Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Crni čaj – pravi klasik

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

Trajanje čitanja 7 min.

02. 10. 2025.

Odgovarajući proizvodi

  1. Marka: dmBio; Ime proizvoda: Crni čaj, 20 kesica, 35 g; Cena: 179,00 RSD; Osnovna cena: 35 g (511,43 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,67 od 5 zvezdica na osnovu 91 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Crni čaj, 20 kesica dmBio
    dm marka logo
    179,00 RSD
    35 g (511,43 RSD za 100 g)
    Dostupno
    Izaberite
  2. Marka: waterdrop; Ime proizvoda: MICRODRINK Ice Tea PEACH - osvežavajuće bezalkoholno piće sa breskvom i crnim čajem, 12 kom; Cena: 1.069,00 RSD; Osnovna cena: 12 kom (89,08 RSD za 1 kom); 4,6 od 5 zvezdica na osnovu 5 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu MICRODRINK Ice Tea PEACH - osvežavajuće bezalkoholno piće sa breskvom i crnim čajem waterdrop
    1.069,00 RSD
    12 kom (89,08 RSD za 1 kom)
    Dostupno
    Izaberite
  3. Marka: AriZona; Ime proizvoda: Sun Brewed Style ledeni čaj sa ukusom breskve, 0,45 l; Cena: 179,00 RSD; Osnovna cena: 450 ml (39,78 RSD za 100 ml); 4,5 od 5 zvezdica na osnovu 2 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu Sun Brewed Style ledeni čaj sa ukusom breskve AriZona
    179,00 RSD
    450 ml (39,78 RSD za 100 ml)
    Dostupno
    Izaberite

Kraj liste

Schwarzer Tee

Kinezi su dugo vremena bili jedini narod na svetu koji je pio čaj. Danas je aromatični crni čaj nezaobilazan u engleskoj kulturi pijenja čaja, a takođe i pravi klasik u mnogim drugim zemljama. U njemu se uživa u brojnim varijacijama i on igra vodeću ulogu u društvenim svetkovinama u kojima centralno mesto pripada pripremanju i ispijanju čaja. Želeli smo da saznamo više o tome i zajedno s vama detaljnije upoznajemo uzbudljivu filozofiju crnog čaja.

Kako se proizvodi?

Kao i svi pravi čajevi, i ovaj čaj se pravi od čajnog grma Camellia sinensis. Ova biljka može da živi i do 140 godina, a u Kini se uzgaja već više od 5.000 godina. Čajni grm raste i u mnogim drugim oblastima na svetu – godišnje se širom sveta ubere preko šest miliona tona čaja. Sigurno znate za Darjeeling, Ceylon ili Assam? Ove i mnoge druge vrste čaja su uglavnom nazvane po oblastima u kojima se uzgajaju.  

Berba čaja i ostavljanje čaja da uvene

Da bi se proizveo bere se samo njegov pupoljak sa dva gornja lista („two leaves and a bud“). Po branju, lišće se ostavlja oko 10 do 20 časova da uvene – time se smanjuje sadržaj vode u njemu, što u daljem postupku pravljenja ovog čaja značajno utiče na njegov kvalitet. 

Umotavanje listova čaja, njihovo oksidiranje i sušenje 

U sledećem koraku listovi čaja se umotavaju, tako da se njihove ćelije raspadaju, tj. otvaraju i ćelijski sok može da iscuri – važan faktor za aromu i boju ovog čaja. Tada dolazi do hemijske reakcije, koja dostiže svoj vrhunac kada listovi oksidiraju posle dva do pet sati. Oksidirani listovi se zatim suše na oko 95 °C tokom 20 do 25 minuta. Time se zaustavlja proces oksidacije i sadržaj vlage se dodatno umanjuje za oko 3 do 5 procenata. 

Sortiranje i kategorizacija listova 

U poslednjem koraku lišće čaja se sortira prema svom kvalitetu i svrstava u kategorije: lišća za čaj (neoštećeni listovi čaja), slomljenog lišća čaja (slomljeni listovi), sitnih komadića čaja/ „Fannings-Tee“ (fine, prosejane čestice čaja) i čajne prašine (prašina – najmanja veličina slomljenog čaja).

Kako da pravilno pripremite crni čaj?

Za pripremu jakog crnog čaja koristi se kipuća vrela voda – voda treba da bude zagrejana na 100°C pre prelivanja čaja u šolji. Ako želite da vam ovaj čaj bude malo blaži, ostavite da se voda ohladi minut-dva pre toga. Za šoljicu čaja preporučljivo je da koristite blago prepunjenu kašičicu lišća čaja.

Ako želite najbolji mogući rezultat i uravnoteženu aromu, ostavite čaj da odstoji jedno tri minuta. Čaj tada dobija delikatan, cvetni ukus i tein se tada najbolje rastvara iz listova čaja. Ako ostavite čaj da se duže natapa, udeo tanina se povećava i čaj dobija kiseo do gorak ukus. Ovi tanini vezuju tein i time čaj menja svoje dejstvo na organizam – apsorbuje se mnogo sporije, a njegovo okrepljujuće dejstvo nastupa odloženo.

Kao opšte pravilo važi: što ga kraće ostavite da se natapa, to će on da bude više okrepljujuć za organizam. 

Za šta je crni čaj zdrav?

On prirodno sadrži kofein, tj. tein, kako se to kaže jezikom čaja. Ima isti okrepljujući efekat kao i kofein u kafi – ali ga organizam sporije apsorbuje i efekti tada traju duže. Zato je odlična alternativa kafi, a čini vas i manje nervoznim.

Kao i zeleni čaj, listovi ovog čaja sadrže teaflavine zbog fermentacije. Ove sekundarne biljne supstance spadaju u grupu polifenola i odgovorne su, između ostalog, za tipičnu crvenkasto-narandžastu boju ovog čaja. Polifenolima se pripisuje dejstvo koje je dobro za zdravlje, smatraju se antioksidativnim i antiinflamatornim (deluju protiv-upalno) – tako recimo, mogu da doprinesu normalnom funkcionisanju imunološkog sistema i zaštiti od slobodnih radikala.

Osim toga, on sadrži i manje količine vitamina, elemenata u tragovima i tanina – koji mogu da pomognu u regulisanju krvnog pritiska i nivoa holesterola i da deluju umirujuće na želudac i creva.

Da li crni čaj ima nuspojave?

Pored brojnih pozitivnih efekata, on može da ima i nuspojave – posebno ako se preteruje sa konzumacijom. To je zbog teina koji on sadrži, što može da izazove glavobolju, poremećaj spavanja i nervozu ako se čaj prekomerno konzumira.

Neki ljudi takođe imaju mučninu kada ga piju na prazan stomak. Prekomerna konzumacija može da dovede i do zatvora, što ga opet čini korisnim kućnim lekom za dijareju. Ako se pije u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda, to takođe može negativno da utiče na vitaminsko-mineralni balans.

Sve u svemu, čaj je melem za telo, um i dušu. Već sam postupak pripreme čaja usporava stvari na divan način. Odvojte vremena, priuštite sebi pauzu i radujte se blagotvornom rezultatu. Ako to primite k srcu, ako ga polako i pažljivo budete pili i napravili ritual od uživanja u njemu, imaćete koristi od njegovih pozitivnih efekata. 

Koje vrste crnog čaja postoje?

Indijski region Assam je najveći i najpoznatiji region uzgoja ovog čaja na svetu – po njemu je i naročito jak i začinjen crni čaj dobio ime. I Darjeeling potiče iz Indije i uzgaja se u podnožju Himalaja na nadmorskoj visini od preko 2000 metara. U zavisnosti od berbe, ima blagu do snažnu aromu. Poznati cejlonski čaj (Ceylon-Tee) dolazi sa Šri Lanke - odlikuje se oporim, jakim ukusom i ima blagu notu limuna.

Keemun iz Kine je svetli (lagani) čaj, blago drvenastog, voćnog ukusa i poznat je po svojoj finoj čokoladnoj noti. Yunnan - takođe iz Kine - je jedan od najboljih na svetu. Ima jaku aromu, ali nema gorak ukus i idealan je za prijatan početak dana. Oolong čaj se svrstava između crnog i zelenog čaja. Ne oksidira tako dugo kao crni čaj, zbog čega razvija cvetnu aromu i može da se sipa više puta.

Postoji i dimljena verzija ovog čaja. Za taj način prerade se, kao dodatak, umotani, oksidirani listovi čaja dime. Lapsang Souchong iz Kine ili Japan Lapsang iz Japana spadaju u najpoznatije u ovoj kategoriji. 

Za najbolje uživanje u ovom čaju, preporučujemo da izaberete organski rastresiti crni čaj. S njim možete da budete sigurni da je bio podvrgnut strogim kontrolama prilikom prerade i da ne sadrži pesticide.

Česta pitanja u vezi sa crnim čajem

Za šta je zdrav crni čaj?

On prirodno sadrži tein, zbog čega predstavlja i čudesnu alternativu kafi. Suprotno kofeinu koji se nalazi u kafi, tein deluje blaže i dugotrajnije

I sekundarnim biljnim supstancama koje on sadrži, polifenolima, pripisuje se dejstvo koje je dobro za zdravlje, one važe za antioksidativne i anti-inflamatorne.

Osim toga, on sadrži i manje količine vitamina, elemenata u tragovima i tanina – koji mogu da pomognu u regulisanju krvnog pritiska i nivoa holesterola i da deluju umirujuće na želudac i creva. 

U slučaju dijareje, natapa se u vreloj vodi duže od pet minuta, može da postane koristan kućni lek za taj problem.

Da li je zdravo da se pije svakog dana?

Poseduje veliki broj korisnih sastojaka, koji mogu pozitivno da utiču na zdravlje. Već sam postupak pripreme čaja na divan način usporava stvari. Odvojte vremena, priuštite sebi pauzu i radujte se blagotvornom rezultatu. 

Ako se konzumira prekomerno, zbog teina koji sadrži može ipak i da izazove nuspojave poput glavobolje, poremećaja spavanja i nervoze. Zato treba da se pije pažljivo i da se u njemu uživa u odgovarajućoj meri. Ako to primite k srcu i ako napravite ritual od uživanja u njemu, imaćete koristi od njegovih pozitivnih efekata. 

Da li crni čaj ima nuspojave?

Može da izazove glavobolju, poremećaj spavanja i nervozu ako se prekomerno konzumira. To je zbog teina koji sadrži. Neki ljudi takođe imaju mučninu kada ga piju na prazan stomak. Može da dovede i do zatvora, što ga opet čini korisnim kućnim lekom za dijareju. Ako se pije u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda, to takođe može negativno da utiče na vitaminsko-mineralni balans.

Da li crni čaj deluje protiv-upalno?

Ovaj čaj sadrži teaflavine zbog fermentacije. Ove sekundarne biljne supstance spadaju u grupu polifenola i odgovorne su, između ostalog, za tipičnu crvenkasto-narandžastu boju ovog čaja. Polifenolima se pripisuje dejstvo koje je dobro za zdravlje, smatraju se antioksidativnim, antiinflamatornim – tako recimo, mogu da doprinesu normalnom funkcionisanju imunološkog sistema i zaštiti od slobodnih radikala.

Odgovarajuće kategorije proizvoda