Slatko i bez šećera: 9 ukusnih alternativa šećeru
Kako zameniti običan šećer sirupom od kokosovog cveta, šećerom od breze i sličnim alternativama.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 6 min.
•
27. 03. 2023.
Odgovarajući proizvodi
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Bistri sirup od pirinča, 250 ml; Cena: 349,00 RSD; Osnovna cena: 250 ml (139,60 RSD za 100 ml); dm marka logo; 4,5 od 5 zvezdica na osnovu 2 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu349,00 RSD250 ml (139,60 RSD za 100 ml)Nije dostupnoIzaberite
Kraj liste

Dobre vesti za sve sladokusce: Odreći se šećera ne znači automatski ostati bez slatkog. Sada postoji puno alternativa običnom šećeru. Želeli bismo da vas upoznamo sa nekim od ovih zamena za šećer.
Agavin sirup
Agavin sirup dobija se od soka agave. Isceđeni sok filtrira se i zagreva. Dobijeni jednostavni šećer zatim se zgusne u sirup. Agavin sirup vizuelno podseća na med, ali može da bude i bezbojan. Konzistencija je malo ređa nego kod meda.
Sok ima oko četvrtinu manje kalorija od šećera, ali je gotovo jednako sladak. Takođe sadrži minerale, vitamine i sekundarne biljne supstance. Agavin sirup pogodan je i za vegane i može da se koristi za zaslađivanje pića, poslastica i muslija.
Sirup od javora
Još jedan zaslađivač u vidu sirupa je javorov sirup. Dobija se od takozvanog šećernog javora. Probija se kora drveta, a sakupljeni sok zatim se prokuva nekoliko puta.
U zavisnosti od vrste, javorov sirup ima više (C) ili manje (A) sopstvenog ukusa. Nažalost, ova tipična aroma takođe znači da se ne slaže sa svim jelima. Međutim, često se koristi u različitim vrstama kolača, džemovima, šejkovima, vaflima i palačinkama. Javorov sirup takođe ima odličan ukus kao zaslađivač za marinade ili sosove.
Sirup se smatra snažnim zaslađivačem, ali nema tako visok sadržaj fruktoze kao na primer agavin sirup. Pored šećera, sadrži i gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor i proteine.
Šećer od breze
Šećer od breze tradicionalno se proizvodi od vlakana kore breze. Šećer od drveta (ksiloza) se zatim prerađuje u ksilitol. Zamena za šećer takođe može da se dobije od klipa kukuruza i drugih biljaka.
Slatkoća i izgled šećera od breze i normalnog šećera jedva da se razlikuju. Glavna razlika je u tome što šećer od breze ima upola manje kalorija od običnog šećera. Takođe se tvrdi da je bolji za zube. Stoga se ksilitol nalazi i u žvakaćoj gumi ili pasti za zube.
Šećer od breze nema dodatni ukus i može da zameni šećer 1: 1. Naročito se često koristi za zaslađivanje pića, prilikom pečenja ili u musliju. Jedini izuzetak: testo sa kvascem. Testo neće da se podigne sa brezinim šećerom.
Med
Med je dvostruko slađi od šećera. Zbog toga bi trebalo da budete uzdržani prilikom zaslađivanja. U pogledu hranljivih sastojaka, prirodni proizvod ponovo ima prednost: Sadrži vitamine B i C, kalcijum, gvožđe, magnezijum i kalijum.
Med ima dobar ukus na hlebu, tostu, palačinkama i vaflima za doručak, ali takođe može da se koristi za zaslađivanje čaja, poslastica ili preliva za salate. Trebalo bi da budete oprezni sa pečenjem, jer je med slađi od šećera i sadrži vodu.
Manuka: Poseban med
Med drveta manuka veoma je poseban med. Bar kada su u pitanju Maori, starosedelački narod Novog Zelanda. U njihovoj domovini manuka se smatra prirodnim lekom i koristi se za dezinfekciju rana i za lečenje upala, prehlada i drugih infekcija. Za razliku od drugih vrsta, manuka med sadrži metilglioksal. Smatra se da on ima antibakterijsko dejstvo.
Sa svojom jedinstvenom aromom, manuka med popularan je i kao namaz, u musliju ili smutiju. Ima opor i intenzivno sladak ukus.
Šećer od kokosovog cveta
Šećer od kokosovog cveta dobija se iz nektara pupoljaka kokosove palme. Nektar se kuva ili obrađuje vakuumskim uređajem za kuvanje na pari na niskoj temperaturi. Na taj način nastaju šećerni kristali cveta kokosa.
Ova alternativa odlikuje se niskom glikemijskom vrednošću, što šećer od kokosovog sveta čini posebno zanimljivim za dijabetičare. Takođe je veoma hranljiv i sadrži kalijum, bakar, magnezijum, cink, gvožđe, bor i sumpor.
Još jedna prednost šećera od kokosovog cveta: on može da zameni šećer u razmeri 1:1. To vas oslobađa truda oko preračunavanja količina kod recepata za pečenje. A ukus? Nema ukus kokosa, kao što biste očekivali, već snažan ukus karamele.
Sirup od kokosovog cveta
Sirup od kokosovog cveta veganska je alternativa medu i konvencionalnim zaslađivačima. Baš kao i šećer od kokosovog cveta, sirup od kokosove palme nema ukus kokosa, već pomalo podseća na ukus karamele. Jačina zaslađivanja je nešto manja od normalnog šećera.
Sirup je posebno pogodan za zaslađivanje tečnih napitaka ili smutija, jer se sirup brže rastvara od običnog šećera od kokosovog cveta.
Integralni šećer od šećerne trske
Integralni šećer od šećerne trske proizvodi se od šećerne trske i ima ukus karamele. Za razliku od konvencionalnog šećera, on nije rafinisan. Prirodan način dobijanja omogućava da mineralne materije i elementi u tragovima ostanu očuvani.
U pogledu slatkoće, integralni šećer od šećerne trske ne može u potpunosti da prati običan beli šećer. Međutim, ima posebno dobar ukus u sutlijašu od pirinča i uz kafu i čaj.
Sirup od pirinča
Pirinčani sirup popularni je zaslađivač iz Japana. Konzistencija i boja podsećaju na med. Pirinčani sirup ima pomalo karamelan, orašast ukus i mnogo je blaži od običnog šećera. Sirup ne sadrži fruktozu, gluten, laktozu, pogodan je za ljude sa intolerancijom na histamin i vegane.
Urme
„Hleb sveta“ - kako se urme nazivaju u njihovim matičnim zemljama Egiptu, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji i Iranu - toliko je sladak da može da se koristi i kao alternativa šećeru. Ako se urme namoče preko noći i sutradan pasiraju, dobićete sladak pire. Ovaj pire može direktno da se doda u smuti ili musli, a može i da se koristi za pečenje.