Gi – rastopljeni puter na indijskom
Ono što je maslinovo ulje za Italijane i Grke, to je gi za Indijce. Ako zaista želite da kuvate u indijskom stilu, ne možete da izbegnete ovaj pročišćeni puter blagog ukusa. Evo šta sve treba da znate o giju kao jestivoj masti! Plus: egzotičan recept za pljeskavice od pirinča.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 2 min.
•
24. 03. 2023.
Odgovarajući proizvodi
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Ekstra devičansko maslinovo ulje, 750 ml; Cena: 1.399,00 RSD; Osnovna cena: 750 ml (186,53 RSD za 100 ml); dm marka logo; 4,814 od 5 zvezdica na osnovu 43 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu1.399,00 RSD750 ml (186,53 RSD za 100 ml)DostupnoIzaberite
Kraj liste

Za šta se koristi gi i koje su njegove prednosti?
Gi je idealan za pečenje, prženje i fritiranje. U Indiji se ionako koristi za pripremu gotovo sve hrane. Razlozi za ovako svestranu primenu uglavnom su u sledećim prednostima:
Gi ...
- ... može da se zagreje na visokoj temperaturi. Masne kiseline ostaju stabilne i do 190° C.
- ... ima dug rok trajanja - čak i nedeljama.
- … ne sadrži laktozu i zato je idealan za osobe sa intolerancijom na laktozu.
- ... smatra se da se lako vari i da ima antiupalno dejstvo.
- ... takođe je pogodan za negu lica.
Recept – pirinčane pljeskavice pečene u giju sa umakom
Dodaci
Pirinčane pljeskavice:
- 250 ml supe
- 1 list lovora
- 1 prstohvat kurkume
- 100 g basmati integralnog pirinča
- 25 g rendanog parmezana
- 1 čen belog luka
- 2 grančice majčine dušice, usitnjene
- 3 kašike pirinčanog brašna
- 1 prstohvat kumina
- 3 kašike gija
Umak:
- 3 kašike pavlake
- 2 kašike jogurta
- 1 kašičica Condimento Bianco
- 1 kašičica maslinovog ulja
- so, biber, začinsko bilje
Priprema
- Skuvajte čorbu sa lovorovim listom i kurkumom.
- Umešajte pirinač i pustite da nabubri poklopljen na najnižoj temperaturi.
- Sitno iseckajte beli luk, narendajte parmezan i pomešajte sa nabubrelim pirinčem.
- Oblikujte pljeskavice. Pirinčano brašno začinite kuminom i u njemu uvaljajte pljeskavice.
- Zatim pržite u zagrejanom gi buteru.