Zeleni čaj – dobar osećaj s tradicijom

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 7 min.
•
07. 02. 2023.

Jedan je od najstarijih napitaka poznatih čovečanstvu, bogat je dragocenim sastojcima i može već ujutru da obezbedi dodatnu energiju. Reč je o zelenom čaju, koji se u Kini uzgaja već nekoliko hiljada godina i koji je postao neizostavni deo naše kolekcije čajeva kada želimo da ugodimo sebi.
Šta je posebno kod zelenog čaja?
U zelenom čaju su uživanje, aroma i tradicija ujedinjeni na čudesan način i on se danas često reinterpretira u aromatičnim kreacijama. Pravi se od biljke čaja „Camellia Sinensis" i uzgaja se u raznim regionima kao što su Kina, Japan, Nepal, Vijetnam ili indijski region Darjeeling. Za razliku od crnog čaja, listovi zelenog čaja se posle berbe, tj. čupanja kuvaju na pari (japanski metod) ili prže (kineska metoda) na jakoj vatri – bez fermentacije, zadržava se njihova zelena boja i čaj razvija svoj karakteristično opori ukus.
Ovaj čaj je, pre svega, odlična alternativa kafi zbog svog sadržaja kofeina. Pošto je kofein u ovom čaju vezan za polifenole, naziva se i tein. Telo ga apsorbuje sporije, zbog čega stimulativno dejstvo – za razliku od kafe – nastupa na blaži način i duže traje. Ako vam je ujutru potreban pravi energetski dodatak, možete da popijete i mača zeleni čaj. Zbog posebnog načina obrade, fino usitnjenjen u prahu, on sadrži otprilike onoliko sastojaka koliko može da se nađe u deset šoljica zelenog čaja.
Kako se pravilno priprema zeleni čaj?
Voda za pripremu ovog čaja više ne bi trebalo da bude u ključalom stanju kada se sipa. Temperatura vode od 60 do 80°C je idealna, što postižete ako je ostavite da odstoji i da se ohladi jedan minut nakon što proključa. Kako ćete da odredite dozu svog čaja je naravno stvar ukusa – za smernicu neka posluži da bi jedna kašičica lišća čaja trebalo da bude dovoljna za jednu šoljicu čaja. Ako želite baš tradicionalno da skuvate ceo lonac čaja, uzmite tri do četiri kašičice. Dobro je znati: što je bolji kvalitet zelenog čaja, to manje listova čaja treba da upotrebite.
Posle natapanja čaja u trajanju od dva do tri minuta, možete opušteno da uživate u ukusu ovog čaju. Što se čaj kraće natapa, to deluje stimulativnije. Ako ga ostavite da se predugo natapa, tein koji on sadrži se ponovo vezuje, tanini se rastvaraju i čine čaj gorkim.
Zanimljivo je i da se ovaj čaj - u zavisnosti od sorte - može prelivati vodom nekoliko puta. Pošto popijete napitak dobijen prvim prelivanjem, lišće čaja može da ostane u šoljici ili loncu i da se ponovo prelije toplom vodom (idealno je da bude zagrejana na oko 80°C). Napitak dobijen prvim prelivanjem čaja je uvek najintenzivniji, kod drugog prelivanja čajnog lišća možete da uživate u čajnom napitku okvirno već posle minut vremena. Pritom je važno je da između prelivanja ne prođe mnogo vremena i da se listovi čaja ne osuše.
Za šta je dobar zeleni čaj?
Zbog svojih dragocenih sastojaka, on spada u jedne od zdravijih napitaka na svetu. Ne samo da može da doprinese normalnom funkcionisanju imunološkog sistema, metabolizmu i hormonskoj ravnoteži, već može i pozitivno da utiče na zdravlje ćelija. Osim vitamina i minerala, on sadrži i sekundarne biljne supstance, uključujući polifenole kao što su flavonoidi.
Polifenoli su aromatični gradivni elementi svih vrsta pravih čajeva, imaju antibakterijsko dejstvo i time mogu značajno da doprinesu oralnom zdravlju i da poboljšaju stanje akni. Za flavonoide, njihovu podgrupu, tvrdi se da imaju antibakterijsko i antioksidativno dejstvo. Mogu pozitivno da deluju na kardiovaskularni sistem, štite od slobodnih radikala i pozitivno utiču na ćelijske procese u organizmu.
Posebna zaštitna funkcija se pripisuje EGCG-u (epigalokatehin galat). To je jedan od najproučavanijih antioksidanata u istraživanju čaja i čini oko trećinu suve materije u ovom čaju. Kolokvijalno poznat i kao ekstrakt zelenog čaja, istraživanja posebnu pažnju posvećuju njegovom dejstvu inhibicije širenja proliferacije ćelija u organizmu, istraživanju efekata na nivo insulina i šećera u krvi, kao i ispitivanju njegovog dejstva na kožu u slučaju lokalne primene. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ovaj čaj je vrlo popularan i u kozmetici i dragocen je sastojak preparata za oralnu i negu kože.
Koje su mane zelenog čaja?
Pored mnogih pozitivnih efekata, on može da ima i mane. Previsoka doza teina/kofeina može brzo da izazove nervozu i razdražljivost, a njegovo okrepljujuće dejstvo se pretvara u svoju suprotnost.
On može i da inhibira apsorpciju gvožđa. To je zbog tanina koje on sadrži, a koji sprečavaju da telo u potpunosti apsorbuje gvožđe tokom varenja. Ne preporučuje se da se pije pre spavanja zbog svog okrepljujućeg dejstva. Trudnice i osobe koje pate od visokog krvnog pritiska ne bi trebalo da ga piju previše često.
Za razliku od načina na koji ga danas konzumiramo, u drevnoj Kini pio se skoro isključivo u medicinske svrhe. Ako to budete imali na umu pripremite ga s punom posvećenošću i u uobičajenoj količini, te napravite ritual od uživanja u njemu, on neće ni na koji način da vam naškodi.
Kako da prepoznate dobar zeleni čaj?
Asortiman je vrlo širok, a njihov ukus varira u zavisnosti od regiona u kom se beru. Najbolje je da izaberete istovrstan (čist) zeleni čaj dobrog kvaliteta, što vam garantuje i da lišće čaja ne sadrži pesticide i zagađivače. Da li je dobar, najbolje možete da prepoznate po intenzivnoj, prirodnoj aromi i tamnozelenoj boji. Ako je moguće, kupite lišće čaja umesto čaja u prahu i izaberite rinfuzni čaj umesto onog u vrećici.
Zeleni čaj iz Japana
Sencha i Gyokuro se smatraju osnovnim čajevima i najpoznatiji su u zapadnim zemljama. Matcha (mača) je isto tako vrlo popularana vrsta ovog čaja – ali je mnogo intenzivniji zbog načina prerade. Genmaicha se meša sa pečenim zrnima pirinča i pomalo podseća na kafu. Bancha je deo svakodnevnog života Japanaca i dobija se iz poslednje berbe.
Zeleni čaj iz Kine
Long Jing zeleni čaj iz Kine ima blagu notu orašastih plodova, dok je Chun mee nešto kiseliji. Mao Feng je prepoznatljiv po slatkoj aromi.
Zeleni čaj iz Indije
Darjeeling je jedna od najpopularnijih i istovremeno jedna od najfinijih vrsta čaja. To je, da tako kažemo, šampanjac među čajevima. Uzgaja se u podnožju Himalaja, bere se i prerađuje u, tj. iz, tri uzastopne berbe. Ukus čaja svake posebne berbe je uvek drugačiji.
Pitanja koja se često postavljaju u vezi sa zelenim čajem
Za šta je dobar zeleni čaj?
Za šta je dobar zeleni čaj?
Pre svega, zbog svog sadržaja kofeina, odlična alternativa kafi. Pošto se kofein koji sadrži ovaj čaj, vezuje za polifenole, nazivaju ga i tein. Telo ga apsorbuje sporije, zbog čega njegovo stimulativno dejstvo – nasuprot kafi – nastupa u blažoj formi i duže traje.
Zbog svojih dragocenih sastojaka, ne samo da može da doprinese normalnom funkcionisanju imunološkog sistema, metabolizmu i hormonskoj ravnoteži, već može i pozitivno da utiče na zdravlje ćelija.
Šta se dešava ako pijete zeleni čaj svakog dana?
Šta se dešava ako pijete zeleni čaj svakog dana?
Ako ne pijete više od tri šoljice zelenog čaja svakog dana, stimulans može pozitivno da utiče na opšte stanje, da poboljša koncentraciju i da u opštem smislu deluje okrepljujuće. Nauka takođe ispituje njegove pojedinačne sastojke za koje se tvrdi da imaju antibakterijsko i antioksidativno dejstvo. Oni mogu pozitivno da deluju na kardiovaskularni sistem, štite od slobodnih radikala i da pozitivno utiču na ćelijske procese u organizmu.
Koje su mane zelenog čaja?
Koje su mane zelenog čaja?
Pored mnogih pozitivnih efekata, on može da ima i mane. Previsoka doza teina/ kofeina može brzo da izazove nervozu i razdražljivost, a njegovo okrepljujuće dejstvo se pretvara u svoju suprotnost. On može i da inhibira apsorpciju gvožđa. To je zbog tanina koje on sadrži, koji sprečavaju da organizam u potpunosti apsorbuje gvožđe tokom varenja. Nikako ne bi trebalo da se pije pre spavanja zbog njegovog okrepljujućeg dejstva.
Da li je zeleni čaj zaista toliko zdrav?
Da li je zeleni čaj zaista toliko zdrav?
U drevnoj Kini pio se skoro isključivo iz medicinskih razloga. Danas su list ovog čaja i njegovi sastojci centralno mesto mnogih studija. Posebna zaštitna funkcija se pripisuje EGCG-u (epigalokatehin galatu). On spada u najproučavanije antioksidante u istraživanju čaja i čini oko trećinu suve materije u zelenom čaju.
Kolokvijalno poznat i kao ekstrakt zelenog čaja, istraživanja posebnu pažnju posvećuju njegovom dejstvu inhibicije širenja proliferacije ćelija u organizmu, istraživanju efekata na nivo insulina i šećera u krvi i ispitivanju njegovog dejstva na kožu u slučaju lokalne primene. Lišće zelenog čaja u kome se uživa u obliku čajnog napitka nije samo odličan saputnik u svakodnevnom životu, već je i veoma popularno u kozmetici.



