom vodom i četkicom za pecivo nanesite smesu od praška za pecivo u debelom sloju. Pustite da odstoji sat vremena. Vodite računa o tome, da zahvatite i uglove. Nemojte da uključujete rernu, jer će inače smesa na staklu brzo da se osuši i neće da ga očisti. Sa druge strane, ako se masa suviše brzo osuši, u međuvremenu je malo navlažite vrućom vodom, tako što ćete da stavite vlažnu krpu na staklenu površinu. Na taj način će prašak za pecivo dobro da upije vodu.

U zavisnosti od stepena zaprljanosti, možda će da bude neophodno da je istrljate sunđerom sa žicom. Tada će vaša staklena vrata da budu kao nova!  

Čišćenje zidova rerne

Prljavština na zadnjem zidu i bočnim zidovima rerne nastaje delovanjem vreline na masnoću koja se izliva tokom pečenja. Problem prilikom čišćenja vertikalnih površina rerne sastoji se u tome što se sredstvo za čišćenje sliva čime je njegovo dejstvo ograničeno. Metoda za čišćenje zidova rerne je isparavanje. Za to su naročito pogodna kućna sredstva kao što su limunska kiselina ili soda za pranje.

Stavite oko 100 mililitara soka od limuna sa istom količinom vode u vodootpornoj posudi u hladnu rernu. Zagrejte je na 120 stepeni dok tečnost ne ispari. Soda za pranje takođe se meša sa vodom i pomoću raspršivača izdašno nanosi na unutrašnjost hladne rerne. Pustite da odstoji dva sata i obrišite. Gotovo.

Pomoću ove dve metode možete temeljno da očistite teško dostupne delove kao što su grejne šipke ili rešetke za pečenje.

Čišćenje zagorele rerne

Čišćenje bez hemikalija – to sigurno želi većina nas. Pogotovo kada postoje kućna sredstva koja su jednostavna za korišćenje i izuzetno su efikasna. Međutim, biće prilika, kada bismo radije upotrebili neko sredstvo u spreju za čišćenje rerne. Glavna prednost ovih proizvoda je ušteda vremena i truda. Ona se sada proizvode ekološki koliko je to moguće i svakako predstavljaju dobru alternativu bakinim kućnim sredstvima. 

U dm-u možete da nađete veliki izbor konvencionalnih sredstava za brzo čišćenje… i, naravno, mnoge druge proizvode i kućna sredstva koja su vam potrebna, da biste isprobali naše savete za čišćenje rerne.

Često postavljana pitanja

Kako da očistimo jako zaprljanu rernu?

Zaprljanu rernu možemo veoma dobro da očistimo sirćetom i limunom, međutim, samo onda kada prljavština još nije zagorela. Sirće i limunska kiselina rastvaraju masnoću: jednostavno prebrišite površinu krpom od mikrovlakana natopljenom u sirće. Za zagorela mesta trebalo bi da koristite sodu bikarbonu ili prašak za pecivo.

Kako da uklonim zagorele naslage iz rerne?

Zagorele naslage iz rerne možete da uklonite pomoću sode bikarbone ili praška za pecivo. Soda bikarbona se čak smatra čudesnim sredstvom protiv tvrdokornih naslaga ili fleka. Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom u razmeri 1:1, nanesite na zagorela mesta, pustite da deluje 30 minuta i obrišite.

Kako se najbolje čisti rerna?

U zavisnosti od stepena zaprljanja, stavite prašak na pecivo na vlažnu krpu, odnosno pospite ga direktno u rernu, da biste ga zatim obrisali vlažnom krpom za sudove ili krpom od mikrovlakana. Pustite onda da sve to deluje. Praškom za pecivo mogu da se pospu i plehovi i da se utrljaju vlažnom krpom. Nakon delovanja možete sve to da obrišete sunđerom ili krpom. 

Kako da uklonim tvrdokorne naslage iz rerne?

Tvrdokorne naslage veoma dobro mogu da se uklone sodom bikarbonom ili praškom za pecivo. Ili pomešajte prašak za pecivo i vodu u odnosu 1:1 i tada ravnomerno nanesite tu mešavinu po rerni ili pospite prašak za pecivo odnosno sodu bikarbonu na jako zaprljana mesta, istrljajte vlažnom krpom i pustite da deluje (najmanje 30 minuta). Nakon toga jednostavno obrišite, gotovo.

Kraj liste