Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Uskršnja salata sa pečenim komadićima palente

Prolećna salata sa hrskavo pečenim komadićima palente je osvežavajuća, ukusna i primamljivog je izgleda.  Palenta se brzo kuva i lako se priprema. Potrebno je samo da se proprži pred serviranje. Ova šarena salata pogodna je i kao glavno jelo i kao ukusno predjelo sa uskršnjeg menija.

Kraj liste

Salat mit Polenta

Sastojci za Uskršnju salatu

Pečena palenta:

  • 400 ml dmBio dehidrirane supe od povrća, 290 g
  • 200 ml dmBio napitka od badema 1l, nezaslađen
  • 130 g dmBio palente 500g 
  • 40 g rendanog parmezana (po želji)
  • So, biber
  • Ulje za prženje
  • Modle za kolače u obliku prolećnih motiva (cvet, zeka, patka itd...), po želji

Dresing:

  • 10 supenih kašika dmBio jabukovog sirćeta 750ml
  • 8 supenih kašika  dmBio maslinovog ulja extra virgin 500ml
  • 1 kafena kašičica dmBio cvetnog meda 500g
  • So, biber

Ostalo:

  • 4 kuvana jaja
  • 1 paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 mali krastavac
  • 1 mladi luk
  • 8 rotkvica
  • 1 šaka kres salate
  • 4 supene kašike dmBio semenki od suncokreta 500g
  • Omiljena vrsta salate (npr.  rukola, miks zelenih salata, matovilac)

Priprema

  • Supu od povrća, napitak od badema i palentu sipati u lonac. Pustiti da proključa, smanjiti vatru i kuvati 10-15 minuta na umerenoj jačini, dok palenta ne bude kuvana.
  • Dodati rendani parmezan. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Masu izliti u tepsiju obloženu folijom i poravnati. Ostaviti da se ohladi.
  • Sve sastojke za dresing izmešati u jednoj čaši. Odložiti pripremljeni dresing sa strane. 
  • U međuvremenu operite salatu i povrće. Papriku iseći na pola, izvaditi semenke, iseći na tanke trake. Šargarepu i luk narežite na tanke kolutove. Krastavac prepolovite po dužini i iseckajte. Ogulite i prepolovite jaja.
  • Salatu, povrće, jaja i semenke suncokreta staviti u činiju. Preliti dresingom.
  • Zagrejati tiganj. Dodati 3-4 kašike ulja za prženje. Ohlađenu palentu iseći na kvadratiće ili u željenom obliku. Komadiće palente propržiti sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnobraon boju.
  • Tople komadiće palente dodati na salatu. Odmah poslužiti.
Salat mit Polenta