Kako pripremiti ukusni tofu sir
Tofu sir je uglavnom neutralnog ukusa i upravo zato ide uz svako jelo. U nastavku ćete pronaći savete o tome kako da pripremite, marinirate ili ukiselite tofu sir, a kako da ga ispečete ili dimite.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 7 min.
•
25. 02. 2025.

Šta je tofu sir?
Tofu je sir od soje, poreklom iz Kine, i sve je popularniji u zapadnim zemljama, posebno među veganima i vegetarijancima. Tofu je vrsta sojinog mekog sira napravljenog od sojinog mleka. Sojino mleko se proizvodi od zrna soje. Slično uobičajenoj proizvodnji sira iz mleka, masa od sojinog mleka se ocedi i oblikuje u velike komade.
Tofu sir nipošto nije pomodarski prilog u ishrani – koliko je moguće tome ući u trag, proizvodnja i konzumacija ovog sira poznate su od davnina. Postoje mnoge teorije – ali tačno poreklo nije poznato. Najnovija saznanja o tome dobijena su iz Kine pomoću pisanih izvora iz 965. godine. U Kini, Koreji, Japanu, Vijetnamu i na Tajlandu tofu se oduvek pripremao kao osnovna namirnica i služio je kao prilog uz pirinač.
Koje vrste tofu sira postoje?
Postoje razne vrste tofua – razlikuju se po teksturi i aromi.
Svileni tofu sir
Ima meku konzistenciju, poput pudinga, s nežnom, glatkom površinom. Dobar je za pire ili za prelive, supe, dipove, smutije, deserte ili umake.
Prirodni tofu sir
U svom prirodnom obliku, on nije glatke teksture i ima rupice – vrlo slično ovčjem siru. Kao takav, prodaje se u komadima i lako se seče na trake ili kockice, ili se izmrvljen dodaje u salate. Može da se začini, pohuje, marinira, ispeče ili prži.
Dimljeni tofu sir
Dimljeni tofu je već mariniran i ima pikantnu aromu dima. Prikladan je za obroke koji se pripremaju u tiganju, za kari ili kao prilog uz hleb. Dimljeni se najbrže priprema jer je sam po sebi upečatljivog ukusa.
Bez obzira na to koju vrstu ćete odabrati, ovaj pravilno pripremljeni sir od soje prikladan je za doručak, ručak ili večeru, ili jednostavno kao međuobrok.
Da li je tofu sir ukusan?
Budući da je on prilično neutralnog ukusa, konačni ukus zavisi od načina pripreme. Začinjen, mariniran, pečen ili pržen – kulinarski doživljaj može da varira. Važna je i vrsta koju odaberete. Verovatno ćete, u zavisnosti od konzistencije, izabrati onaj koji volite. Onaj ko ne voli mrvičastu konzistenciju prirodnog tofua, a ni meku konzistenciju svilenog, verovatno načelno neće biti njegov ljubitelj. Kao i kod određenih vrsta sira, na primer kod ovčjeg sira ili mocarele, ukus zavisi od začina i načina upotrebe u samom jelu.
Kako pripremiti tofu sir
Ovde se često mišljenja razilaze. Neki ga vole i koriste za sve: za prelive i dipove, za pečenje, kao prilog povrću pripremljenom u tiganju, isečen uz hleb ili čak za supe, dok drugi baš i ne vole ovaj sir od soje. On jeste neutralnog, ali nipošto bljutavog ukusa. Ako je dobro pripremljen, svakako pruža bogat raspon ukusa i zato je odličan proteinski prilog.
Priprema
Ako želite da ga ispečete ili pržite, prethodno iz njega uklonite što više tečnosti kako bi bio hrskav a začini se proželi. Da biste to učinili, stavite ga između dve kuhinjske krpe ili u pamučnu krpu a na krpu stavite debelu knjigu ili neki teški predmet. Sačekajte desetak minuta da se tečnost istisne.
Peći ili pržiti tofu sir?
Ako želite da pečete ili pržite tofu, najvažniji je začin. Od intenzivnih aroma kao što su đumbir, kari, beli luk u kombinaciji s kokosovim mlekom, limunovim sokom ili soja sosom možete da pripremite marinadu i pružite uzbudljiv doživljaj za nepce. S tofuom uvek možete da eksperimentišete, tako da slobodno koristite svoje omiljene začine.
NAPOMENA: Kod pripreme tofua najbolje je da izbegavate upotrebu ulja za marinadu. Tanki sloj ulja prekriće tofu i sprečiće prožimanje začina.
Umesto soka od limuna možete da koristite sok od limete, malo belog vina ili balzamiko sirćeta.
Pet saveta za prženje/pečenje tofu sira:
- Marinada bi trebalo da odstoji barem četiri sata, a zatim se može koristiti za sosove ili slično.
- Pre nego što ga ispržite, preporučujemo da ga nakratko uvaljate u krompirov, pšenični ili kukuruzni skrob i tek onda stavite u tiganj. Tako će tofu postati hrskav i poprimiće lepu zlatnu boju.
- Takođe, koristite dovoljno ulja, npr. kokosovo ili susamovo ulje, i na visokoj temperaturi ga ispržite.
- Marinada se zatim može umešati u pesto s uljem i svežim začinskim biljem, što je čini odličnim dodatkom vašem zalogaju od tofua.
- I prirodni i dimljeni mogu da se koriste za pečenje ili prženje. Jedina razlika može da bude u marinadi: dimljeni tofu sam po sebi ima intenzivan ukus i takođe se može oplemeniti, na primer, mlevenom paprikom ili dimljenom solju.
Tofu sir za dipove i deserte
Svileni– njegovu mekšu varijantu – najbolje je koristiti za dipove, deserte ili prelive i umake. Kako da ga pripremite? Koristite svileni tofu baš kao jogurt ili kiselu pavlaku!
Dipovi i umaci
Ako se svileni tofu muti dok ne postane kremast, može da se začini kao jogurt, a na taj način dobićete ukusan dip. Tofu se može pripremiti i kao veganski sour cream ili kao američki dresing.
Tofu kao zamena za pavlaku
U supama ili u drugim začinjenim jelima: svileni tofu u raznim jelima može da se koristi kao zamena za kiselu pavlaku ili pavlaku za kuvanje.
Kako pripremiti tofu kao zamenu za jaje
Ako se svileni tofu zagreje, stvrdnuće se poput jajeta. Zato može da se koristi za pečenje veganskih recepata.
Tofu u desertima
Kremasti kolači i torte takođe mogu da se oplemene svilenim tofuom. Možete da pripremite veganske kolače od sira ili druge torte i kolače koji sadrže sir ili kreme. Pripremite ga kao desert: deserti kao što su krem brule, čokoladni mus, mango lasi itd. takođe mogu da se pripreme od svilenog tofua.
Jesti sirovi tofu sir
Može da se kuva, peče na roštilju, kuva na pari, prži, ali i da se jede – sirov i hladan. Ali, on nije baš sirov u doslovnom smislu, jer je proizveden od zagrejanog sojinog mleka. Ako želite da uživate u hladnom tofuu, možete da ga pripremite hladnog i po želji ga začinite kao slano ili slatko jelo.
Ideje za hladni tofu:
U njemu možete da uživate kao u kremastom jelu oplemenjenom kakaom u prahu, limunovim sokom ili vanilom i cimetom. Ako više volite slano, možete alternativno da ga pripremite s paprikom, biberom, solju i belim lukom, i poslužite ga na primer kao zamenu za pavlaku uz pečeni krompir.
Zaključak
Neutralnog je ukusa, ali može da se pripremi na neverovatno raznovrsne i ukusne načine. Takođe, vrlo je zdrav bez obzira na to kako ga pripremate: brojne studije pokazuju da je on odličan izvor proteina. Nije važno da li ste vegetarijanac, vegan ili jedete sve – ovaj sir od sojinog mleka svakako će obogatiti mnoga jela. Brojni recepti za tofu daju pregršt ideja za njegovu pripremu, bez obzira na to da li ga jedete hladnog ili više volite da ga pečete i pržite.