Ovih 5 vrsta ulja trebalo bi da zapamtite!
Koje vrste ulja mogu da se nađu i u vašoj kuhinji? Verovatno imate maslinovo ulje za salatu i ulje za prženje. Raznolikost zdravijih ulja ipak uključuje mnogo širi izbor. Usudite se da pogledate preko ruba tanjira – predstavljamo vam 5 vrsta ulja koja bi trebalo da zapamtite.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 6 min.
•
18. 02. 2025.
Odgovarajući proizvodi
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Laneno ulje, 250 ml; Cena: 359,00 RSD; Osnovna cena: 250 ml (143,60 RSD za 100 ml); dm marka logo; 0 od 5 zvezdica na osnovu 0 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status crvena Informacije nisu dostupne359,00 RSD250 ml (143,60 RSD za 100 ml)Nije dostupnoInformacije nisu dostupne
Kraj liste

Ulja su važna za naše telo
Svejedno da li ulje od repice, susamovo, orahovo ili kokosovo ulje – sva ulja imaju zajedničku karakteristiku: važna su za naše telo! Ulja sadrže važne hranljive materije kao što su masti i vitamin E, kao i višestruko zasićene i nezasićene masne kiseline. Među potonjima treba napraviti razliku između omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje telo ne može da proizvede. Zasićene masne kiseline, pretežno u kokosovom ulju, su važni izvori energije i potrebne su našem telu – ali samo u malim količinama. Masti omogućavaju dodatno apsorpciju životno važnih vitamina koji su rastvorljivi u mastima (A, D, E i K). To je još jedan razlog zašto ne treba da se štedi na ulju.
Ulje od repice
Ulje od repice spada u najkvalitetnija ulja. Ono ima veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-3 masnih kiselina. Raspodela 2:1 između nezasićenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina je kod rafinisanog, ali i kod hladno ceđenog ulja od repice od posebne vrednosti. Rafinisano ulje od repice je u posebnoj meri neutralno po svom ukusu i mirisu i ima dug vek trajanja.
Primena: Rafinisano ulje od recipe je na osnovu visoke toplotne tolerancije i neutralnog ukusa idealno za prženje i pečenje. Za salate, umake ili marinade uvek treba da se koristi hladno ceđeno ulje od repice. Ono poseduje snažniju orašastu aromu. Nekoliko kapi ulja kao dodatak supama ili vašoj omiljenoj pici takođe je odlična ideja!
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje spada u masti čiji se udeo masti pretežno sastoji od prirodno zasićenih masnih kiselina. Zbog toga je ovo ulje godinama smatrano veoma nezdravim uljem. Kokosovo ulje je ipak bolje nego što se misli. Ulje se dobija iz pulpe kokosovog oraha. Sastoji se do 93% od zasićenih masnih kiselina koje su potrebne telu i koje telo može dobro da obradi. Ukoliko kokosovo ulje čuvate u frižideru ono će održati svoju čvrstu konzistenciju. Ukoliko ga čuvate na sobnoj temperaturi ono postaje tečno. Mali savet: Kokosovo ulje može takođe da se koristi za negu kože i brade. Od kokosovog ulja može sa jedne strane da se napravi odlično ulje za bradu, a sa druge strane blagodatno mleko za telo.
Primena: Pošto kokosovo ulje ima izraženu toplotnu toleranciju, ono je idealno za prženje i za pripremu slatkih jela. Lagani ukus kokosovog oraha slaže se savršeno uz morske račiće i živinu. Kokosovo ulje je veoma pogodno za pripremu indijskih ili tajlandskih jela. Još jedan ukusni i slatki recept sa kokosovim uljem je dmBio kokos-sutlijaš sa mangom.
Susamovo ulje
Susamovo ulje smatra se jednim od najvrednijih ulja i ističe se svojim posebnim kvalitetom. Susam, koji je na ceni zbog svog velikog sadržaja nezasićene linolne kiseline, važi kao jedna od najstarijih uljarica. Svetlo susamovo ulje dobija se od neobrađenih semenki susama. Tamno susamovo ulje izrađuje se od prženih semenki susama i stoga ima intenzivniji i pikantniji ukus. Tamno ulje ima orašastu, slatkastu notu. Ulje daje svakom jelu laganu azijsku notu. Hladno ceđeno susamovo ulje može da se koristi za pripremu hladnih jela, a u rafinisanom obliku za prženje. Susamovo ulje bi trebalo kao sva druga ulja da se čuva na tamnom i hladnom mestu.
Primena: Susamovo ulje često se koristi u orijentalnoj i azijskoj kuhinji. Svetlo susamovo ulje savršeno je za prženje živinskog mesa, ribe i za vegetarijanska jela koja se pripremaju u tiganju. Tamno susamovo ulje se slaže veoma dobro sa salatama i jelima koja se pripremaju od sirovih namirnica. Susamovo ulje može da se koristi i za pripremu slatkiša.
Laneno ulje
Tečno zlato – kako se laneno ulje takođe naziva – bogato je nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Presuje se iz semenki lana i ima snažan orašasti ukus. Stoga je najbolje da uvek koristite tek nekoliko kapi lanenog ulja. Hladno ceđeno laneno ulje pogodno je za oplemenjivanje salata, smutija ili kuvanog krompira. Ovo ulje na žalost nema dug vek trajanja i postaje brzo užegnuto i gorko. No, to nije razlog da ga bacite: Za negu drveta, kože ili terakote ovo tečno zlato može i dalje da ima svoju primenu.
Primena: Pikantno laneno ulje često se koristi za pripremu salata, smutija, pasiranog povrća, mladog sira ili kuvanog krompira. Na osnovu svog intenzivnog ukusa trebalo bi da se koristi tek nekoliko kapi lanenog ulja kao dodatak jelima.
Orahovo ulje
Orahovo ulje spada u skuplja jestiva ulja. Često ga nazivaju uljem za sladokusce. Orahovo ulje poseduje oko 70% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Kombinacija nezasićenih i zasićenih masnih kiselina kod ovog ulja je veoma uravnotežena. Ulje se presuje iz neprženih i delimično uljastih jezgara oraha. Za dobijanje ovog ulja potrebno je dva do tri kilograma oraha. Ulje bi trebalo da se čuva na tamnom i hladnom mestu.
Primena: Orahovo ulje se pretežno koristi za salate kao i za fina jela od špargle, za ribu, pesto i za slatkiše. Svojom orašastom i finom aromom svakom jelu daje izvesnu rafinisanu notu.