Đumbir – ljutkast i lekovit
Đumbir vam je sigurno poznat kao začinski dodatak sa ljutim ukusom koji je posebno cenjen u azijskoj kuhinji. Ali da li ste znali da je ova korenasta biljka zbog svojih protivupalnih i antibakterijskih svojstava takođe veoma popularna kao lekovita biljka? Ovde možete pročitati više o mogućim zdravstvenim prednostima i upotrebi đumbira u svakodnevnoj kuhinji.
dm drogerie markt
Trajanje čitanja 6 min.
•
21. 12. 2025.
Đumbir: Koliko je zaista zdrav?
Đumbir spada u lekovite i začinske biljke. Drugim rečima: ovaj koren, sa svojim ljuto-pikantnim ukusom, odlično se koristi za poboljšavanje ukusa raznih jela i napitaka. Osim toga, đumbir se posebno koristi kod prehlada, mučnine, problema s varenjem i bolova. Kao što vidite, ova biljka je korisna na mnogo načina: kao sveže spremljen čaj od đumbira, u obliku kapsula, kao eterično ulje za spoljašnju upotrebu ili prilikom kuvanja i pečenja.
Dejstvo đumbira u medicini
Lekovita moć đumbira poznata je od davnina: tradicionalna kineska medicina (TCM) i indijska zdravstvena nauka Ajurveda upoznate su s dobrim osobinama ovog žutog korena. Ljute supstance koje đumbir sadrži, između ostalog, podstiču proizvodnju želudačnog soka i žuči, što može da ima pozitivan uticaj na varenje. Pored toga, njegovi sastojci važe za protivupalne, analgetske (smanjuju bol) i antibakterijske. Lekovi poput čaja od đumbira mogu vam takođe pomoći kod bolesti putovanja (mučnine u vožnji) i drugih mučnina.
Uzgoj, berba i čuvanje đumbira
Đumbir možete pronaći u supermarketu i na pijaci. Koren se takođe može kupiti kao mleveni začin, u vidu paste od đumbira ili ukiseljen u tegli. Sokovi od povrća i šotovi (koncentrovani napici) savršeni su kao osveženje i mogu da se koriste u brojnim jelima poput supa, sosova ili karija.
Ako volite da imate zalihe svežeg đumbira kod kuće, možete i sami da gajite ovu biljku. Đumbir uspeva na toplom mestu i potreban mu je određeni nivo svetlosti za rast. Idealno je da ga posadite u saksiji na prozorskoj dasci. Ako ga posadite u bašti ili na balkonu, tokom hladnih meseci unesite saksiju u unutra jer đumbir nije otporan na mraz. Napunite dovoljno veliku saksiju zemljom za cveće i položite koren (rizom) unutra, pa ga prekrijte sa malo zemlje preko. Za brže ukorenjivanje i klijanje možete biljku da pokrijete providnom folijom. Ne zaboravite da biljku redovno zalivate vodom bez kamenca.
Savet: Znate da je đumbir spreman za berbu kad mu listovi požute. Ako ne želite odmah sve da iskoristite, možete koren čuvati nekoliko nedelja za kasniju upotrebu. Za to je pogodna ostava ili suv, hladan orman. Đumbir se takođe može odlično preraditi u pastu koju treba da čuvate u frižideru.
Kako vam đumbir može pomoći kod prehlade?
Od đumbira možete pripremiti čaj koji stvara prijatan osećaj topline i podstiče znojenje. Ljute supstance gingeroli i šogaoli pospešuju cirkulaciju, čime se odbrambene ćelije brže transportuju kroz telo. Eterična ulja u đumbiru deluju antivirusno i antibakterijski, pa mogu da ublaž tok bolesti. Takođe od đumbira možete da napravite rastvor za inhalaciju, koji vlaži disajne puteve i razređuje sluz.
Još više: đumbir sadrži ljute supstance, antioksidanse, eterična ulja i druge aktivne sastojke koji podržavaju vaš imuni sistem. Zbog toga je koristan ne samo kod akutnih problema već pomoću ove biljke možete da ojačate odbrambeni sistem vašeg organizma i tako sprečite prehlade i sačuvate zdravlje.
Đumbir: Saveti i ideje za recepte
Đumbir ima intenzivan ukus – posebno zbog ljute supstance koju sadrži, gingerola. Zato je preporučljivo da najpre probate male količine u kuhinji. Prekomerna upotreba može kod osetljivih osoba izazvati bolove u stomaku i druge probleme sa varenjem.
Dobro je znati: Tokom prženja, aroma đumbira se brzo gubi. Narendani ili isečeni đumbir propržite na srednjoj temperaturi nekoliko minuta, dok sirovi miris ne nestane. Ne morate kompletno da ga ljuštite, jer direktno ispod kore ima mnogo aktivnih sastojaka koji pozitivno utiču na vaše zdravlje. Dobro operite koren i samo odstranite tvrde delove kako biste sačuvali korisne supstance. Najbolje je da koristite organski đumbir koji je uzgajan bez pesticida.
Koje sastojke sadrži đumbir?
Koren đumbira sadrži brojne korisne supstance. Sledeći pregled predstavlja najvažnije sastojke i njihovo dejstvo:
Gingeroli su zaslužni za ljut ukus i deluju protiv upala, mučnine i bolova.
Šogaoli nastaju tek kad se đumbir osuši i zagreva, formiraju se iz gingerola i imaju slična svojstva.
Eterična ulja, kao što je zingiberen, poznata su po antibakterijskom dejstvu i mogu da podstaknu cirkulaciju.
Ostali hranljivi sastojci u biljci su: magnezijum, kalijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalcijum i vitamin C. Upotreba đumbira može da doprinese izbalansiranoj ishrani.
Recept za čaj od đumbira
Čaj od đumbira može blagotvorno da deluje kod različitih tegoba kao što su prehlada, mučnina tokom putovanja ili bolovi u stomaku. Priprema je jednostavna: potrebni su vam samo svež sirovi đumbir i voda. Čist ukus đumbira može nekim ljudima biti previše intenzivan, ali postoji nekoliko popularnih sastojaka kojima se čaj može obogatiti, kao što su med, limunov sok, štapići cimeta i nana. Evo kako sami možete da pripremite čaj od đumbira:
Operite koren đumbira. Za jedan litar čaja obično je dovoljno parče od otprilike tri do pet centimetara.
Isecite đumbir na tanke kriške. Kora može da ostane na njemu.
Stavite kriške đumbira u čajnik ili šolju. Prelijte ih ključalom vodom.
Sačekajte oko deset minuta, zatim izvadite đumbir. Što duže čaj odstoji, ukus će biti intenzivniji.
Zasladite čaj po želji i dodajte druge sastojke.
Savet: Ako želite jednostavniju varijantu, možete da koristite čaj u kesicama. Postoje brojne vrste čajeva sa đumbirom koje mogu da se piju hladne ili tople.






