Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Gi – rastopljeni puter na indijskom

Ono što je maslinovo ulje za Italijane i Grke, to je gi za Indijce. Ako zaista želite da kuvate u indijskom stilu, ne možete da izbegnete ovaj pročišćeni puter blagog ukusa. Evo šta sve treba da znate o giju kao jestivoj masti! Plus: egzotičan recept za pljeskavice od pirinča.

dm drogerie markt

Trajanje čitanja 2 min.

24. 03. 2023.

Kraj liste

Gi – rastopljeni puter na indijskom

Za šta se koristi gi i koje su njegove prednosti?

Gi je idealan za pečenje, prženje i fritiranje. U Indiji se ionako koristi za pripremu gotovo sve hrane. Razlozi za ovako svestranu primenu uglavnom su u sledećim prednostima:

Gi ...

  • ... može da se zagreje na visokoj temperaturi. Masne kiseline ostaju stabilne i do 190° C.
  • ... ima dug rok trajanja - čak i nedeljama.
  • … ne sadrži laktozu i zato je idealan za osobe sa intolerancijom na laktozu.
  • ... smatra se da se lako vari i da ima antiupalno dejstvo.
  • ...  takođe je pogodan za negu lica.

Recept – pirinčane pljeskavice pečene u giju sa umakom

Dodaci

Pirinčane pljeskavice:

  • 250 ml supe
  • 1 list lovora
  • 1 prstohvat kurkume
  • 100 g basmati integralnog pirinča  
  • 25 g rendanog parmezana
  • 1 čen belog luka
  • 2 grančice majčine dušice, usitnjene
  • 3 kašike pirinčanog brašna
  • 1 prstohvat kumina
  • 3 kašike gija

Umak:

  • 3 kašike pavlake
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašičica Condimento Bianco
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • so, biber, začinsko bilje

Priprema

  1. Skuvajte čorbu sa lovorovim listom i kurkumom.
  2. Umešajte pirinač i pustite da nabubri poklopljen na najnižoj temperaturi.
  3. Sitno iseckajte beli luk, narendajte parmezan i pomešajte sa nabubrelim pirinčem.
  4. Oblikujte pljeskavice. Pirinčano brašno začinite kuminom i u njemu uvaljajte pljeskavice.
  5. Zatim pržite u zagrejanom gi buteru.

Odgovarajuće kategorije proizvoda