Suvo voće
Suvo voće čini našu svakodnevicu slađom
Nije važno da li ste ljubitelj slatkiša ili ne - svi mi ponekad poželimo da pojedemo nešto slatko. Volimo slatke grickalice, naročito onda kada smo izloženi mentalnom naprezanju, na primer kada učimo za školu ili fakultet. Razlog tome je što slatkiši našem mozgu daju neophodnu energiju. Ali iako su gumeni medvedići i čokolada nesumnjivo više nego kusni, klasični slatkiši ne doprinose uravnoteženoj i zdravoj ishrani. Praktična alternativa je suvo voće. U dm online prodavnici naći ćete veliki izbor kajsija, urmi i drugog suvog voća sa kojim možete da zadovoljite želju za slatkišima.
Prednosti suvog voća
U poređenju sa klasičnim slatkišima kao što su keks, čokolada ili gume voćne bombone sa visokim sadržajem belog industrijskog šećera, suvo voće ima niz prednosti:
Suvo voće sadrži fruktozu i vlakna. Ova kombinacija obezbeđuje dugotrajnije povećanje energije i čini da šećer ne ulazi tako brzo u krv. Želja za slatkišima se efikasno zadovoljava, i to na duži vremenski period.
Pored toga, liofilizovano voće (voće sušeno zamrzavanjem) sadrži i druge komponente: Zbog sušenja sadržaj vode je značajno manji nego u svežem voću, i ono sadrži i korisni hranljivi sastojci kao što su antioksidansi, folna kiselina, minerali i brojni vitamini.
Termin suvo voće obično podrazumeva voće dobijeno u dva različita procesa očuvanja: sušenje zamrzavanjem i dehidratacija. Po čemu se ove dve metode razlikuju i koje prednosti nude?
Šta je voće sušeno zamrzavanjem (liofilizovano voće)?
Tokom sušenja zamrzavanjem, voda se na delikatan, u vakuumu pod visokim negativnim pritiskom, izdvaja iz voća pretvaranjem kristala leda u duboko zamrznutom voću u vodenu paru. Na ovaj način voda isparava iz hrane osušene zamrzavanjem. Ovom metodom konzerviranja može dobro da se očuva sveže voće sa visokim sadržajem vode, kao što su jabuke, banane ili bobice. Sušenje zamrzavanjem ima sledeće prednosti:
Liofilizovano voće zadržava boju i oblik, kao i hranljive materije i vitamine koje inače sadrži.
Za odgovarajuće skladištenje nije potrebno ni hlađenje ni dodavanje konzervansa.
Pod ispravim uslovima skladištenja, liofilizovano voće ima rok trajanja godinama, što ga čini dobrim zalihama. Tako da ni zimi ne morate da ostanete bez svog omiljenog voća.
Liofilizovano voće može da se nađe u više oblika: celi komadi, isečeni na kriške ili u prahu.
Kako se dobija sušeno voće?
Dehidratacija kao metoda sušenja je jedna od najstarijih metoda očuvanja hrane. Tokom ovog procesa, voće se polako dehidrira toplotom i putem cirkulacije vazduha. Ovako se ocenjuje sušenje:
Čak i ovim načinom konzerviranja, dragoceni vitamini, minerali i vlakna se zadržavaju u suvom voću ako temperatura nije previsoka.
Dehidratacijom možete da promenite ukus i teksturu voća, i na tako omogućite nove načine upotrebe.
Bilo liofilizovano ili voće sušeno dehidratacijom - obe varijante možete da kupite onlajn u dm-u i njime obogatite razna jela kao što su musli za doručak ili voćni kolač ili da ga jedete kao obično voće.
Bez obzira da li je liofilizovano ili sušeno dehidratacijom - manje je više!
Iako se mnoge korisne hranljive materije zadržavaju tokom proizvodnje sušenog voća sušenjem zamrzavanjem ili dehidratacijom, trebalo bi da budete umereni kada jedete sušenu hranu, jer je sadržaj šećera znatno veći nego u svežem voću. Iz tog razloga, ne bi trebalo da jedete više od šake suvog voća dnevno.
U dm online prodavnici naći ćete veliki izbor suvog i liofilizovanog voća. Pored klasika kao što su čips od banane, kolutići sušenih jabuka, urme i suvo grožđe, dm nudi i sušeni mango, suve smokve, šljive, jagode i drugo sušeno bobičasto voće. Sušene višnje ili brusnice su odlična alternativa za one koji ne vole suvo grožđe.
Sušena superhrana i južno voće
Pored voća poreklom sa našeg podneblja, koje svi dobro poznajemo, u dm online prodavnici možete da pronađete i južno voće i takozvanu superhranu kao što je suvo voće. Metodom sušenja zamrzavanjem se duže čuva voće vanevropskog porekla, a istovremeno se zadržavaju zdrave hranljive materije. Na primer, možete da uživate u godži bobicama vrhunskog kvaliteta. Ova mala superhrana, koje se uglavnom uzgaja u Kini, poslednjih godina postaje sve popularnija zahvaljujući svojim korisnim sastojcima. Pored antioksidanata i vitamina, ova bobica, poznata i kao "kineska vučja bobica", odlikuje se visokim sadržajem gvožđa i kalcijuma.
Džekfrut takođe postaje sve popularnniji. Ovo voće sa Dalekog istoka poznato nam je tek nekoliko godina, a savršeno je i sušeno kao užina za sve one koji vole južno voće kao što su banane ili ananas, jer se ukus džekfruta često opisuje kao mešavina ovih plodova. Osim toga, ovo voće se ističe svojim sastojcima. Džekfrut je važan izvor gvožđa, a udeo magnezijuma i kalcijuma je takođe prilično visok. Međutim, popularni klasici kao što su kokosov čips ili liofilizovani mango takođe su dostupni u dm-u. Oni su idealni kao alternativa čipsu od krompira, na primer.
Ne samo kao užina: ideje za recepte sa suvim voćem
Suvo voće je mnogo više od zdrave užine! Suvo voće se pokazalo kao svestrani sastojak, naročito za upotrebu u veganskoj kuhinji. To je davno poznata stvar. Ovo se odavno pokazalo kao odlična zamena za običan šećer u domaćinstvu. Na primer, ako volite da spremate hranu, a i želite da se hranite zdravo i uravnoteženo, možete da koristite urme da bisti smanjili upotrebu ili potpuno zamenili šećer. U poređenju sa klasičnim konzumnim šećerom, ovo voće obezbeđuje hranljive sastojke kao što su minerali i vlakna. Urme mogu da pospeše varenje i – ako se konzumiraju u umerenim količinama – pogodne su i za dijabetičare. Osim toga, plod orijentalne palme pleni svojim ukusom koji podseća na med sa blagom karamel notom.
Suvo voće je idealno ako želite da zasladite hranu i piće kao što je musli, kašice ili smutiji. Svojim hranljivim materijama doprinose i uravnoteženoj ishrani. Osim suvog voća, u dm online prodavnici možete da pronađete i druge ukusne sastojke poput orašastih plodova i semenki kako biste poboljšali ukus svojih kulinarskih kreacija.