Urme: superhrana i zamena za šećer
Urme nisu samo zdrava zamena za konvecionalni šećer već́, zahvaljujući svojim kvalitetnim sastojcima, spadaju u superhranu. Međutim, koliko su urme zaista zdrave i kako možete da ih koristite kao zamenu za šećer? Dajemo vam kratak osvrt na ovo supervoće i savete kako da ga konzumirate.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 6 min.
•
27. 02. 2025.

Urme kao izvor energije
Da li ste znali da su urme vrlo ukusne i da našem telu mogu da obezbede brojne važne hranljive materije? I to nije sve: urme su veoma pogodne kao zaslađivač. Ovi mali, ukusni plodovi su prava zamena za konvencionalni šećer, jer su po prirodi urme veoma slatke. I ne samo to: sadrže i mnoge vitamine kao što su vitamini C i B, i druge mikronutrijente kao npr. magnezijum, gvožđe, kalijum, bakar, mangan, cink i selen, ali i korisna vlakna. Još jedna karakteristika: urme sadrže aminokiselinu triptofan, za koju se kaže da ima umirujući efekat i može da pomogne kod problema sa spavanjem. Kada poželite da nešto „gricnete“, svoju ishranu možete da izbalansirate dodavanjem nekoliko urmi. Ovo nisu jedine prednosti sušenog voća, jer urme sadrže i antioksidante za koje se smatra da sprečavaju dijabetes, rak i bolesti srca. Da li ste znali? Urme mogu da se nađu i kao sveže voće – međutim na našem podneblju suva verzija voća je mnogo popularnija jer ima duži rok trajanja.
Odakle potiču urme?
Da li ste znali da urme rastu na urminoj palmi, koja se uglavnom uzgaja na Bliskom i Srednjem istoku i u severnoj Africi? Urme se gaje preko 2.000 godina zbog čega važe za jednu od najstarijih biljnih kultura. Inače, jedan od nadimaka za urme je „hleb pustinje“, što uopšte nije slučajno jer najvažnija područja uzgajanja urmi uključuju Izrael, Jordan, Alžir, Tunis, Maroko, Iran, Oman i Saudijsku Arabiju. SAD, Meksiko i Namibija su takođe započele kultivaciju urmi. Ali, nisu sve urme iste: postoji preko 200 različitih vrsta, koje se međusobno razlikuju po ukusu, veličini i konzistenciji. Postoje i različite nijanse boja koje se kreću od crvene do crne. U Nemačkoj i Austriji trenutno se nabavlja do 15 različitih vrsta urmi iz različitih regiona uzgoja. Urmama je potrebna suva i topla klima kako bi razvile svoju prirodnu slatkoću. U takvim uslovima urmine palme mogu da žive od 70 do 100 godina i da daju do 100 kg ploda godišnje. Vreme berbe je u avgustu i septembru. Zdravi, ovalni plodovi mogu bez problema da izdrže dug transport i mogu da se čuvaju kao sveže voće duže vreme, a da se ne izgubi na kvalitetu ili svežini.
Da li ste znali? Gledano sa botaničke strane, urme spadaju u bobičasto voće iako daje mnogo pojedinačnih plodova, urma rađa svake dve godine.
Koliko su urme zaista zdrave?
Pre nego što damo odgovor na ovo pitanje, moramo da vidimo kako se urme uzgajaju. Ukoliko se pri uzgoju koriste hemijska đubriva i drugi zagađivači kao što su pesticidi i sl. onda se postavlja pitanje u kojoj meri se tragovi ovih hemikalija nalaze u samom voću. Naravno, ovo se odnosi na sve vrste voća i povrća. Sve u svemu, urma se smatra takozvanom superhranom jer se smatra da ima mnoge prednosti za zdravlje:
Smatra se da urme stimulišu varenje, pa su posebno dobre za gastrointestinalni trakt i ponekad mogu pozitivno da utiču na probleme sa varenjem.
Sadrže mnogo vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, cink i magnezijum, takođe obezbeđuju telu bakar, fluor i selen, koji stimulišu rast i regeneraciju ćelija.
Prirodno su veoma slatke, pa su i korisna zamena za šećer.
Antioksidansi u urmama mogu da sprečavaju bolesti, a triptofan, aminokiselina koju sadrže, takođe može da stimuliše proizvodnju melatonina i tako ima umirujuće dejstvo.
ALI: Urme imaju prirodno visok sadržaj šećera. Zbog toga ne bi trebalo da se konzumira više od tri do pet urmi dnevno.
Urme kao prirodni zaslađivači
Da biste urme koristili kao zamenu za šećer, možete od njih da napravite pire, šećer, sirup ili pastu.
Smernica: 100 grama urmi sadrži 24,4 grama fruktoze i oko 25 grama glukoze (sadržaj dekstroze). Radi poređenja: 100 grama banane sadrži približno 3,4 grama fruktoze i 3,55 grama glukoze. 100 grama jabuke sadrži približno 5,7 grama fruktoze i 2,13 grama glukoze. Urme su odličan izvor šećera prilikom pečenja i kuvanja. Kako se zapravo koristi slatkoća iz voća?
Iskoristite slast urmi: Evo kako!
Zahvaljujući pažljivim procesima prilikom proizvodnje paste od urmi, pirea, sirupa i sl., sve važne hranljive materije se zadržavaju. Urme možete da koristite kao zamenu za šećer na sledeći način:
1. Šećer od urme: sušite ih u rerni na 100 do 120 °C oko jedan do tri sata i onda ih sameljite u fini prah.
SAVET 1: Ostavite vrata rerne malo otvorena kako bi izašla vlaga.
SAVET 2: Uštedite dugo vreme sušenja i troškove energije zbog otvorenih vrata na rerni, i pronađite urmin šećer u dm asortimanu.
2. Pasta od urmi: najpre očistite urme od koštica, a zatim ih izgnječite zajedno sa jednom do dve kašike vode.
3. Pire od urmi: urme preko noći potopite u vodu, a zatim ih ispasirajte sa malo limunovog soka kako biste napravili pire.
4. Sirup od urme: sveže urme se presuju, a zatim se dobijeni saft suši.
SAVET: Sirup od urme takođe možete da pronađete u dmBio asortimanu.









