Recept za domaći kečap

dm drogerie markt
19. 05. 2023.

Spremno za jelo za 55 min.
Vreme za pripremu: 15 min.
•
Vreme kuvanja/pečenja: 40 min.
500 kcal / obrok
Sastojci
za 1 porciju (oko 1 litar)
Sastojci za kečap od paradajza
2 kg paradajza (najbolje zrelog)
2 glavice luka (velike)
2 čena belog luka (ili više u zavisnosti od ukusa)
50 g šećera (ili 50 ml meda)
100 ml crvenog vinskog sirćeta (ili jabukovog sirćeta)
2 kašike maslinovog ulja
1-2 kašike soli
Začini po želji: senf ili senf u prahu (1 kašičica), paprika u prahu (1 kašičica), biber u zrnu (1/2 kašičice), piment (1/2 kašičice), đumbir, karanfilić
Opciono za varijante kečapa: čili, origano, bosiljak, kari u prahu, muskatni oraščić, kardamom, korijander, kurkuma itd.
Priprema
Domaći kečap
Paradajz dobro operite, očistite i isecite na komade.
Očistite i sitno iseckajte luk i beli luk.
Stavite povrće u šerpu i pomešajte sa maslinovim uljem, dodajte začine i sitno seckani đumbir.
Kratko prokuvajte smesu i ostavite da se krčka oko 30 minuta uz redovno mešanje.
Skinite šerpu sa vatre i izmiksajte smesu (npr. ručnim blenderom).
Procedite pire (npr. procedite kroz sito).
Ponovo prokuvajte pire i ostavite da se krčka oko 30 minuta, najbolje bez poklopca. Neprekidno mešajte dok se ne postigne željena konzistencija.
Umešajte sirće i šećer (ili med), na kraju začinite po ukusu.
Ostavite da se ohladi i jedite u roku od nekoliko dana ili sipajte dok je vruć u sterilisane tegle sa poklopcima ili staklene flaše.
Potrebni proizvodi
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Naturland morska so sa začinskim biljem, 200 g; Cena: 229,00 RSD; Osnovna cena: 200 g (114,50 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,563 od 5 zvezdica na osnovu 103 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu229,00 RSD200 g (114,50 RSD za 100 g)DostupnoIzaberite
 - Marka: dmBio; Ime proizvoda: Naturland crvena slatka mlevena začinska paprika, 70 g; Cena: 349,00 RSD; Osnovna cena: 70 g (498,57 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,892 od 5 zvezdica na osnovu 83 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu349,00 RSD70 g (498,57 RSD za 100 g)Nije dostupnoIzaberite
 
Kraj liste
Saveti uz recept:
- Alternativno umesto svežeg paradajza možete da koristite komade paradajza iz konzerve – još je brže i ima odličan ukus.
 - Ako je kečap suviše redak, možete da upotrebite skrob da biste ga zgusnuli.
 
Napravite domaći kečap sami – ukusna ideja
Kečap već decenijama uživa ogromnu popularnost među mladima i starima. Bilo za roštilj, uz pomfrit ili pljeskavicu – ovaj pikantni sos od paradajza ne sme da nedostaje u kuhinji. Kao i mnogi industrijski proizvodi, i kečap kao gotovi proizvod sve više dospeva na loš glas. Da biste izbegli nezdrave sastojke kao što su šećer, konzervansi i pojačivači ukusa, a da ipak ne biste morali da se odreknete uživanja u ovom pikantnom proizvodu, preporučujemo vam: Napravite kečap sami.
Jednostavan recept za domaći kečap
Većina komercijalnih kečapa od paradajza sastoje se od paste od paradajza. Kada želite sami da napravite svoj domaći kečap, koristite pravi paradajz – za litar sosa potrebno je oko 2 kilograma. Za pripremnu fazu i samo pripremanje trebalo bi da planirate oko sat i po, međutim, nisu potrebne nikakve posebne veštine kuvanja.
Saveti za duže trajanje
Pošto vaš domaći kečap sadrži samo prirodne sastojke, njegov vek trajanja znatno je kraći nego kod gotovih proizvoda. U otvorenoj tegli ili flaši kečap traje samo nekoliko dana i treba da ga držite u frižideru. Rok trajanja produžava se na nekoliko meseci, ako vrući kečap sipate u sterilisane boce ili tegle i zatvorite ih hermetički. Preporučujemo: koristite manje posude za količine koje možete da potrošite za kraće vreme. Gotov kečap treba da držite na hladnom mestu zaštićenom od svetlosti.
Zašto bi trebalo da kečap pravite sami
Neverovatno, ali istinito: najstariji recept za kečap na svetu potiče još iz 18. veka. To još jednom dokazuje: ovaj pikantni sos neizbežni je sastojak kuhinja iz celog sveta. Uprkos svojoj popularnosti, kečap je sve više izložen kritikama – za to su krivi nezdravi sastojci koji su sadržani u mnogim gotovim proizvodima. U to spadaju šećer i zaslađivači, pojačivači ukusa kao i sredstva za zgušnjavanje i konzervansi. Za mnoge ljude koji vode računa o zdravlju, kupljeni kečap je postao tabu. Ukusna alternativa: uzmite varjaču u ruke i napravite kečap sami.
Domaće je jednostavno bolje
Velika prednost domaćeg kečapa je, naravno, što tačno znate čime ste začinili hranu i šta unosite u sebe. Gore navedeni recept za kečap ima kalorijsku vrednost od oko 500 kalorija, oko 100 g ugljenih hidrata, 21 g proteina 7 g masti. Sadržaj šećera iznosi oko 60 g, ali može da varira ako koristite med ili dodate voće. Zahvaljujući svežim sastojcima, ovaj domaći sos pored toga sadrži vitamin A, vitamin C, kalijum, kalcijum i gvožđe. Naravno, možete da koristite i organske sastojke ako cenite organski kvalitet.
Mnogo prostora za kreativnost
Ako želite sami da napravite kečap, možete da eksperimentišete sa različitim začinima i ukusima. Ljubitelji kečapa sa čilijem ili karijem, jednostavno mogu da dodaju svoj omiljeni začin. Međutim, i kardamom, cimet, kim, bosiljak, origano, ruzmarin, kleka, kurkuma ili korijander odlični su začini za kečap. Za kečap za roštilj najbolje je da koristite dimljenu papriku u prahu, koja daje sjajnu dimljenu aromu. Ako volite jako začinjeno, jednostavno uz recept za kečap dodajte više češnjeva belog luka – doziranje zavisi isključivo od vašeg ukusa.
Kečap za decu – manje šećera, više ukusa
Budući da deca treba da unose što manje šećera, gotovi proizvodi najčešće nisu najbolji izbor. Naš gornji recept za kečap takođe sadrži šećer – on može delimično ili u potpunosti da se izostavi. Kao alternativa, možete da smanjite količinu šećera ili da uz to skuvate komade jabuka ili šljiva. Voćni šećer daje prirodnu slatkoću i pored toga vezuje sos. Ako želite potpuno da izostavite šećer, možete umesto toga da zasladite sos medom ili agavinim sirupom. Za kečap bez ikakvih zaslađivača možete da koristite suve kajsije ili urme – takođe ima divan voćno-pikantni ukus.
Savršeni kečap je kombinacija kiselog, slatkog i pikantnog. Umesto da koristite gotove proizvode, možete sami da napravite kečap – bez velikog truda, ali zato sa mnogo mogućnosti za lične preferencije ukusa. Srećno i prijatno!
Česta pitanja u vezi s pravljenjem kečapa
Da li sama mogu da napravim kečap?
Da li sama mogu da napravim kečap?
Da! Omiljeni pikantni sos može veoma jednostavno da se napravi kod kuće. U zavisnosti od vašeg izbora, možete da koristite sveži, zreli paradajz ili paradajz isečen na kockice iz konzerve. Uz različite mešavine začina i varijacije recepta, možete da napravite svoju ličnu omiljenu varijantu kečapa. Ako vrući sos sipate u sterilizovane staklene posude, može da traje i nekoliko meseci.
Šta se sve nalazi u kečapu?
Šta se sve nalazi u kečapu?
Industrijski proizveden kečap od paradajza tradicionalno se sastoji od paradajz paste, šećera, sirćeta, soli i različitih začina kao što su aditivi i pojačivači arome. Ovi gotovi proizvodi su sve više izloženi kritici, pre svega zbog sredstava za zgušnjavanje i pojačivača ukusa kao i velikog sadržaja šećera. Sjajna mogućnost da rešite ovaj problem je da kečap napravite sami. Za to se koristi sveži paradajz.
Kako se pravi kečap od paradajza?
Kako se pravi kečap od paradajza?
Da biste napravili domaći kečap od paradajza, potrebni su vam svež paradajz (ili komadi paradajza iz konzerve), crni i beli luk, maslinovo ulje, sirće, šećer (alternativno med ili agavin sirup), so i različiti začini (senf, paprika u prahu, đumbir, biber ili ako volite kari, čili, začin za picu, kardamom, muskatni oraščić). Povrće se isecka, pomeša sa maslinovim uljem i začinima i kuva. Nakon 30 minuta dinstanja na laganoj vatri mešavina se propasira i procedi. Pasirana masa se zatim ponovo kuva i nakon 30 minuta dinstanja, pomeša sa šećerom i sirćetom, začini i još vruća sipa u sterilizovanu staklenu posudu.
Koliko paradajza je potrebno za kečap?
Koliko paradajza je potrebno za kečap?
Postoje mnogi recepti za domaći kečap. U skladu sa time, varira i količina paradajza koja se koristi. Po pravilu, od 2 kilograma sasvim zrelog paradajza dobija se oko litar domaćeg kečapa.


